Генеральний консул РП у Львові Рафал Вольські зустрівся з польською спільнотою в Ужгороді

Евеліна Гурницька 28.09.2017 11:59 СОЦІО

25 вересня Генеральний консул РП у Львові пан Рафал Вольські зустрівся з членами Товариства польської культури Закарпаття (ТПКЗ) імені Гнєви Волосєвич. Це перша зустріч нового Генерального консула з закарпатцями польського походження, відтак вони обговорили багато нагальних питань.

Пан Вольські проявив цікавість до напрямів діяльності товариства, зокрема, культурних заходів, які відбувалися протягом цього року й які популяризують Польщу у Закарпатті.

Голова товариства, пані Галина Вакарова розповіла, що у травні 2017 року в рамках Днів польської культури, організованих і проведених ТПКЗ, в Ужгороді виступав польський фольк-ансамбль «Явір» із Люблінського Природничого університету. Цей виступ   викликав у глядачів щире захоплення високою майстерністю виконання польських народних пісень і танців з усіх регіонів Польщі. Цей культурний   захід висвітлила мистецька програма каналу "Тиса 1".

Також на зустрічі зазначили, що за ініціативи молоді   при товаристві засновано Клуб любителів польського кіно, й щомісяця в осередку відбуваються перегляди польських кінофільмів. Регулярно проводяться заходи до знаменних дат польської історії, спільно святкуються Різдво та Великдень.

Професор Олександр Пулик, який очолює лікарську спілку при товаристві, розповів, що закарпатська медицина має співпрацю з вузами у Варшаві, Кракові та Шльонску. Проводяться міжнародні конференції, у яких беруть участь медики-науковці з Польщі.

Професор Олександр Снігурський, голова наукової спілки при товаристві, зазначив, що науковці Інституту електронної фізики НАН України та Ужгородського національного університету ведуть плідну співпрацю з колегами з Гданьського Політехнічного університету та Краківського Ягеллонського університету. Регулярно проводяться спільні наукові заходи — семінари, школи, конференції. Результати спільних досліджень оформляються у вигляді публікацій у визнаних міжнародних наукових журналах.    

Коментуючи надану інформацію, гість висловив ідею створення польського інформаційного пункту в Ужгороді, адже далеко не вся необхідна інформація є в Інтернеті. У такому осередку компетентні працівники консультуватимуть щодо всіляких питань. Також схвалив пропозицію, висловлену молоддю ТПКЗ, щодо створення польського мовного клубу, де можна буде обмінюватися досвідом і вивчати мову через спілкування.

Особливу зацікавленість викликала пропозиція проведення мистецьких івентів (художніх виставок, театральних вистав і концертів) із залученням митців і творчих колективів із сусідніх країн (зокрема, Польщі та Словаччини). Консул запевнив, що консульство буде всіляко підтримувати такі ініціативи. До прикладу, Консул запропонував найближчим часом організувати й провести в Ужгороді фестиваль польських фільмів за участі польських кіномитців.
 
У ході зустрічі дипломат звернув увагу на питання вивчення мови в Ужгороді й забезпечення навчальною літературою. Дипломат попросив, аби йому надіслали лист-запит із конкретним переліком необхідних підручників та інших видань для вивчення польської мови й пообіцяв розглянути це питання. Справді, Ужгород особливо потребує сучасних підручників, адже у місті у двох ЗОШ — №5 (директор — Петро Кіндюх) та № 20 (директор — Мар’ян Комарницький) вивчають польську як другу іноземну. А при ЗОШ № 5 працює Польська суботньо-недільна школа імені Й.Тішнера.

Консул ставив питання, пропонував ідеї, а також слухав про здобутки товариства.

До слова, Рафал Вольські запитував про особисті проблеми членів товариства. Зазначив, що якщо хтось є у скрутному становищі через складні життєві обставини або через серйозну хворобу, то може звернутися через товариство до консульства. А ще пан Рафал задекларував підтримку молоді: можливість обміну школярів і студентів польського походження, а також   отримання стипендії через польські фундації.
Пан Вольські презентував товариству три подарункові книжкові видання, серед яких —   "Сучасна історія Польщі".  

P.S. Консул також пообіцяв ближче ознайомитися із головною проблемою осередку товариства, яка ставить під загрозу існування організації польської національної меншини на Закарпатті (зокрема, запровадження доволі високої, як для неприбуткової громадської організації, плати за оренду невеличкого приміщення). Принагідно зазначаємо, що ТПКЗ ім. Гнєви Волосєвич існує з 1995 року й має власну бібліотеку польської літератури.

Евеліна Гурницька

ТЕГИ : консул

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат