Олександр Вілкул: Переговори з МВФ повинні бути відкритими

admin 17.02.2015 14:54 СОЦІО

- Те, що з Україною ще розмовляють і МВФ веде переговори - це саме по собі позитивний сигнал. І гроші потрібні країні. Але погано, що це відбувається за закритими дверима. Це кулуарні домовленості, які поки не бачить суспільство і парламент.

Та інформація, яка зараз приходить з уряду і з'являється в ЗМІ - підвищення в сім разів цін на газ, позбавлення пенсіонерів пільг на проїзд, підвищення пенсійного віку - це не прийнятно. Переговори з МВФ повинні бути відкритими і гроші повинні йти на розвиток економіки країни, а не йти на проїдання, - сказав один з лідерів Опозиційного блоку Олександр Вілкул у прямому ефірі ТРК Україна.

Народний депутат підкреслив, що уряд повинен також забезпечити своєчасне інформування про зміни держбюджету, які будуть винесені на розгляд парламенту.

- Ми виступаємо категорично проти повторення ситуації кінця минулого року, коли 29 грудня в ніч роздали проект бюджету обсягом майже в тисячу сторінок, і уряд змусив депутатів коаліції наосліп проголосувати за цей бюджет геноциду.
Зараз вони знову намагаються повторити це. Наведу приклад - за інформацією від міністра фінансів Яресько, уряд планує підвищити податкові мита на імпортні ліки на 5-10%. І це при тому, що, наприклад, ціна на ліки «Фастум-гель» вже підвищилася з 50 грн до майже вже 100 грн. Нове підвищення мита - це знову підвищення цін на ліки. І це при тому, що в цьому році очікується мінімум 26% інфляції при заморожених зарплатах і пенсіях. Навіщо влада робить такі дії, які ще погіршать життя українців ?, - сказав Вілкул.

Він підкреслив, що для того, щоб дійсно змінити на краще ситуацію в країні, крім кредитних грошей необхідні реальні реформи, спрямовані на відродження економіки, розвиток промисловості, підвищення рівня життя українців, зростання заробітних плат, пенсій і соціальних допомог.

- На рефінансування комерційних банків Нацбанк знайшов близько 200 млрд грн. У нас в країні близько 13 млн пенсіонерів. Нескладно порахувати, що якби влада просто видала пенсіонерам ці гроші, то вийшло б по 15 тис грн на людину. Куди пішли гроші не зрозуміло. У нас більше 40 банків банкрути. І люди не можуть забрати свої гроші з депозитів. Мабуть, хтось просто нагрів на цьому руки, - зазначив Вілкул.

У березні 2015 року має пройти засідання Наглядової ради МВФ. Глава МВФ Крістін Лагард підкреслила, що при ухваленні рішення буде враховуватися, перш за все, наявність реформ в Україні.

- Чи не кулуарні переговори уряду, слідство яких може стати подальше погіршення життя українців, а розвиток нашої економіки, яке пропонує Опозиційний блок, підвищує шанси України отримати кредит МВФ, - підкреслив Вілкул.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат