Позичальники й антиколектори пояснили свою позицію стосовно валютних кредитів

admin 22.07.2015 14:56 СОЦІО

Йшлося про захист прав споживачів фінансових послуг (позичальників і вкладників) при введенні тимчасової адміністрації та ліквідації банків. Доповідачі також презентували волонтерський рух з юридичної допомоги учасникам та біженцям   АТО, а також переселенцям з анексованої території Автономної Республіки Крим.

Федір Олексюк, правозахисник, Голова Координаційної ради антиколекторів та правозахисників України «Ваша Надія», Головний координатор Громадського руху «За єдину країну, народовладдя і   громадянський   контроль» розповів: «Закон про реструктуризацію валютних кредитів у Верховній Раді мав фактично такий ефект, як нещодавні мукачівські події на Закарпатті. Хоча насправді вперше з часу незалежності України вжито конкретних кроків для конкретних людей. Прийнято закон, який реально вирішує проблеми простого громадянина. Такі прецеденти були і у Великобританії, Росії, інших країнах. А весь ажіотаж довкола закону є спробою захистити кримінально-банківський-олігархічний капітал і вкотре перекласти існуючі і майбутні проблеми на плечі простих людей».
За інформацією Ф. Олексюка, в Україні є 12 колекторних компаній, які об’єднані у Асоціацію колекторського бізнесу. Натомість антиколектори і правозахисники об’єдналися в Асоціацію «Ваша надія».
Іван Олексюк, юрист   Асоціації «Ваша Надія» детально пояснив положення закону, розповів, як захистити свої вклади і вберегтись від ризиків під час ліквідації банків.
За словами доповідачів, в Україні поширено чимало міфів стосовно закону про валютні кредити. «Насправді він не стане тягарем для платників податків, - каже І. Олексіюк. – Таким тягарем для українців є рефінансування банків від НБУ і саме щоб відвернути увагу від цього, Нацбанком і комерційними банками придумана брехня про руйнівні наслідки закону для фінансової і банківської систем України».
Натомість закон, стверджує Ф. Олексюк, вирішує проблеми багатьох. На жаль, в Україні через кредитні проблеми здійснено вже понад 230 самогубств.
«Через дії Нацбанку за минулий рік банки і корпорації вивели з України майже 18 млрд доларів у різні офшори. Ці кошти були отримані завдяки рефінансуванню від НБУ. Саме тому курс гривні впав втричі за рік. І ці гроші ніхто не збирається повертати», - каже Ф. Олексюк.
За його словами, безповоротні валютні кредити складають лише 6,9% від обсягу валютних вкладів фізичних осіб або 4,4% від усього обсягу депозитів фізичних осіб. Тому фахівець не розуміє ажіотажу довкола імовірного недоотримання банками прибутку унаслідок прийняття згаданого вище закону.
Роман Лях,   керівник регіонального представництва Асоціації «Ваша Надія» в Закарпатській області розповів, що закарпатці можуть отримати консультацію та волонтерську допомогу через сайт Асоціації vasha-nadiya.com.ua та за тел. 067 883 17 84.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат