У Закарпатській області зросли показники інфекційної захворюваності

Закарпатська ОВА 04.01.2024 17:46 ЗДОРОВ'Я

Понад 3 100 випадків таких хвороб зареєстрували протягом 11 місяців 2023 року, не враховуючи грип та гострі респіраторні інфекції.

Це на 19% більше за аналогічний період 2022 року, наголосила на брифінгу завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ ЗЗОЛЦ МОЗ України Вікторія Тимчик.

Інфекційні хвороби впродовж зазначеного періоду реєстрували переважно в дорослого населення – 2 001 випадок, ще 1 111 – серед дітей:

▪️ найчастіше закарпатці нездужали на кишкові інфекції – 1 402 випадки (45% усіх зафіксованих випадків). Це ті хвороби, що поширюються через брудні руки, предмети побуду, продукти харчування чи воду: сальмонельоз, шигельоз, гепатит А, гастроентерити та інші;

▪️ на другому місці – туберкульоз – 667 нових випадків (21%);

▪️ вакцинокеровані інфекції – 299 випадків кашлюку, кору, краснухи, епідемічного паротиту (10%). Здебільшого ці захворювання виявляли в невакцинованих дітей;

▪️ 214 випадків особливо небезпечних інфекцій – лептоспірозу та хвороби Лайма (7%);

▪️ 196 випадків соціально значущих хвороб: гонококової інфекції, гострих та хронічних гепатитів В і С та інших (6%).

За словами Вікторії Тимчик, хоча й показники інфекційної захворюваності повертаються до фонових, допандемічних рівнів, загалом епідемічна ситуація на Закарпатті залишається доволі напруженою. В області вживають всіх необхідних заходів щодо її контролю.

Також вона зазначила, що попри війну рутинна імунізація продовжувалася і регіону вдалося досягти непоганих результатів. Зокрема, станом на кінець року охоплення більшості вікових груп дітей щепленнями проти поліомієліту становить понад 80%. Завдяки сatch-up кампанії проти кору, паротиту та краснухи імунізували близько 87% дітей до 1 та 6 років, які підлягали імунізації.

«У вакцинації від дифтерії, правця і коклюшу досягли в середньому невисоких результатів. Якщо брати базовий імунітет у дітей віком до 1 року, то тільки 70% маленьких закарпатців отримали свій первинний вакцинальний комплекс і можуть надалі продовжувати вакцинацію. Не дуже високі показники серед дітей до 6 років: тільки 65% тих, хто підлягав, отримали свої щеплення», – додала вона.

Водночас низьке охоплення вакцинацією проти дифтерії та правця фіксують серед дорослого населення. Лише 33% людей з’явилися на пункти щеплень і отримали свою дозу вакцини.

«Епідемічний сезон протікає без якихось особливостей. З початку сезону, тобто з жовтня, 54 тисячі закарпатців звернулися за медичною допомогою з приводу гострих респіраторних інфекцій. І в середньому щотижнево виявляємо 3–4 тисячі хворих. Станом на зараз епідемічний поріг не був перевищений на жодному тижні спостереження», – зазначила спікерка.

Своєю чергою директор Обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Поляк підкреслив, що протягом минулого року зусилля медичної спільноти були спрямовані на організацію протиепідемічних заходів та локалізацію осередків інфекційних захворювань.

«Система епіднагляду за інфекційними хворобами добре налагоджена в Закарпатській області. Це свідчить про те, що минулого року в області ми виявили 2 випадки з підозрою на дифтерію. Це маленький сигнал до того, що може все-таки виникнути спалах дифтерії через досить низький відсоток вакцинації у дітей (до 70%) та дорослих (до 32%)», – прокоментував Михайло Поляк.

За його словами, в Україні також очікується черговий підйом захворюваності на кір, оскільки в сусідній Румунії оголошено національну епідемію кору через тривалий спалах цього захворювання в країні, збільшення кількості таких хворих та госпіталізацій.

Закарпатцям варто подбати про своє здоров’я і не відкладати вакцинацію проти кору, оскільки минулого року в області зареєстрували 2 підтверджені випадки кору в дорослих пацієнтів, ще 2 випадки були відхилені.

Значну увагу у 2023 році приділяли й захворюваності на лептоспіроз. Усього за 11 місяців минулого року зареєстрували 137 випадків недуги, і це найбільший показник за останнє десятиліття. Найбільше хворих фіксували в Ужгородському, Мукачівському та Хустському районах. При цьому 14 закарпатців померли від лептоспірозу.

Михайло Поляк також зазначив, що в регіоні розпочався черговий циклічний підйом захворюваності на гепатит А, який востаннє спостерігався десять років тому. Ця інфекція передається через брудні руки, предмети побуту, воду та їжу, однак більшість випадків цього захворювання не мають клінічних проявів.

Наприкінці брифінгу спікери нагадали мешканцям Закарпатської області про важливість і доступність вакцинації в нашому регіоні, а також про необхідність дотримання правил особистої гігієни.

Закарпатська ОВА

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат