Правда і вигадки про УжНУ (СПРОСТУВАННЯ)

13.08.2012 10:10 СОЦІО

До редакції РІО надійшов відгук-спросутвання на матеріал "Ніколайчук не впорався" від прес-служби Ужгородського національного університету.

Текст матеріалу читайте тут

Відтак - пропонуємо і спростування.

Останнім часом у ряді місцевих медіа було поширено (на нашу думку цілеспрямовано) неправдиву інформацію про Ужгородський національний університет. Якщо конкретніше, то 10 серпня 2012 року окремі інтернет-видання спокусилися на недостовірну сенсацію про те, як «Викладачі УжНУ отримують зарплату «у кредит». Форма поданого матеріалу — звернення анонімних авторів, які нібито працюють в університеті. Шкода, що, розтиражувавши цю «інформаційну качку», закарпатські новинарі порушили наріжний принцип журналістської діяльності — щодо балансу різних точок зору.

Прикметно й те, що інформацію розповсюджено в п’ятницю, переважно під завісу робочого дня й відповідно тижня, щоб за вихідні публікацію могли прочитати якомога більше читачів. Автори анонімного звернення пишуть про «кадрові розбірки» та «судові тяжби» у виші. Проте, крім двох колишніх проректорів, ніхто не судиться з університетом. Цілком зрозуміло, чому «анонімники» хвилюються з приводу судових позовів. Колектив УжНУ переконаний, що вкрадене (йдеться не лише про відому квартиру в центрі Ужгорода) буде повернуто рідному ВНЗ.

Ще автори анонімного звернення пишуть про начебто «провальну вступну кампанію в УжНУ». Видаючи свої фантазії за реалії, вони «не помітили» двох фактів: зростання кількості заяв абітурієнтів у цьому році та збільшення на понад сотню місць державного замовлення, виділених Міністром освіти і науки, молоді та спорту України. Зарахування студентів на перший курс лише розпочалося й триває успішно. Спроби ж «анонімників» усіляко зірвати набір 2012 року в УжНУ не матимуть успіху.

Також автори анонімного звернення пишуть про те, що «керівництво вузу взяло кредит» для виплати заробітної плати працівникам. Нагадаємо, що «проблему зарплати» своїми діями створило саме попереднє керівництво УжНУ, яке готувалося відіслати університетський колектив у відпустку практично без коштів. Нове керівництво альма-матер зробило все, щоб цього не сталося. Тому жоден працівник не пішов у відпустку без грошей!

В. о. ректора Віталій Ніколайчук прокоментував увагу «анонімників» до проблеми заборгованості зарплати в університеті: «На момент мого приходу на керівну посаду спецфонд був не просто порожнім, а з багатомільйонними боргами. Проте будь-яку точку зору людей необхідно поважати. Навіть анонімну. Тому я звертаюся до правоохоронних органів з проханням порушити кримінальну справу за фактом невиплати зарплати в УжНУ і встановити, куди поділися кошти спецфонду, чи мало місце і в який період нецільове використання бюджетних грошей, чи закон�
�о масово роздавалися премії тощо. Прошу встановити конкретно всіх осіб, які своїми діями чи небажанням діяти спричинили ситуацію із заробітком у провідному виші регіону. Колектив мусить знати своїх «героїв». Поіменно. Прошу вважати цю заяву офіційною».

Від себе додамо, що подібні анонімні матеріали-заяви «ініціативної групи викладачів» спрямовані не на вирішення проблем, які, без сумніву, є в кожному колективі, а на задоволення своїх корисливих інтересів і, зрештою, на дестабілізацію діяльності найбільшого в краї вищого навчального закладу. Тому в подальшому таким спробам із боку керівництва УжНУ даватиметься відповідна оцінка, а всі зусилля скеровуватимуться на нормалізацію робочого ритму університету. Що ж стосується двох місяців роботи нового керівництва закладу, то це не «дос
ить солідний проміжок часу» для всебічної оцінки діяльності. Для цього, як стверджують у таких випадках експерти, потрібно, аби промайнуло хоч би 100 днів. Утім і за вказаний період вдалося дещо зробити: налагоджено тісну співпрацю з профільним міністерством, нормалізовано ситуацію з виплатою зарплати працівникам, у спокійному руслі триває вступна кампанія, проводиться заміна вікон в основному навчально-лабораторному корпусі УжНУ тощо… Багато це чимало — судити не лише анонімній «ініціативній групі викладачів», а всім працівникам
Ужгородського національного університету. І таку оцінку буде дано. Але всьому свій час і місце.


За матеріалами прес-служби УжНУ

ТЕГИ : НіколайчукУжНУУжгородЗакарпаття

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат