Кір атакує Закарпаття

За матеріалами Віри Стадник 20.01.2018 23:23 ЗДОРОВ'Я

Навіть у США застерегли туристів через спалах кору в Україні.

Центр контролю та запобігання хвороб США поширив повідомлення для мандрівників: «Посадовці з охорони здоров’я в Україні інформують про спалах кору. Центр рекомендує мандрівникам, які планують відвідати цю країну, захистити себе, перевіривши, чи були вони вакциновані.

Перед від’їздом із США діти від 6 до 11 місяців повинні мати 1 дозу вакцини MMR (кір, паротит, краснуха), діти старше року та дорослі — 2 дози з інтервалом 28 днів», — йдеться у повідомленні «першого рівня небезпеки».

Перший рівень небезпеки означає, що достатньо буде дотримуватися звичайних правил запобігання захворювань. Другий і третій рівні стосуються більших пересторог або уникнення подорожей до країн зі спалахами хвороб узагалі.

Що скоріше — хвороба чи паніка?

Відомо, що за 11 місяців 2017 року в Україні було зареєстровано 3 382 випадки захворювань на кір. Фахівці стверджують, що це не епідемія, а лише «середній рівень захворюваності, який можна подолати». Отже, причин для паніки немає? Та, чи не варто все ж детальніше знати, як саме можна підхопити кір та якими саме будуть його наслідки?

Спалахи кору відбуваються циклічно — кожних 5—6 років. Минулий спалах в Україні відбувся у 2012 році (12 746 хворих), а до того — у 2006-му (42 724 хворих ) та 2001-му (16 970 хворих). Окрім України, за останніх 20 років спалахи кору фіксували у Нідерландах, Ірландії та Румунії. Всі спалахи пов’язували з низьким рівнем вакцинації, коли відсоток вакцинованого населення у країні нижчий за 80%.

За даними ВООЗ, за 2016—2017 роки в Європі від кору померло 43 людини, здебільшого — у Румунії. А ще — в Італії, Німеччині та Франції. Тобто, навіть у економічно розвинутих країнах теж виникають спалахи. Втім, найбільше дітей помирає в Африці, де і якість життя низька, і немає доступу до вакцин.

У Києві станом на 15 січня зареєстровано 87 випадків кору, 66 із них — у дітей. Найбільше випадків зареєстрували на Івано-Франківщині — 1 049, а в самому Івано-Франківську через спалах кору школярам продовжили канікули. Спалах кору триває і в Чернівецькій області. Станом на 12 січня там зареєстровано 468 випадків кору. Серед хворих 372 дітей (79 %) та 96 дорослих. На Одещині — 931 випадок, при цьому 5 людей померли від кору, з них — 3 дітей. Та хворіють не лише діти: у Запорізькій області 33 співробітники лікарень заразилися кором.

Кір крокує Закарпаттям

На Закарпатті лише за грудень 2017-го на кір захворіли зо дві сотні людей, а всього на початок січня у краї — 637 випадків. Кір у краї фіксують усюди, крім Перечинщини та Березнянщини. Найвищий показник захворюваності — у Виноградівському, Ужгородському, Хустському та Тячівському районах. Інтенсивне поширення інфекції спостерігається серед осіб, які схильні до кочового способу життя та не мають щеплень. У 2018 році прогнозується пік захворюваності на кір, бо при контакті з хворим вірогідність захворіти не щепленій людині складає до 97 %.

За перші два тижні 2018-го в області зафіксували понад 100 випадків кору. В Ужгороді за весь 2017 рік зафіксовано 17 хворих, а лише у січні нового року — вже 25, три чверті з яких — діти. Є тенденція до зростання захворюваності серед дітей до 1 року, каже директор Ужгородської міськ­районної філії ДУ Закарпатський лабораторний центр МОЗ України Олександр Пшеничний.

Днями в обласній інфекційній лікарні перебувало 11 дітей, хворих на кір, та двоє дорослих. Через нестачу в цьому закладі місць, у Середнянській районній лікарні було розгорнуто 60 ліжок для госпіталізації, де за два тижні пролікувалися 90 пацієнтів. І хоча переважно хворіють не щеплені, вакцини від кору вкрай мало. Михайло Поляк, головний лікар Закарпатської обласної інфекційної лікарні, повідомив, що за 2017 рік задовольнили лише 29,5 % від потреб: із заявлених 88 тисяч вакцин область отримала 26 тисяч. І ситуація продовжує загострюватися.

Чим нас заспокоять фахівці

11 січня очільниця МОЗ Уляна Супрун поквапилася повідомити, що епідемії кору немає, а вже 16 — що «кір прийшов до нас із Румунії, де є проблеми з рівнем вакцинації», і що 86 % хворих на кір в Україні також не були щеплені згідно з календарем.

Як запевняє лікар-імунолог Наталія Винник, цьогорічний спалах може бути чисельнішим, ніж у 2012 році, коли захворіло понад 12 тис. людей. Причина проста — вакцинованих дітей сьогодні набагато менше. Треба тверезо оцінити ситуацію та знайти з неї вихід. Поки що найкращим рішенням є вакцинація. «Зробити щеплення і заспокоїтись», — закликає читачів лікар, адже проблем «можна було би уникнути, якби процес планових щеплень в Україні був системним».

Як розповіла інфекціоніст, доктор медичних наук Ольга Голубовська, програма вакцинації проти кору в світі почалася у 1963 році, а в Україні — з 1968-го. До цієї програми у США щорічно хворіло на кір 3—4 млн. людей, і 500 із них помирало. Вакцинація на 99 % скоротила захворювання, а в 2016 році ВООЗ оголосила, що Північна та Південна Америка стали першими у світі, де ліквідували кір.

Водночас вірус кору досі залишається в інших країнах і може спровокувати спалах де завгодно. І якщо це відбувається в країні з низьким рівнем вакцинації, як в Україні, то це дає поштовх до розвитку епідемії. Загалом кір — не новий вірус, однак завдяки вакцині смертність від нього з 2000 до 2015 року знижено на 79 %. До 2020 року у ВООЗ планують вийти на 95 % та працювати над тим, аби цей вірус зник повністю. Від кору поки що немає кращого засобу профілактики, ніж вакцина.

Якщо порівняти статистику захворювань в Україні за минулі роки, то навіть коли рівень вакцинації був досить високий (2005 та 2006 рр.), спалахи кору все одно виникали. У 2006 захворіло понад 42 тисячі українців. Наталія Винник пов’язує це з тим, що тоді багато хворих було серед дорослих, не вакцинованих до початку обов’язкової вакцинації. Тож саме вони і поширювали вірус. Крім того, «це не було пов’язано з якістю вакцини. Тоді чимало дітей не були щеплені повторно, тому і заразилися. Процес вакцинування тоді був несистемний та хаотичний і тому маємо такі цифри», — пояснила імунолог.

Як захиститися від кору

Кір — небезпечний вірус, який легко поширюється. Достатньо бути в одному приміщенні з хворим, щоби підчепити хворобу. Вона перебігає складніше за застуду. Інкубаційний період може досягати 20 днів і особливо він небезпечний для дітей до 5 років, дорослих — після 20 років та для вагітних.

Вірус може призвести до важкого запалення легенів та вразити нервову систему. Кір може бути причиною енцефаліту і, як можливе ускладнення, — паралічу. Важливим фактом при лікуванні кору є те, що ліків від нього не існує. Кір не має специфічного лікування і єдиним можливим захистом від нього є вакцина. Втім, навіть якщо ви щеплені, ризик захворіти залишається. Проте вакцинація допомагає зробити перебіг хвороби набагато легшим і захищає від можливих ускладнень. Вакциновані люди можуть перенести хворобу і навіть не відчути цього. Високий рівень вакцинації також захищає від поширення вірусу і не перетворює спалах на епідемію, адже вірус передається лише від людини до людини.

За даними МОЗ, зараз в Україні від кору вакциновано понад 80 % дітей до одного року, які мали планове щеплення. За статистикою 2017 року станом на серпень лише 61 % дітей до 6 років були захищені подвійною дозою вакцини. Більшість хворих (86 %), які заразилися минулого чи вже на початку цього року, — не отримали вакцини взагалі або не щеплені повторно.

За рекомендацією ВООЗ рівень вакцинації має бути не менше 95 %, щоб у країни з’явився так званий «колективний імунітет». Тобто, коли невакциновані захищені тим, що вакцинованих більшість. Утім, українці скептично ставляться до вакцин, адже існує переконання, що вакцина проти кору, краснухи та паротиту (так звана КПК-вакцина) викликає аутизм. Зазначимо, що ці твердження — недостовірні, а вченого, який зробив це «відкриття», вже давно позбавили ліцензії.

Відомо, що все ж існує певна група людей, яким дійсно не можна робити щеплення. Це ті, у кого є алергія на будь-який компонент вакцини, вагітним жінкам та тим, хто вже захворів на кір. Також не рекомендовано робити вакцину дітям, у яких дуже слабкий імунітет. Однак іншим вакцина показана та має бути зроблена спершу в один рік та повторно — у 6 років. Якщо ви вчасно не отримали повторну вакцину це можна зробити і пізніше. Існує також і «пасивна вакцинація». Це коли людина вже підхопила вірус, але він не перейшов в активну фазу — в інкубаційний період вірусу. Тоді щеплення вже не зможе захистити від кору, але зробить перебіг хвороби набагато легшим.

Симптоми та лікування хвороби

Кір починається досить гостро: порушується сон, хворий втрачає апетит та скаржиться на загальну слабкість. Потім додаються нежить, сухий кашель та сильно підвищується температура до 39—40 градусів. У дорослих можуть збільшуватись лімфатичні шийні вузли. Також часто з’являється кон’юктивіт (запалення слизової ока).

Симптоми кору легко сплутати зі звичайною застудою. Однак на 3—5-й день після появи перших ознак з’являється червоне висипання по всьому тілу. Набрякає обличчя, з’являються сильні головні болі, деколи аж до непритомності. Висипання кору важко сплутати з чимось іншим. Це дрібні червоні цятки та пухирці, які часто зливаються та утворюють великі плями. Спочатку вони з’являються на слизовій рота, язику та губах. Потім на шиї, голові та, зрештою, на тулубі й кінцівках.

Якщо хвороба перебігає без ускладнень, то на четвертий день після висипань хворому стає легше. Висипання або зникають зовсім, або починають лущитися. Нормалізується температура, кашель зменшується, з’являється апетит.

Якщо у вас з’являються ці симптоми — потрібно звернутися до лікаря. Це обов’язково! Після, якщо все гаразд, лікування можна продовжити вдома. Все лікування кору полягає у підтримувальній терапії. Хворому потрібно знижувати температуру, знімати біль, давати відпочивати та набиратися сил. Самолікуванням під час кору займатися не можна, адже саме через невчасне або неправильне лікування вірус призводить до ускладнень.

Для того, щоб мінімізувати ризик інфікування, медики рекомендують часто проводити вологе прибирання, провітрювати приміщення, уникати великого скупчення людей. А якщо ви вже захворіли, то залишайтися вдома та не поширюйте вірус.

За «липову» довідку про щеплення — 8 років тюрми

Виготовлення довідки про щеплення або її купівля караються Кримінальним кодексом України, про це 16 січня заявила очільниця МОЗ Уляна Супрун. «Для людей, які не є лікарями, у мене є повідомлення — стаття 325-та Кримінального кодексу. Порушення правил та норм, встановлених із метою запобігання епідемічним захворюванням і боротьби з ними, якщо вони спричинили тяжкі наслідки і смерть людей, караються на строк від 5 до 8 років. Не купуйте підроблені довідки», — зазначила Супрун.

image

За матеріалами Віри Стадник

ТЕГИ : кір

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат