На Закарпатті швейцарський проект увосьме збирає   любителів лісу

admin 20.06.2013 15:43 СОЦІО

Швейцарсько-український проект Bergwaldprojekt продовжує збирати активістів для участі в таборах екологічного та природоохоронного спрямування. Такі міжнарадні заходи проводяться на території нашого краю з 2006 року. І якщо пілотний проект відбувавася за організації лише іноземних фахівців, то з 2007 і донині табори проводять вітчизняні науковці.


Міжнародний проект Bergwaldprojekt стартував в Україні ще 2006 року за ініціативи швейцарських фахівців. Його головною метою, за словами співорганізатора заходу Галини Поштаренко, є залучення людей до підтримки захисних функцій гірського лісу. “ Там, у Швейцарії, кожного сезону проводиться близько 200 таких заходів (!). Україна наразі є першою країною поза ЄС, на території якої проходить щось подібне”, – каже пані Галина.
Сьогодні проект реалізовують вітчизняні волонтери за фінансової підтримки Швейцарії. Окрім закордонних фахівців, до співпраці активно долучаються працівники природоохоронних об’єктів, на яких проводяться заходи. Наразі, об’єктами вивчення проекту є лісисті території села Лопухів та Стужиця. У майбутньому масштаби робіт волонтерів, за словами Галини Поштаренко, планується поширити на лісомасиви ННП “Зачарований край” Іршавського району та НПП “Сколівські бескиди” Львівської області. Однак, про такий розмах говорити поки рано: волонтери проекту Bergwaldprojekt наразі функціонують в статусі і, відповідно, на правах, громадської ініціативи.

Брак людського ресурсу і не повне розуміння основних функцій лісів є основними проблемами, з якими стикалися і понині стикаються,організатори проекту в Україні. Остання, за словами пані Галини, особливо далася взнаки, у процесі організації і проведення перших таборів на території лісомасивів села Лопухово. “Ідея збереження і відтворення захисних функцій гірських лісів в Україні взагалі є новою. Проект запускався якраз після хвилі повеней в краї березня 2001 року. Люди думали, що ми це все робимо за гроші і з особистою метою. Тому немало часу пішло на так би мовити “екологічну просвіту” та роз’яснення суті волонтерства”. Однак зараз в Лопухові до робіт, запланованих проектом, активно долучається місцеве населення. Вдалося налагодити діалог з місцевими природоохороними об’єктами, громадою, тож проблеми вирішуються на локальному рівні, не переростаючи, як то часто буває, на обласний, а то й державний, рівні. "Вже кардинально іншою є ситуація на територіях села Стужиця: прозаяк Ужанський парк є природооохоронною територією подібні заходи тут не новинка", – каже пані Галина.

Цьогоріч організаторами проекту на Закарпатті заплановано чотири табори на територіях сіл Лопухів та Стужиця. Заходи проводитимуться на землях Плайського і Кедринського лісівництв та на базі Ужанського національного природного парку. Табори матимуть приблизно однакову програму. Робоча включатиме: догляд за лісовими культурами, будування берегоукріплювальних конструкцій, догляд за лісовими стежками та молодими деревами. У вільний від роботи час волонтери зможуть знайомитися із особливостями побуту й традиціями сіл, відпочивати на лоні природи, збирати тамтешні гриби та лікарські трави. Фотографічне підтвердження минулорічних реалізацій цих програм можна переглянути у групі Bergwaldprojekt на Фейсбуці чи vkontakti, або на сайті проекту www.bergwaldprojekt.ch.


Джерело: Закарпаття онлайн

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат