125 випадків вірусного гепатиту А виявили на Закарпатті за дев’ять місяців цього року

02.11.2023 17:17 ЗДОРОВ'Я

125 випадків вірусного гепатиту А виявили на Закарпатті за дев’ять місяців цього року

Це сезонне захворювання має циклічний характер: його спалахи повторюються кожні 5-6 років. Наприклад, у 2009 році кількість хворих у нашому регіоні в 9 разів перевищувала теперішні показники, у 2013-14 роках – у 15 та у 2017–2018 роках – у 7–8 разів.

Станом на сьогодні на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я області перебувають 11 осіб з підтвердженим діагнозом, серед них – 5 дітей (стан пацієнтів неважкий). Однак зараз назвати це спалахом не можна, адже підстав для цього немає. Спалах – це коли зареєстровано 3-5 випадків в одному середовищі, в одній сім’ї, колективі чи класі, розповів на брифінгу директор департаменту охорони здоров’я ОВА Анатолій Пшеничний.

«Найчастіше хворіють діти, але може захворіти будь-хто в будь-якому віці. Найчастіше основними факторами захворювання є погані санітарні умови, відсутність очищеної води. Це так звана "хвороба брудних рук". Основна профілактика гепатиту А, що передається фекально-оральним шляхом, – це передусім дотримання санітарних норм», – зауважив Анатолій Пшеничний.

За його словами, першими симптомами захворювання є загальна слабкість, підвищення температури, відсутність апетиту, діарея, сеча може мати насичений темний колір, також можливе пожовтіння шкіри й склер. Гепатит А вражає печінку, тому не потрібно чекати ознак жовтяниці, а звертатися до лікаря при появі перших симптомів.

«У багатьох громадах фіксується підвищення захворюваності, тому сьогодні ми маємо вжити всіх превентивних заходів, які залежать від нас. Розробляється план заходів реагування, найближчими днями буде проведена комісія з питань ТЕБ та НС стосовно їх затвердження і втілення в реальність», – додав директор департаменту охорони здоров’я обласної військової адміністрації.

Завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Закарпатського обласного лабораторного центру МОЗ України Вікторія Тимчик розповіла про епідеміологію збудника гепатиту А. За її словами, джерелом інфекції винятково є людина, яка з випорожненнями (сечею і калом) виділяє збудник у навколишнє середовище.

«Хворий починає виділяти збудник у навколишнє середовище і стає заразним в останні 7–10 днів інкубаційного періоду. Весь продромальний період у середньому триває від одного до двох тижнів. І як тільки з’являється жовтяниця, буквально на 5–7 день, хворий перестає виділяти збудник. Тобто госпіталізація у нас розглядається вже як надання власне медичної допомоги, а не стільки як спосіб ізоляції хворих», – прокоментувала Вікторія Тимчик.

Також вона додала, що інфікуватися збудником гепатиту А можна через забруднену воду, продукти харчування, якщо не дотримані технології приготування чи умови зберігання їжі або якщо готує людина, котра хворіє без симптомів і не знає про це. У таких випадках захворюваність може мати спалаховий характер – одночасне захворювання великої кількості людей.

Варто пам’ятати, що специфічного противірусного лікування гепатиту А не існує, однак за рекомендацією лікаря дорослий і дитина можуть вакцинуватися. Якщо людина перехворіла, то в неї може виробитися тривалий або пожиттєвий імунітет, а втрачені клітини печінки повністю відновляться за 6–12 місяців.
___________________________________

Інформація про запровадження карантинних обмежень внаслідок спалаху гепатиту А на Вінниччині та Закарпатті є неправдивою.

Про це повідомляють в Міністерстві охорони здоров’я.

"Інтернет-мережею шириться фейк щодо спалахів гепатиту А в областях та впровадження через це карантину. Дана інформація не відповідає дійсності та є частиною ворожої ІПСО", – зазначили в міністерстві.

У МОЗ додають, що у разі виявлення нових спалахів захворювання про це повідомляють на офіційному сайті відомства та сторінках у соціальних мережах.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат