На Закарпатті готують потужний економічний експеримент

admin 22.01.2016 08:48 СОЦІО

21 січня на Закарпатті відбувся перший в області Форум ініціатив під назвою «Закарпатський економічний експеримент», який зібрав керівників близько 60 найпотужніших підприємств Закарпаття.


Ініціювали захід голова Об’єднання організації роботодавців «Закарпаття» Володимир Панов та голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. Спонсорську підтримку надали Ігор Царенко, генеральний директор ПрАТ «Єврокар» та Мілош Босак, директор ТОВ «Ядзакі Україна». Форум консолідував представників ділових, експертних та громадських кіл, керівників органів виконавчої влади, експертів та лідерів бізнес-асоціацій, ЗМІ.

Місцем проведення Форуму обрали завод «Єврокар», що мало на меті підкреслити символічність події: кожен завод може працювати ще краще, якщо влада почує бізнес. Адже Закарпаття має всі шанси стати найкомфортнішим регіоном для ведення бізнесу в Україні. У цьому переконаний співорганізатор заходу Володимир Панов:

– Наразі Закарпаття – економічний аутсайдер в Україні, – сказав у своєму виступі голова Об’єднання організації роботодавців «Закарпаття». – Область займає 25 місце за рівнем реального доходу на душу населення (17789,00 грн), для порівняння у Львівській області ця цифра складає 24239,00 грн., в Івано-Франківській – 21103 грн. Система координат в Україні не дає можливості створити економічне диво в одному окремо взятому регіоні. Але ми маємо стратегію, яка може змінити ситуацію – здійснити Закарпатський економічний експеримент, використавши свій власний лідерський досвід 2001-2004 рр.

Форум-Панов

За словами Володимира Панова, саме у той період Закарпаття посідало перше місце за динамічним рейтингом інвестиційної активності, четверте – за залученням прямих іноземних інвестицій на душу населення та друге – за загальними обсягами залучення іноземних інвестицій. На підприємствах СЕЗ Закарпаття та ТПР було створено 19 тис. робочих місць, працювало 40% від усієї кількості зайнятих у промисловості Закарпаття. Зовнішньо-торгівельний оборот області у 2004 р. складав 1,26 млрд у.о. Створення інвестиційно привабливого середовища привернуло увагу майже двох десятків всесвітньо відомих фірм. Але держава змінила правила гри, через що було втрачено 240 попередніх домовленостей з потужними виробниками з іноземним капіталом, 1,2 млрд у.о. задекларованих намірів інвестування та 6000 робочих місць. Положення аутсайдерів нас не влаштовує Закарпаття потребує нової економічної моделі. Для цього потрібні два фактори: політична воля та нове законодавче поле. Зокрема, необхідно позбутися неповернення ПДВ, обмеження валютних операцій, проблем митного контролю на кордоні, а також «винаходів» фіскальної служби: особливості трактування «звільнення від ПДВ», нелогічні тлумачення операцій з рухомим та нерухомими майном тощо. При цьому зробити нормою правило: не бізнес для влади, а влада для бізнесу.

Володимир Панов наголосив: необхідно відновити та адаптувати до нового законодавства закони про СЕЗ «Закарпаття», спеціальний режим інвестиційної діяльності та про індустріальні парки. За його словами, результати роботи стануть відчутними у перший рік.

Про переваги СЕЗ або вільних митних зон говорили також гендиректор ПрАТ «Єврокар» Ігор Царенко та гендиректор ТОВ «Джейбіл Сьоркіт Юкрейн Лімітед» Анатолій Мікула. На думку І.Царенка, саме автопром може бути тим локомотивом, що витягне Закарпаття і економіку України на новий якісний рівень. А.Мікула зосередив увагу присутніх на чіткому, своєчасному і коректному виконанні «Джейбілом» всіх взятих на себе зобов’язань перед державою і не цілком коректному відношенню держави до «Джейбіла». Та якщо правила гри будуть змінені на краще, то «Джейбіл» може створити 2000 робочих місць і наростити виробництво.

Про важливість кластерного підходу для економіки Закарпаття розповіла заступник генерального директора ТОВ «СТС», голова правління обласної організації роботодавців у сфері рекреації та туризму Сюзанна Сані. Вона наголосила: для того, щоб потрапити в міжнародний розподіл праці і стати частиною світового економічного простору, кластерний розвиток економіки – це єдиний шлях. На думку експертів, у Закарпатті є всі підстави розвивати шість кластерів.

Голова правління ПАТ «Мукачівський завод «Точприлад» Петро Ремінець розповів про актуальність спеціального режиму інвестиційної діяльності і можливості працювати в Закарпатті з найвідомішими транснаціональними компаніями, зауваживши, що підприємство, яким керує, скористалося перевагами.

Директор ТОВ «Флекстронікс Мукачево» Тарас Петрина теж звернув увагу на некоректне виконання державою своїх зобов’язань перед інвестором. Але підприємство оптимізму не втрачає і сподівається, що Закарпаттю таки вдасться отримати економічний експеримент і умови роботи будуть значно кращими.

Співголова Асоціації європейської спілки транспортників України, засновник «Закарпатінтерпорт» Федір Харута зауважив: гроші йдуть повз руки Закарпаття і України. Натомість Брест цим скористався. Але якщо в області правильно вибудувати транспортно-логістичний кластер, то можна створити 40 000 додаткових робочих місць.

Яскравою була промова у найбільшого інвестора Закарпаття, голови наглядової ради ПрАТ «Єврокар» Олега Боярина, який «пливе проти течії», але залишається конструктивним і оптимістичним. О.Боярин привозить в Закарпаття впливових фінансистів, економістів, інвесторів і переконує їх, що кращого місця для створення економічного дива, ніж Закарпатська область, в Європі немає.

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль підтримав ініціативу проведення на Закарпатті економічного експерименту і наголосив, що зробить все для того, щоб Закарпаття стало провідним майданчиком України для інвестицій та інновацій. Регіональна влада у всьому сприятиме розвитку базових галузей економіки та промислових кластерів, розуміючи, що саме вони зможуть створити додану вартість та забезпечити високий рівень зайнятості.

Учасники Форуму ініціатив підготували звернення до Президента України виступити із законодавчою ініціативою «Закарпатський економічний експеримент».

http://ua.korzonews.info/

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат