У Берегові співав єврейський Паваротті

admin 10.06.2017 11:26 СОЦІО

Саме так називають головного дяка Будапештської синагоги Франкела талановитого Гергеля Новграді. 9 червня в рамках Днів єврейської культури на Закарпатті він виступив у Берегівській синагозі.


Тут зібрались майже всі жителі – теперішні і колишні, єврейської національності міста, гості з Угорщини, Ізраїлю, навіть США, представники інших віросповідань. Зібрання відкрила директор місцевої фундації “Шолом” Еріка Тодєрішка. Вона надала слово голові цієї громадської організації Йожефу Вайсу, котрий тепло вітав присутніх.

Генеральний консул консульства Угорщини в Берегові Ендре Саліпскі нагадав учасникам дійства основні віхи єврейської культури, що привнесла вагомий вклад у світову духовну скарбницю.

“Сьогодні ми знаходимось в чудовому, оновленому храмі, який заслужено є гордістю міста,- наголосив дипломат.- У Виноградові, де в місцевій синагозі прекрасним концертом стартували Дні єврейської культури на Закарпатті, на жаль, ритуальний храм знаходиться в набагато гіршому стані. Та виступ у цих будівлях Гергеля Новграді, його неповторний голос примусив забути про все й насолоджуватись задушевними творами.”

Голова Всеугорського єврейського товариства “Машігіс” Петер Кукош теж відзначив неабияку й індивідуальну манеру виконання Гергеля Новграді, підтвердив, що його недаремно називають єврейським Паваротті.

“Ми завжди допомагали закарпатцям, особливо берегівчанам, як духовно, так і матеріально,- акцентував пан Петер.- У міру своїх можливостей будемо це робити і в майбутньому, щоб євреї, які тут проживають, а разом з ними і представники інших національностей, ще не раз мали змогу милуватись подібними концертами.”

Спів Гергеля Новграді справді полонив і зачарував. Він виконував іудейські пісні на ідиші, угорській та російській мовах, повернув багатьох у молодість невмирущими композиціями, як от “Очи черные”, “Подмосковные вечера”, іншими. Здивував і єврейським шлягером, який ще ніколи не виконував, а в Берегові заспівав на прохання одного з гостей. Митець так “завів” публіку, що в кінці всі вже співали разом з ним.

Свій виступ тенор завершив величним “Алилуйя”. Своєрідного колориту програмі додала віртуозність піаністки Неллі Тестер, яка супроводжувала митця, до речі, уродженки Берегова.

У 2015 році Товариство єврейських дяків визнало голос Гергеля Новграді найкращим у Європі, а в ході його турне по США в 2016-му виконавцю присудили почесне звання “The Jewish Pavorotti”.

“Я вперше виступаю у вашому містечку, до цього жодного разу не був ні на Закарпатті, ні в Україні,- розповів Голосу Карпат співак.- Якщо запросять, з радістю приїду сюди знову.”

На запитання, чи сподобалось йому в нашому краї, пан Гергель, хитро примруживши очі, відповів:

“Люди тут просто чудові, а країна – цікава.”

Перший День єврейської культури в Берегові завершився переглядом оскароносного фільму угорського режисера Ласло Немеша “Син Саула”. Стрічку демонстрували в залі Арнольда Гросса Закарпатського угорського інституту. В суботу, 10 червня, тут же о 16.00 год. відбудеться зустріч з відомою єврейською письменницею Естер Рубін, а ввечері о 21.00 год. поціновувачі музики матимуть змогу переглянути концерт лауреата премії Кошута Ференца Яворі.

http://goloskarpat.info/

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат