Винахідник із закарпатського села здивував Європу

admin 11.08.2014 14:29 СОЦІО

Коли покійний дід Михайла Кертиса давав йому переписувати сторінки Біблії, мабуть, і в думках не припускав, що....


....що тим самим засіває зерна, які через десятиліття проростуть не просто вольницею характеру, непокірним норовом та незборимою життєвою потугою.

Ось і про енергетичну незалежність рідної країни від її північної сусідки він думав завжди. Ідей у нього – море. Від утопічних до реалістичних, які сам і впроваджує.

Одна з них — хочемо позбутися нафтогазової залежності від Росії, відкликаємо всіх українців-вахтовиків, хто на безкрайніх просторах Тюмені і Півночі та Далекого Сходу буравлять вічну мерзлоту, щоб за тисячі кілометрів європейці безтурботно включали газові вентилі та наповнювали баки сучасних «Фольксвагенів», «Опелів», «БМВ» і «Мерседесів» на автозаправках.

Проте Кертис — фантазер, але не настільки. Тому, переконавшись у безсилості лобової атаки на китайський масштаб муру російського нафтогазового лоббі у верхніх владних ешелонах та корумпованості нашої влади, вирішив піти іншим шляхом. За два роки важкої праці він витворив довжанське чудо: втілив власну ідею водогрійного піролізного (газогенеруючого) котла на дровах моделі «КД-TURBO» потужністю 25, 30, 40, 50, 75, 100 КВт.

Все – від задуму до поточного виробництва – зайняло два роки. Один такий Кертисів котел кілька років тому був на виставці в Ужгороді, а на одній із київських – зайняв третє місце за програмою Кіотського протоколу для України. Думаю, що поінформований в українських реаліях читач уже здогадався, що із 600 млн. дол., передбачених на цю програму, довжанському машинобудівнику дістався нуль із хвостиком.

Хоча над країною й навис російський газовий зашморг. Тоді ж у Довге приїхала представницька європейська делегація, аби оглянути виробництво, яке випускає котли, здатні реально конкурувати із аналогічною продукцією провідних світових фірм.


Котли і дрова сьогодні особливо актуальні…
…Більше ніж 150 років тому в кінці своєї знаменитої комедії «Ревізор» чогось написав історичну фразу: «Німа сцена». Щось подібне сталося із данцями, поляками, англійцями та іншими, коли побачили, що високоефективна опалювальна котельна продукція робиться вручну, «на коліні» і на колишній колгоспній фермі.

Переваги Кертисового котла — у використанні альтернативного дешевого та доступного палива, високій ефективності та економічності, екологічній безпеці, автоматичній регуляції потужності, простоті обслуговування, дворазовому завантаженні дров на добу, високій якості та надійності.

До того ж М.Кертис дає гарантію своїй продукції на 15 років. У Довгому його котли, до речі, вже опалюють приватний будинок, ресторан і санаторій «Боржава».

Пригадується, кілька років тому народний депутат України, наш земляк Віктор Пензеник у тижневику «Дзеркало тижня», коли Іршавський район попереду всієї країни слав у Київ реляції про стовідсоткову газифікацію населених пунктів, апелював до здорового глузду земляків і колег-можновладців: «Думаймо, як грітися дровами».

Здається, реально його почув один лише Кертис із Довгого…

dzerkalo-zakarpattya


admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат