Малий бізнес звільнили від встановлення касових апаратів

admin 02.07.2015 14:58 СОЦІО

Вілкул: «Верховна Рада звільнила малий бізнес від встановлення касових апаратів завдяки голосам «Опозиційного блоку »та позафракційних депутатів».

Олександр Юрійович, як ви взагалі охарактеризуєте ситуацію з касовими апаратами?

Як яскравий приклад не професійної роботи уряду. Ми з самого початку попереджали Кабінет Міністрів про те, що введення касових апаратів для «єдинників» несвоєчасно. Що прийняття норми, яка передбачає обов'язкову установку РРО, дає «зелене світло» зловживань чиновників і фіскальних структур. Що уряд, просуваючи свої новації, повинно не тільки встановлювати конкретні і гранично стислі терміни, але і думати про те, як допомогти малому бізнесу, і так ледь зводять кінці з кінцями.

Тоді, в кінці минулого року, нас не послухали, і ось тепер станом на 1 липня ми підійшли до ситуації під назвою «або скасування касових апаратів, або смерть малого бізнесу». Експерти підрахували, що тільки за перший рік видатки «єдинників» третьої групи на впровадження та обслуговування РРО складуть 4 млрд. Грн., А другої групи - 3,7 млрд. Грн. Такі витрати не підйомні для багатьох підприємців і тому на 1 липня більшість з них касових апаратів не набуло. До речі, останнім часом їх взагалі не можна було купити, їх просто фізично не було в наявності.

А куди ж дивилася парламентська коаліція, приймаючи рішення про введення касових апаратів?

Правильне питання. Хочу нагадати, що поправки до Податкового кодексу, які вводили обов'язкове використання касових апаратів, були прийняті 28 грудня минулого року. Тоді, цей законопроект отримав 250 голосів, при цьому «радикали» дали 18 голосів «за», а «Батьківщина» - 15 голосів. Таким чином, драконівські нормативи взагалі не пройшли б, якби їх не підтримали парламентські сили, які тільки 30 червня згадали про інтереси малого бізнесу.

І ситуація з касовими апаратами - це не виняток. Те ж саме стосується і підвищення комунальних тарифів, і заморозки пенсій і зарплат, і обкладення податками працюючих пенсіонерів. Спочатку голосують «за», а потім починають критикувати і протестувати. Це називається політичне дворушництво.

До речі, результати голосування за законопроект 1088 теж показові.

Безумовно. Своїми силами коаліція, в якій нібито числиться більше 300 депутатів, навіть не змогла нашкребти 226 голосів. Закон, прийняття якого вимагав малий бізнес по всій Україні, пройшов завдяки голосам «Опозиційного блоку» та позафракційних депутатів.

І що ж робити далі? Як вирішувати питання з РРО, і з малим бізнесом, як кажуть, стратегічно?

Закон 1088 - це тільки перший і багато в чому компромісний крок на шляху відновлення справедливості щодо малого бізнесу. Цим законом від встановлення касових апаратів звільняються підприємці, чий дохід не перевищує 1 млн. Грн. Думаю, що дискусії з приводу адекватності цієї стелі будуть продовжені.

Вважаю, що в стратегічному плані вибудовуючи державну політику щодо малого бізнесу, ми повинні виходити з чіткого розуміння однієї важливої ​​обставини. Сьогодні малий бізнес в Україні виконує, насамперед, соціальну функцію - «боротьби проти бідності». І якщо держава не здатна очолити цю боротьбу, воно повинно хоча б не заважати.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат