На Закарпатті розпочалася програма "Швидке одужання" для пацієнтів з психологічними розладами

18.10.2023 20:35 ЗДОРОВ'Я

На Закарпатті розпочалася програма «Швидке одужання», яка передбачає проведення досліджень мікробіомів (мікробіоти) пацієнтів, їхнього впливу на психічне та психологічне здоров’я, і відповідно застосування підходів, при яких лікування більш ефективне, а одужання настає швидше. Підхід персоналізований, адже, за словами науковців, кожна людина має свій власний неповторний мікробіом, а окремі нації – теж свої особливості в окремих сформованих за різних умов та впливів середовища мікробіомів населення.


Програму розпочали науковці УжНУ та Центру молекулярної мікробіології та імунології слизових оболонок УжНУ. Надія Бойко, доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедри медико-біологічних дисциплін ДВНЗ «УжНУ», директор НДНЦ молекулярної мікробіології та імунології слизових оболонок УжНУ, радник ректора з інновацій, співзасновник ТОВ «Едієнс» каже, що світова медицина нині впроваджує персоніфіковані підходи, коли для пацієнта обирається найкращий для нього спосіб медичної допомоги. «Коли ми говоримо про індивідуальну медицину, є так званий індивідуальний профіль пацієнта – зокрема, це його власний мікробіом. Інноваційні дослідження свідчать, що композиція мікроорганізмів конкретної людини така ж унікальна як відбиток пальців. Коли говоримо про психологічне, психічне здоров’я є цілий ряд досліджень в тому числі і наших, які чітко вирізняють представників мікробіоти. Перший крок нашого дослідження: будемо оцінювати індивідуальну мікробіоту кожного, визначати її (у слині та кишечнику) для того, щоб сформувати індивідуальні профільні характеристики кожного пацієнта. Однак визначити індивідуальний мікробіом – це тільки півдороги. Нам потрібно вміти його правильно скоригувати і цим самим сприяти одужанню. Тому наша новаторська програма «Швидке одужання» означає спрямовані зміни мікробіому з метою повної і прогнозованої реабілітації.

На сьогодні вже відібрано перші 10 взірців, укладено договір з КНП “Ужгородська міська багатопрофільна клінічна лікарня”. Також психологи та психотерапевти робитимуть власну діагностику, тобто встановлюватимуть чи є у цих людей тривожність, чи просто депресія і виявити “українські” маркери, пускові механізми тобто тригери виникнення посттравматичних розладів і потім синдрому як у мирного населення, так і у військових. І змінити алгоритм лікування пацієнта. Про це на прес-конференції в Ужгороді детальніше розповіла Яна Дмитренко, лікар-невролог, асистент та аспірант кафедри неврології, нейрохірургії та психіатрії ДВНЗ «УжНУ».

«Ми розпочали наше дослідження на базі неврологічного відділення КНП "Ужгородська міська багатопрофільна клінічна лікарня", де зараз лікуються пацієнти з різноманітними діагнозами від інсультів до черепно-мозкових травм, серед пацієнтів є військові. Для цього дослідження ми розробили спеціальні критерії включення і виключення, за якими ми відбираємо пацієнтів для нашого дослідження. Метою дослідження є виявлення взаємозв’язку між їхніми когнітивними порушеннями, тривожно депресивними розладами, посттравматичним стресовим розладом та наявністю патологічних змін в мікробіоті кишечнику і слини. У дослідженні беруть участь особи, які страждають від психосоматичних розладів, тривоги депресії. І таких більше, ніж ми думаємо,- пояснює Яна Дмитренко.

zaholovok

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат