Консалтинг: «Світло в кінці тунелю»

admin 22.09.2015 14:35 СОЦІО

Люди повсякчас створюють щось нове, навіть не задумуючись про це.

Бажаючи створити новий інтер’єр квартири чи офісу, відкриваючи нове підприємницьке товариство, роздумуючи над зміною місця проживання чи роботи, люди звертаються до фахівців у певному питанні. Тим самим створюється прошарок спеціалістів, які здійснюють свою діяльність чи надають послуги вузько направлено, в межах певного виду діяльності.

Згодом ця діяльність систематизується, формуються поняття, вивчаються методи та механізми, тобто формуються наукові підходи до вивчення галузі людської діяльності, така діяльність стає професією.

Саме так і сформувався консалтинг як дисципліна економічної науки та вид професійної діяльності. Консалтинг — поняття, що з'явилося в нашому розмовному словнику одночасно з поняттями ринкової економіки.

Починаючи з кінця XIX століття, в період потужного індустріального розвитку капіталістичного світу консалтинг формувався як аматорська діяльність фахівців з управління. Перша консалтингова компанія О. Мак Кінсі була створена в 1925 році. Згодом їх досвід узагальнювався в роботах Ф. Тейлора, А. Файоля, Л. Урвіка та інших спеціалістів.

За цей період до нашого часу здійснено стрибок до наукових методів вивчення даної дисципліни, а виробництво і комерційна діяльність неможливі без участі спеціалістів у галузі консалтингу.

У широкому сенсі слова — цей термін означає залучення сторонніх консультантів для вирішення завдань всередині компанії, пов’язаних з її оперативним функціонуванням, і/або розвитком. При цьому основними сферами консалтингу є: галузі управління компанією (стратегічне, бюджетне, процесне, проектне), інформаційних технологій і IT архітектури компанії, юридичного структурування, а також юридична підтримка оперативної діяльності та деякі інші.

На сьогодні консалтинг — це цілий напрямок бізнес-діяльності, причому, якщо для України це досить нове явище, то у всьому світі необхідність і корисність консалтингових послуг уже ні в кого не викликає сумнівів. Про це говорять цифри зростання консалтингових послуг і таке поняття, як «консультантоозброєність», показник якого у Західній Європі коливається на рівні трохи більше 10 %.

Консалтинг це вид професійної діяльності одиначок, які мають досвід управлінської діяльності, керування фінансами й юридичного супроводу, та авторитетних компаній в цій царині, послуги яких конче потрібні на даному етапі розвитку промислового та комерційного розвитку суспільства. Завдяки досвіду та спеціалізації такі фахівці компенсують час, який може втрачатися менеджментом компаній на пошук механізмів вирішення проблемних питань. При цьому, «погляд з боку» дозволяє об’єктивно поглянути на ситуацію та знайти неупереджене рішення щодо внутрішньокорпоративних уподобань та бажання менеджменту чи власників компанії.

Як правило, консалтинг замовляють саме й власники компаній, бо вкладені кошти не працюють, а виклики конкурентного середовища потребують нестандартних рішень. Саме такі рішення потрібні бізнесу в Україні на даному етапі розвитку, оскільки наразі бізнес середовище страждає від конфлікту пострадянської (вертикальної) системи побудови управління на підприємствах та постіндустріальної (горизонтальної) системи відносин у компаніях сучасного світу.

Надалі ми будемо намагатися роз’яснити читачеві, чим характерні основні види консалтингових послуг та в чому їх специфіка на терені українського бізнес середовища. Ми розповімо, що таке управлінський, фінансовий та юридичний консалтинг та в чому їх відмінність від окремо взятих таких видів діяльності, а також розповімо, чому таким привабливим є концептуальний та проектний консалтинг в Україні.

Ужгородський консалтинговий центр
www.consulting.uz.ua

admin

ТЕГИ : консалтинг

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат