Закарпаття: Від депутата облради Чубірка заберуть заправку?

admin 19.06.2015 09:56 СОЦІО

Прокуратура планує ініціювати знесення небезпечної АЗС, що належить фірмі цього депутата облради


Минулого тижня, а точніше 12 грудня, прес-служба обласної прокуратури поширила сенсаційну новину. Здається, вперше з часів незалежності закарпатські правоохоронці планують ініціювати знесення автозаправки, яку незаконно збудувала в Мукачеві фірма з ужгородською пропискою. Однак ЗМІ чомусь не зацікавилися цією інформацією. Хоча скандальна АЗС входить до сфери бізнес-інтересів депутата обласної ради від ЄЦу, головного балогівця Ужгорода Володимира Чубірка. Ми, проте, спробували «копнути» і   ось що дізналися.

Спочатку мукачівців «кинули» на півмільйона…

Найцікавіше, що в одній і тій же справі різні винні можуть понести кримінальну відповідальність одразу за двома епізодами. Насамперед прокуратура під час перевірки знайшла масу порушень ще на етапі продажу ділянки. «Територіальній громаді Мукачева заподіяно шкоду на суму понад півмільйона гривень – прокуратура підозрює у зловживаннях службових осіб виконавчого комітету Мукачівської міської ради» – саме з таким заголовком прес-служба обласної прокуратури поширила інформацію.

Заступник прокурора Мукачева Андрій Малинич пояснює, що у вересні-жовтні 2011 року службові особи виконавчого комітету Мукачівської міської ради, зловживаючи службовим становищем, діючи на користь третіх осіб, у порушення вимог ст. 134 Земельного кодексу України (у редакції чинній на момент укладення правочину), без проведення передбачених нормативними актами земельних торгів, здійснили незаконне відчуження на користь одного з товариств земельної ділянки комунальної форми власності площею 0,3 га.

За викуплену ділянку до бюджету заплатили трохи більше 234 тис. грн., але за нормативно-грошовою оцінкою її вартість —   близько 817 800 грн. Саме ця сума – 817 800 гривень – мала бути стартовою ціною продажу на земельних торгах. «Отож, — наголошує прокурор, – незаконними діями службових осіб виконкому Мукачівської міської ради інтересам територіальної громади заподіяно матеріальну шкоду більш ніж на 583 тис. грн.».

… а потім посадили їх на порохову бочку під струмом

Це перше, озвучене прокурором Малиничем, порушення закону, за яке мають бути покарані винні. Але є й друге, не менш серйозне – на цій землі   в порушення «Правил охорони електричних мереж», в охоронних зонах повітряної електромережі потужністю 110 кВт, збудували автозаправку. При цьому проектнудокументацію і будівництво погодили відповідні органи контролю, а збудовані з порушенням норм об’єкти прийнято і введено в експлуатацію.

Ось він, мукачівський корупційний спрут. Тамтешня влада не тільки без земельних торгів, незаконно продала землю громади, а й пішла на інше порушення закону: дала добро на будівництво небезпечного для людей об’єкту і спокійно прийняла в експлуатацію АЗС … під струмом!

Державні будівельні норми? Безпека людей? Цими питаннями, схоже, ніхто і не переймався. Тим більше, коли пахне відкатом за вдалу оборудку. Або ж якщо команду «рішити питання» дає усім відомий «патрон» Мукачева.

Прокуратура не уточнює, але нам вдалося з’ясувати, що згадану ділянку за копійки викупила одна «барвиста» мукачівська фірма, а потім швидко продала її іншій компанії з ужгородською пропискою, яка й почала будувати там АЗС. Така схема швидкого перепродажу здобутого сумнівним способом майна чи землі надзвичайно популярна, бо відібрати їх (майно чи землю) вже від третього власника, який законно їх придбав, практично неможливо.

«Перевірка з цих питань триває, – зазначив заступник прокурора Мукачева Андрій Малинич, – оскільки подібні порушення наразі фіксуються і на інших об’єктах». Також він додав, що прокуратура планує ініціювати знесення незаконно збудованих об’єктів (у порядку ст. 376 Цивільного кодексу України) як таких, що споруджені з істотним порушенням державних будівельних норм.

Балога втратив вплив і в Мукачеві?

Ми спробували з’ясувати деталі цієї історії в офіційних джерелах, але нам відповіли, що на даний час оприлюднення цієї інформації може зашкодити слідству. Прохання назвати персональний склад винних службових осіб виконкому Мукачівської міськради також не дало результату – «прізвища не підлягають оприлюдненню до обвинувальних вироків суду».

Тому ми пішли іншим шляхом і дізналися деякі подробиці з неофіційних, але надійних і перевірених джерел. Як з’ясувалося, в згаданій інформації прокуратури мова йде про АЗС «Ultra», що розташована на виїзді з Мукачева, на вулиці Данила Галицького (цю версію підтверджує, до прикладу, і публікація інтернет-ресурсу 1info.net).

На сайті мережі заправок «Ultra» вказано, що наразі в Україні працює 6 АЗС і дві з них – у Мукачеві.

Більше того, перша, пілотна заправка з’явилася саме в місті над Латорицею. Причому – взимку, на початку 2012 року.

А наступну урочисто відкрили вже через пару місяців, у травні. Тобто виходить, що восени одна фірма, близька до влади Мукачева (якщо не сказати спаяна з тією владою) викуповує ділянку, оперативно її продає іншій фірмі, та швидко будує заправку і вводить її в експлуатацію. Також цікаво, що на сайті мережі АЗС «Ultra» навіть розміщене фото згаданої АЗС і на ньому чітко видно, що поруч – лінія електропередач.

За нашими даними, мережа «Ultra» входить у сферу інтересів депутата обласної ради від Єдиного Центру Володимира Чубірка. Як і ще кілька АЗС під іншими брендами. В Ужгороді ні для кого не секрет, що торгівля нафтопродуктами – давній і успішний бізнес Чубірка. А мандат депутата облради і кумівські стосунки з засновником Єдиного Центру Віктором Балогою – це дах, політичне прикриття для підприємницької роботи. Як бачимо з повідомлення прокуратури, навіть не зовсім законної.

Ми спробували пошукати залізні підтвердження того, що заправки «Ultra» –це бізнес Чубірка. І знайшли. Спочатку на одному з закарпатських сайтів, близьких до ЄЦу, натрапили на рекламне оголошення, в якому вказується, що АЗС «Ultra» і«Mango» належать Товариству з обмеженою відповідальністю «Полюс Закарпаття», зареєстрованому в Ужгороді за адресою вул. Боженка, 2.

Тоді ми пішли далі. І на сайті Інформаційно-ресурсного центру знайшли детальну інформацію про згадану юридичну особу – ТОВ «Полюс Закарпаття». Отож, засновниками цієї компанії є Ганджа Борис Іванович та … Чубірко Олена Василівна.

Вони внесли по 6,5 мільйона гривень у статутний фонд компанії. Основний вид діяльності товариства – роздрібна торгівля пальним. А керівником ТОВ «Полюс Закарпаття» із 4 листопада 2010 року є Чубірко Володимир Володимирович власною персоною.

Таким чином маємо стовідсоткове підтвердження, що саме депутат Чубірко керує фірмою, котра збудувала небезпечну заправку в Мукачеві. Без відповідей наразі залишаються тільки три запитання. Перше: невже Балога втратив вплив уже і в Мукачеві, раз не може захистити інтерес свого кума? Друге, головне: чи відбудеться знесення небезпечної заправки, яке, за інформацією прокуратури, вона планує ініціювати? І третє: хто понесе відповідальність, якщо суд встановить, що підозри прокуратури небезпідставні і злочини були вчинені?

Нас запевнили, що «прокуратурою міста Мукачева громадськість інформуватиметься про результати наглядових перевірок та розслідування кримінального провадження з цих питань». Тож чекаємо новин.

Назар Цифра, 7dniv.info

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат