ОПОРА поділилася спостереженнями за ЗНО й вступною кампанією на Закарпатті

admin 08.07.2015 16:12 СОЦІО

      В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція Закарпатського представництва Громадянської мережі ОПОРА запрошує на тему «Освіта в Закарпатті: підсумки ЗНО та вступ 2015».


  Під час прес-конференції координатор ОПОРИ в Закарпатті Володимир Феськов надав оцінку проведення зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) у цьому році та зупинився на аналізі роботи експертних груп, які визначають пороговий бал «склав/не склав». Окрім цього, розповів про основні нововведення вступної кампанії 2015 та висловив рекомендації абітурієнтам щодо успішного проходження усіх етапів вступу.
Як зазначив Володимир Феськов, за 8 років проведення ЗНО в Україні система настільки відпрацьована і реалізується в усіх регіонах на якісному рівні, що нема змісту так детально за нею спостерігати. Але оскільки цього року були нововведення, які викликали резонанс у суспільстві, треба було проаналізувати ситуацію.
«В області було здійснено 35 спостереження з предметів: українська мова та література, англійська мова, математика, історія України у дев’яти населених пунктах: Ужгород, Перечин, Мукачево, Іршава, Виноградів, Хуст, Воловець, Берегово, Великий Бичків, - каже Володимир Феськов. -   Цьогорічні особливості зовнішнього незалежного оцінювання загалом не вплинули на підготовку та проведення тестування. Під час спостереження за ЗНО спостерігачами ОПОРИ   не було зафіксовано фактів порушення процедури тестування з боку персоналу пунктів тестування чи фактів недобросовісного виконання своїх обов’язків. Це свідчить про належний рівень підготовки персоналу пунктів тестування, що був проведений Івано-Франківським РЦОЯО, та достатній рівень компетенції персоналу для проведення зовнішнього незалежного оцінювання в Закарпатській області». За словами Володимира Феськова, якщо і є порушення на Закарпатті у складанні ЗНО, то вони несуттєві. А з казусів, які сталися під час тестування, можна згадати помилки, які були виявлені при підготовці тестових завдань з історії у бланках для відповідей.
Цього року в процедурі проведення ЗНО було багато новацій. Окрім двох рівнів завдань із української мови і літератури, а також з математики (базовий та поглиблений рівні), було введене поняття «поріг здав/не здав», який визначається під час засідань експертних груп для кожного предмету окремо, що були створені при кожному регіональному центру оцінювання якості освіти (12 груп відповідно до 12 предметів). Також новацією є те, що відтепер сертифікат ЗНО дійсний всього один рік.

«Ситуація на Закарпаття чітко показала, що є суттєва різниця між тим як складають тести учасники сільських та міських шкіл. Вкотре Закарпаття відзначилося як область, яка у підсумку всіх областей має найгірші показники по складанню ЗНО.   Це є важливим моментом і ставить перед Міносвіти завдання по якості підготовки учнів загальноосвітніх шкіл»,- каже Володимир Феськов.
Він також зупинися на особливостях вступної кампанії, яка розпочнеться за кілька днів.
«Цьогорічна вступна кампанія має ряд суттєвих нововведень, - каже експерт.- Це і новий підхід до обчислення конкурсного балу, і запровадження системи пріоритетності, рейтингування, а також автоматизована система надання рекомендацій.
Джерело: Ужгородський прес-клуб

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат