Вілкул: Необхідно провести громадські слухання про закон про місцеві вибори за участю громад

admin 23.06.2015 10:34 СОЦІО

Влада нарешті директиви ЄС при розгляді питань виборчого законодавства та створює умови для фальсифікацій під час проведення місцевих виборів, - заявив у Верховній Раді Олександр Вілкул, народний депутат, Голова Фонду «Українська перспектива»:

- У «Зводі рекомендованих норм при проведенні виборів», прийнятому Венеціанською комісією, сказано, що «Слід заборонити переглядати основні елементи закону про вибори, зокрема, регулюють саму виборчу систему, склад виборчих комісій і визначення меж виборчих округів, менш ніж за рік до проведення виборів.
Тому спроба змінити законодавство за п'ять місяців до виборів - це свідчення порушення коаліцією чинної влади міжнародного права, міжнародних рекомендацій та зобов'язань, які вони самі ж і взяли, - підкреслив Вілкул.
Він зазначив, що закон про місцеві вибори має бути зрозумілий всьому суспільству:
- Якщо сьогодні вже говорять про існування кількох законопроектів щодо місцевих виборів, то завдання парламенту - застосувати демократичну процедуру і прийняти самі адекватні сьогоднішньому дню пропозиції. Потрібно провести громадські слухання за участю місцевих громад, які самі повинні сказати який з варіантів їх більше влаштовує і чого в них не вистачає.
Вілкул зазначив, що в законах, які пропонуються коаліцією, створено дуже багато механізмів для фальсіфікацій.В Зокрема, це стосується права комісій самостійно визнавати вибори на дільницях недійсними.
- Це може бути компетенція тільки суду, - сказав нардеп. - Тому що, маючи більшість у комісіях, провладні партії можуть просто скасувати голосування там, де їх не влаштовують результати.
У даному законі також не передбачено, що системний адміністратор повинен знаходитися в полі зору членів територіальної виборчої комісії. І це при тому, що на минулих виборах фальсифікували результати саме ті люди, які сиділи за комп'ютерами і вводили дані.
- Я з повною відповідальністю заявляю, що так були сфальсифіковані вибори по 30, 50 і 60 округах. Влада свідомо закладає в новий закон механізм фальсифікації, - сказав Вілкул.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат