На Закарпатті знизилася смертність від туберкульозу

Прес-служба ОДА 23.03.2018 18:41 ЗДОРОВ'Я

В області, як і в цілому по Україні, епідемічна ситуація з туберкульозу залишається напруженою, однак має тенденцією до зниження.

У 2017 році захворюваність становила 59,2 на 100 тис. населення,   у 2016-му - 60,9 на 100 тисяч. При цьому майже кожен четвертий пацієнт має форму туберкульозу, стійку до протитуберкульозних препаратів. Смертність населення від цієї недуги в області також знизилася: торік становила 10,2 на 100 тис. населення, у 2016-му – 10,4 на 100 тисяч.

Про це 23 березня під час брифінгу в прес-центрі Закарпатської ОДА розповів директор ОКТМО «Фтизіатрія» Василь Скрип. Серед захворілих на туберкульоз   70 відсотків – люди працездатного віку, більшість малозабезпечені, непрацюючі.

За останні роки в області реєструють незначне збільшення захворюваності на туберкульоз серед дітей, яка минулого року становила 7,2 на 100 тисяч дитячого населення (у 2016-му - 6,8 на 100 тисяч). Водночас ці показники нижчі, ніж середні по Україні, - повідомила обласний дитячий фтизіатр Катерина Дебрецені.

Сьогодні хворі пацієнти повністю забезпечені протитуберкульозними препаратами. На фінансування заходів обласної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз в області торік виділено понад 3 мільйона гривень. За ці кошти для лікувально-профілактичних закладів області закупили рентгенологічну плівку, туберкулін, витратні матеріали для виявлення недуги, засоби індивідуального захисту.

Серед проблем у протидії туберкульозу в області медики називають недостатнє фінансування із бюджетів усіх рівнів для реалізації заходів із протидії туберкульозу (зміцнення матеріально-технічної бази, поновлення сучасним діагностичним обладнанням), а також недостатню мотивацію та прихильність пацієнтів до лікування, що призводить до відриву від нього. В області також є проблема з кадровим забезпеченням лікарями фтизіатрами, анестезіологами та лаборантами у зв'язку із плинністю лікарів працездатного віку.

Прес-служба ОДА

ТЕГИ : туберкульозЗакарпаття

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат