Що нового готові запропонувати закарпатські вузи абітурієнтам?

admin 24.04.2013 17:13 СОЦІО

Незабаром чимала кількість випускників шкіл зіштовхнеться з питанням у який вуз вступати та, яку обрати спеціальність. Наразі ж ринок освіти пропонує чималий спектр різних напрямків для навчання. А інколи у переліку зустрінеш і нові та незвичні професії.

Отож, ми вирішили познайомитись ближче із «некласичними» спеціальностями, які пропонують вузи. Розпочнемо із факультету міжнародного бізнесу та міжнародного права Ужгородського національного університету.  Детальніше про нього та нові спеціальності, які він пропонує ми поспілкувались із деканом факультету Євгеном Бевзюком.
Євгене Володимировичу, розпочнемо з того, чи існує регіональний інтерес у діяльності подібного факультету?
За умови інтеграції у європейську спільноту країни та наявності кордонів із чотирма країнами Європейського Союзу бізнес-середовище області потребує не тільки комплексних, але і вузькоспеціалізованих знань, які б відповідали регіональній специфіці. Достатньо сказати, що обсяги прямих іноземних інвестицій в економіку Закарпатської області за останні  3 роки склали майже 110 млн. дол. США, а з фінансами, погодьтесь, необхідно вміти працювати. Тому відповідаючи «на виклики часу», ми вводимо у наші навчальні плани цілу низку нових предметів. Це – міжнародний фінансовий інжиніринг, кон’юнктура основних товарних ринків, паблікрілейшнз у бізнесі, створення нових підприємств (Start-up), міжнародна логістика, міжнародне приватне право, міжнародне економічне право, міжнародне цивільне право. Адже, сучасна освіта повинна давати, передусім, практичні навики для вирішення конкретних економічних і правових проблем сьогодення.
Розкажіть, будь ласка, докладніше про філософію освіти на факультеті.
Приєднання нашої держави до світового економічного поля обумовлює необхідність модернізації освіти. Сучасна вища школа базується на принципах, що передбачають захист національного інтересу, знання інформаційних технологій та іноземних мов. Майбутні спеціалісти повинні навчитися  працювати в світі, де кордони національних економік і культур стають все більш умовними.
Очевидно, основний акцент у навчанні таких фахівців ставиться на бездоганному володінні іноземними мовами?
13 % навчального часу ми відводимо іноземній мові. Наші випускники одержують глибоку мовну підготовку. Протягом п’яти років студенти  поглиблено вивчають одну із трьох іноземних мов (англійська, німецька, французька). Тож у дипломах наших випускників, окрім основної, також вказується кваліфікація  «Перекладач». Це дає змогу майбутньому фахівцеві стати конкурентноздатним не лише на національному, а й на міжнародному ринку праці
Які зміни відбулися на факультеті в новому 2013 році?
Основною зміною стало відкриття нового напряму підготовки студентів – «Менеджмент» за спеціальністю «Логістика». Професія «логіст» входить у десятку найбільш затребуваних професій не тільки в Україні, а й в Росії. За прогнозами експертів ринку праці попит на логістів зростатиме ще довго. Основна причина в тому, що з одного боку, на території нашої країни відкривається безліч представництв зарубіжних компаній, у яких завжди передбачена посада логіста, з іншого − потреба в оптимізації використання ресурсів підприємствами як державної, так і приватної власності. Професія логіст приваблива не тільки заробітною платою, яка є однією з найвищих, але й тим, що саме у сфері логістики можливим є динамічне просування кар’єрною драбиною. Ми беремо до уваги не тільки транспортну, складську логістику, а, насамперед, міжнародну логістику, логістику інформаційних та фінансових потоків.
Ми тривалий час вивчали і продовжуємо вивчати потреби ринку праці області, проводимо зустрічі з представниками бізнес-структур (ПрАТ «Єврокар», «Джейбіл Сьоркіт Юкрейн», ТОВ «Флекстронікс», «Ядзакі», ТОВ «Завод «Конвектор» Веттштайн-ТехнікУкр», ТОВ «Платі ЮкрейнЛімітед», ТОВ ВЕТ «АутомотивУкраїне», ТОВ «ІМС Коннектор Сістемс» та ін.) та оцінюємо конкурентноздатність випускників вишів. Тож можемо сказати впевнено: саме випускники нашого факультету володіють конкурентними перевагами на ринку праці як області, так і за її межами, оскільки на факультеті постійно оновлюється перелік дисциплін, приділяється велика увага вивченню іноземних мов із подальшим їх практичним використанням. До речі, хочу зазначити, що велика кількість наших випускників після проходження практики  на підприємствах залишаються там працювати.
Можливо, випускникам шкіл не зрозуміло, що таке логістика і логістичні мережі?
Хороший логіст повинен вміти стратегічно мислити, легко знаходити спільну мову з усіма − від керівника до різноробочого, володіти організаторськими здібностями, наполегливістю, цілеспрямованістю, бути стійким до стресів. Прикладом мистецтва логістів може слугувати шведська компанія IKEA, яка змогла скоротити витрати на транспортування продукції до магазинів практично в 2 рази. З іншого боку, розвиток транспортних та інформаційних мереж, який спричинив посилення торговельних зв’язків між державами, а також прогресуючі процеси глобалізації виводять на перший план такий напрямок в логістиці, як міжнародна логістика. Крім цього, маючи хорошу базу у вигляді освіти та певний досвід роботи, успішною може виявитися організація бізнесу − власної логістичної компанії, стартовий капітал якої при наймі 3-4 працівників не перевищує 10 тис. дол. США. Тож найважливішими в даному випадку є інвестиції у освіту, які окуповуються якнайкраще.
Якими є перспективи розвитку напряму «логістика» на факультеті?
Для нас є актуальним не просто «Логістика», а «Міжнародна логістика».  На жаль, в Україні поки що не розроблені державні стандарти підготовки фахівців напрямку «Міжнародна логістика». Факультет працює над створенням відповідного стандарту та подальшого відкриття такої спеціальності на факультеті міжнародного бізнесу та міжнародного права. Ключовим моментом цього напряму має виступати підготовка не просто спеціаліста в сфері логістики, а менеджера-керівника, який здатний організувати весь процес виробництва.
До слова, ми створили комфортні умови для того, щоб студент міг отримувати паралельно дві суміжні освіти. Навчаючись, скажімо, за напрямом «Міжнародний бізнес», можна отримувати заочно освіту за напрямом «Міжнародне право». При цьому, велика кількість дисциплін здається тільки один раз, оскільки є однаковою для обох напрямів, а студент отримує певні пільги з оплати за навчання.
Факультет міжнародного бізнесу та права планує розширити напрями підготовки та введення нових спеціальностей?
Так, безперечно. Ми розуміємо, що тільки постійне оновлення напрямів підготовки випускників збільшує їх конкурентноздатність на ринку праці. Область потребує фахівців з фінансової, митної, екологічної, інформаційної логістики. Останнім часом є тенденція застосування принципів логістики не тільки в економіці і фінансах, але також у соціальній сфері (соціальна логістика), політиці (політична логістика), муніципалітетах (муніципальна логістика), медицині (медична логістика).
Чи можна отримати освіту за цими напрямами у інших вузах?
Наразі факультет міжнародного бізнесу та міжнародного права – єдиний факультет на теренах нашої області, що надає змогу випускникам отримати диплом логіста. Другою унікальною спеціальністю є «Міжнародний бізнес». Потребу у фахівцях у галузі світової економіки мають компанії різного профілю, які ведуть зовнішньоекономічну діяльність, державні структури, посольства й державні представництва України за кордоном тощо.
Іншим ексклюзивним напрямом є «Міжнародне право». На моє переконання, наявність в університеті цієї спеціальності надало здібним юнакам і дівчатам перевагу отримати унікальну юридичну освіту, яка створює рівноцінні можливості професійної діяльності як в міжнародній, так і національній правових системах. Перелічені факти, переконаний, роблять наш факультет привабливим для абітурієнтів.
-         Дякую за розмову. Успіху Вам у нових починаннях. 
Розмову вела ОлександаТерембець

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат