Архімандрит Віктор (Бедь) відслужив заупокійну літію за Симоном Петлюрою

admin 27.05.2013 13:13 СОЦІО

25 травня ректор Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія та Карпатського університету імені Августина Волошина, Уповноважений Української Православної Церкви з питань вищої освіти і науки професор архімандрит Віктор (Бедь) відслужив заупокійну літію за головним отаманом війська Української народної республіки (з листопада 1918 р.), головою директорії Української народної республіки (13 лютого 1919 р. — 10 листопада 1920 р.) журналістом Симоном Васильовичем Петлюрою, який загинув 25 травня 1926 року від рук радянського комуністичного режиму.

Симон Петлюра народився у передмісті Полтави. Походив із давніх козацьких і священницьких родин.
Після закінчення бурси у 1895–1901 рр. навчався у Полтавській духовній семінарії. Був виключений за вияв революційно-національних настроїв і запрошення до семінарії композитора Миколи Лисенка.
У роки Першої світової війни 1914–1918 рр. — працівникСоюзу земств і міст, голова Українського Військового Комітету Західного фронту у Мінську.
Був одним із провідних діячів української національно-демократичної революції: з березня 1917 р. — член Української Центральної Ради, з травня — голова Українського Генерального Військового Комітету, з червня — генеральний секретар військових справ.
У грудні 1917 р., не погоджуючись із курсом на замирення з Німеччиною, пішов у відставку.
В період Гетьманату очолював Київське губерніальне земство і Всеукраїнський союз земств, організував упорядкування могили Т.Шевченка і Чернечої гори у Каневі. За антигетьманський маніфест Всеукраїнського союзу земств 27 липня був заарештований.
Під час повстання проти гетьманського режиму у листопаді 1918 р. звільнений із в'язниці і обраний до складу Директорії УНР і З листопада 1918 р. стає Головним Отаманом Армії Української Народної Республіки.
У жовтні 1924р. оселився в Парижі, де організував видання тижневика «Тризуб» і продовжував виконувати обов'язки голови Директорії УНР і Головного Отамана УНР.
Симон Петлюра був убитий 25 травня 1926 р. Анархістом С.-Ш. Шварцбардом, вважають, що він був агентом радянського комуністичного союзу (НКВС).
Похований Петлюра на кладовищі Монпарнас у Парижі.

Прес-служба УУБА УПЦ

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат