Закарпатські дорожники обіцяють до кінця лютого полатати трасу Київ-Чоп

admin 13.02.2013 13:36 СОЦІО

Асфальт зійшов разом зі снігом як в Ужгороді, так і на головних магістралях Закарпаття. Дорога від обласного центру – траса міжнародного значення Київ-Чоп – місцями являє собою жахливе видовище. Ба більше – вона просто небезпечна.



Утім, цього тижня на ній таки розпочався «аварійний ремонт» - ями на дорозі латають у «зимовому варіанті». Утім, на порядок на закарпатських дорогах розраховувати навряд доводиться – фінансування для ремонту трас сягає хіба 20% від потреби. Тому замість того, аби ремонтувати дороги, латають … латки.
На сьогодні за обстеженнями Облавтодору на ліквідацію ямковості потрібно 19,1 млн. грн., а загалом на рік виділено 66 мільйонів – повідомив Василь Заяць, перший заступник директора ДП «Закарпатський Облавтодор». Він розповідає: «Так звана державна мережа, якою і відає Облавтодор, цьогоріч збільшена і становить близько 1100 кілометрів. Наші обстеження показали тенденцію до збільшення ямковості на дорогах. Якщо у 2011 році на цей період ми мали 46 м кВ то маємо 71 тисяч кВ метрів ямковості. І така тенденція триватиме, якщо не буде зрушень на рівні держави. З року в рік зменшуються капітальні планово--попереджувальні ремонти, які дали б змогу зберегти покриття від подальших руйнувань. За нормативами ми маємо щороку капітально ремонтувати 150 кілометрів доріг, а планово-попереджувальним (тобто, так званим середнім ремонтом) робити 350   кілометрів. Але маємо на сьогодні таку картину: за останні 5 років ми відремонтували капітальним ремонтом тільки 2,6 км доріг. А поточним ремонтом у середньому в рік – 12-14 кілометрів. Звичайно, при таких темпах триватиме інтенсивне руйнування покриття. Тим паче, що ми розуміємо – транспортний потік, навантаження зростають, а відтак і руйнування доріг».

Управлінець каже: «Ми використовуємо сприятливі погодні умови – у вівторок розпочали ямковий ремонт. Працюємо у зимових умовах, тож ремонтуємо траси у низинних районах. Але поступово розширюватимемо обсяги. Зараз на ремонті траси Київ-Чоп працюють дві бригади, і ми сподіваємося що до кінця лютого ямковість ліквідуємо. Вибрали такі основні   напрямки – Київ-Чоп, об’їзна Ужгорода, Мукачево-Берегово, на КПП «Лужанка», найдовший маршрут – 207   км – траса на Львів (Мукачево-Рогатин, що найбільше уражена ямковістю). Зараз ідеться про так званий аварійний ямковий ремонт – вона дозволена нормативами, як виняток, для того щоб запобігти аварійності. При аварійному ремонті ми ями заповнюємо відходами від фрезування асфальту, щебеневою сумішшю… Щодо дороги Київ-Чоп, то після її останньої «реабілітації» пройшло 9 років. Ми збираємося її оновити останні два роки, є розроблені проекти, із залученням кредитних коштів. Але це питання на сьогодні не вирішене. Ця дорога потребує термінового перекриття асфальтом.

Торік у рамках підготовки до Євро ремонтували дорогу на «Лужанку», ну і об’їзна Ужгорода підтримується у більш-менш пристойному стані. Що ж до решти мережі – ситуація серйозна. По 30-40 років не проводилися капітальні ремонти, і ситуація погіршується з кожним роком, якщо не будуть прийняті серйозні фінансові рішення, то буде тяжко. За нормативами – як я уже наводив, це близько 150 км капітального ремонту і 350 «середнього» - нам щорічно потрібно від 450 до 500 мільйонів. За останні кілька років ми маємо фінансування у межах 75-100 мільйонів. Тобто, отримуємо хіба одну п’яту від потреби».

Ну а те, як ось такі обсяги видатків на ремонти доріг співвідносяться із амбіціями Закарпаття щодо статусу туристичного краю, а також гордого звання «воріт в Україну» - вочевидь, лишається риторичним питанням.

Джерело: uzhgorod.in

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат