Ми явно гальмуємо

04.04.2021 12:56 ЗДОРОВ'Я

Світ переживає третю хвилю коронавірусу. Але в той же час більшість країн почали масштабну кампанію з вакцинації і вже дуже скоро коронавірус тут подолають.

Щоправда, України це не стосується. Якщо передові країни вакцинують критичну масу населення вже до травня, то з нашими темпами ми вакцинуємо людей за 10 років. Чому такі низькі темпи вакцинації в Україні?

Чому лише 38 % опитаних українців готові вакцинуватися? Чинників багато.

По-перше, є недовіра до самої вакцини. Наразі влада переконує, що вакцина абсолютно безпечна, а незабаром привезуть й інші вакцини, якими вакцинують у багатьох країнах.

По-друге, побоювання за можливі побічні ефекти після вакцинування. Тут лікарі також переконують, що ризиків немає. Але у той же час самі медики не поспішають вакцинуватися.

По-третє. Відсутність широкої інформаційної кампанії щодо вакцинування.

Зоряна Скалецька, міністерка охорони здоров’я України 2019—2020 років, з цього приводу висловила слушну думку.

«Попри те, що в ефірах чуємо про «не таких» українців, які не хочуть вакцинуватись, є числа, які надихають. Наприклад, на 9 % більше українців готові вакцинуватись, якщо це буде безкоштовно. Ще на 10 % додатково збільшується кількість готових вакцинуватись, якщо держава застрахує від можливих побічних ефектів. І от уже не 38 %, а 57 % готові вакцинуватись», — додала вона.

Ще одне спостереження від екс-міністерки — 71 % українців вважає, що вакцинація зменшить захворюваність у світі. Тобто при достатньому інформуванні 57 % можуть стати 71%.

Зоряна Скалецька закликала владу до комунікації, адже основні 2 причини неготовності вакцинуватися — недовіра до вакцини та страх побічних ефектів.

«Вакцинація може зберегти життя. Ризики від перенесення хвороби в рази більші, ніж ризики вакцинації», — сказала Зоряна Скалецька.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат