«Закарпаття без Балог» набирає всеукраїнських масштабів

Rionews 04.11.2014 13:38 СОЦІО

Акцію «Закарпаття без Балог», яка тривала а області 173 дні, підсумували у прес-центрі «Нове Закарпаття». Рух отримав широку підтримку серед закарпатців. Сьогодні організатори трансформують рух у всеукраїнський проект проти Балог і створюють на Закарпатті громадську організацію «Майбутнє українського Закарпаття» - «МУЗА» для народу.

“Ми шукаємо нову політичну еліту, незаангажовану кланом Балог. Об’єднуємо всю спільноту, закарпатців, яка не продалася за 200 гривень. Ми проти того, щоб син Порошенка, сім’я Луценків була у ВР, пояснює своє рішення Іван Данацко, організатор акції «Закарпаття без Балог». Він брав участь у виборах як самовисуванець по округу № 69, де конкурентом був Іван Балога.

“Клан Балог на цьогорічних виборах показав, що йому реклама не потрібна, бо в нього є адмінресурс. Людей змусили проголосувати. Люди мають страх перед майбутнім, тому вони бояться голосувати за когось іншого. Люди обрали одних і тих же політиків, які у владі з 1991 року”, - вважає Іван Данацко.

Рішення завершити акцію він пояснює наступним чином: «Цього року ми отримати можливість здобути незалежність, але заляканий народ знову голосує за стару систему. Тому ми вирішили завершити наш майдан. Народ показав, що підтримав Балог. Всіх трьох, і ще Петьовку – це підтримка їхньої системи життя. Революцію свідомості ми програли. Вся сім’я у ВР. І скажіть мені: ми свідомі, чи думаємо, що зміниться щось у житті. Нічого не зміниться. Для кардинальних змін потрібно зовсім інше».

Схожа ситуація на Закарпатті була у 2012 році, коли Балоги і регіонали порівну поділили округи з регіонами, вважає Павло Федака, редактор однієї із закарпатських газет. Зараз додався ще один брат Іван. Змінилося те, що підтримка зросла. Єдиний круг – де вони набрали трохи менше голосів – це Берегівсько-Виноградівський. Реальний кандидат там мав шанси виграти. Те ж саме могло бути у Хустському окрузі.
На Закарпатті відносно чесна боротьба була хіба що в 68 окрузі в Ужгороді. Балоги тут підтримували Василя Ковача. На підтримку також ішов Щадей, який мав намір відтягувати і відтягував голоси від демократичних кандидатів. Але зробити це не вдалося попри всі намагання.

Організатори акції переконані, що сьогодні всі свідомі політики хочуть відмежуватися від них. “Балоги започаткували поганий тон – коли вся родина є депутатами. Їхня доля бути кастою недоторканих, бо їх не візьмуть ні в коаліцію. Думаю, не будуть і опозицією. Будуть критикувати усіх, виторговуючи собі преференції. Сподіваюся, що й світове співтовариство критично поставиться до цього. Вже було кілька заяв від Луценка про те, що Балог не буде в коаліції, - аналізує ситуацію Павло Федака. - Яценюк відкрито заявив, що вони фінансують сепаратизм на Закарпатті. Ми бачили, як легко можна запалити протести. Нам досі не відомо, хто це робив. Але ми знаємо, що все це планувалося в одному центрі, який був у Мукачеві”.

Під час акції “Закарпаття без Балог” чимало людей приходило підтримати акцію із районів Закарпаття. У Мукачеві багато незадоволених кланом Балог. З’ясувалося, що всі продовольчі магазини там – «Барва» або залежні від «Барви». Людей залякала система, яку контролюють Балоги. У нас немає іншої політичної еліти,   вважає Іван Данацко.
Під час виборів підкуп був масовий, усі про це знали, і жодної справи не порушили. Очевидно, немає політичної волі в державі, аби припинити це. У системі нічого й надалі не змінюється.  

“Якщо люди продаються за 200 гривень – то вони вибирають таку долю, аби ними керували Балога 1, Балога2, Балога3”, - переконаний Іван Данацко. Тому громадська організація «Майбутнє українського Закарпаття» має намір залучати до співпраці незалежних   молодих політиків, людей, які мають шанс змінити стару систему, зокрема, вступити проти відомого Клану.

Rionews

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат