Видобуток води "Шаянської" можуть зупинити

admin 13.02.2013 13:25 СОЦІО

Якщо зараз не зупинити промисловий видобуток   шаянської мінеральнрї води, то через 50-60 років років Хустщина може залишитися без міреальних вод. Особливо може постаждати відомий курорт Шаян.

Видобуток води на тамтешній свердловині був розпочатий у 1962 році. За минулі роки її дебет на шаянському мінеральному родовищі зменшився з 251 то 165 метрів кубічних – фактично у півтора рази, розяснює ситуацію начальник управлання економіки Хустської райдержадміністрації Володимир Лендєл.


Чиновник наводить приклад Сваляви, де не   так давно закрили свердловину з мінеральною водою. Відповідно території, які розташовані недалеко від джерела, втратили і численних туристів, і свою рекреаційну ознаку. Все це трапилося через те, що воду із свердловини викачували шаленими темпами для продажу в магазинах.

На Хустщині є п’ять ліцензатів, які використовують мінеральну та термальну воду, діють 7 юридичних та одна фізична особа, що займаються розливом мінералки. Їх зобов’язано витрачати частину прибутку на розвиток та дослідження свердловин. Потрібно знати, в якому стані перебуває джерело — проводити оцінку хімічних властивостей, її запасів.Також заборонено власникам свердловин продавати воду за межі району – для потреб інших курортів (до цього мінеральну воду продавали санаторіям Берегівщини та Свалявщини). Набагато вигідніше вкладати інвестиції у будівництво нової курортної зони, а не просто викачувати воду з землі. Це набагато вигідніше і з фінансової, і з соціальної точки зору.

Також чиновник радить взагалі заборонити продаж мінеральної води в магазинах, а продавати лише в аптеках. Адже неконтрольоване вживання лікувальної води може тільки нашкодити здоров’ю. Також наводить приклад, що воду з тих же Карлових Вар неможливо знайти в супермаркеті в пластикових пляшках, адже європейці знають ціну своїм мінеральним джерелам, і тому мають 100-річну, 200-річну історію здравниць.

Джерело: Новини Закарпаття

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат