Культурні цінності, виявлені в міжнародному поштовому відправленні, залишились на Закарпатті

admin 02.04.2015 16:02 СОЦІО

Незнання законів не позбавляє від відповідальності. Так, одразу два кримінальні провадження за фактом контрабандного пересилання культурних цінностей на пункті пропуску «Чоп-залізничний» Закарпатської митниці ДФС було закрито.

Але щодо громадян України вчора, 1 квітня, складено протоколи про порушення митних правил, а культурні цінності – вилучено.

Про те, що кримінальні провадження закрито, митницю повідомило Управління СБУ в Закарпатській області.

Виявлення були зафіксовані ще в минулому році, одне – в травні, а інше – у вересні.

Перший випадок: в одному з міжнародних поштових відправлень, яке направлялось з України в Чехію, було виявлено книгу «Талашкино. Издіьлїя мастерскихъ кн. М. Тенишевой», изданїє «Содружества». Петербургъ, 1905 г.», а в другому – відправлення в Словаччину де знаходилась гравюра «Palanka Superioris Hungaria ciuitas» 1542 – 1600 рр.

З метою з’ясування належності виявлених предметів до культурних цінностей, митницею було направлено запити до Закарпатського краєзнавчого музею, для проведення мистецтвознавчої експертизи. А для більш точного визначення походження гравюри, направлено листа до Національного музею історії України в м. Києві.

Експерти однозначно встановили: і книга, і гравюра – культурні цінності. Крім того, гравюра «PALANKA Superioris Hungaria ciuitas» (Паланка Високогірне місто Угорщини) з атласу «Civitates Orbis Terrarum», за рисунком Георга Хуфнагеля може бути включена до Музейного фонду України.

Нагадаємо, що згідно із вимогами українського законодавства, забороняється переміщення, пересилання в міжнародних поштових відправленнях товарів, заборонених до пересилання відповідно до актів Всесвітнього поштового союзу, а також товарів, відправлених з порушенням вимог нормативно-правових актів з питань надання послуг поштового зв'язку.

Вивезення, тимчасове вивезення, у тому числі шляхом пересилання, культурних цінностей за межі митної території України дозволяється за наявності свідоцтва на право вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей з території України. Його зразок затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 20 червня 2000 року № 984 «Про затвердження зразка свідоцтва на право вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей з території України».

На момент здійснення митного контролю міжнародного поштового відправлення, як у першому, так і в другому випадку, у громадян були відсутні будь-які дозвільні документи.

Таким чином громадяни України намагались незаконно надіслати культурні цінності через митний кордон України у міжнародному поштовому відправленні. Такі їхні дії мають ознаки порушення митних правил, передбачених статтею 473 Митного кодексу України.

Відділ комунікацій Головного управління
ДФС у Закарпатській області

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат