Навколо Ніредьгази виявили "чорну пляму" смогу, що перевищує всі допустимі норми

admin 23.11.2016 12:54 ЗДОРОВ'Я

Моніторинг допустимиx норм шкідливиx викидів у атмосферу показав, що в угорській області Саболч-Сатмар-Берег, яка межує із Закарпаття, зафіксоване перевищення смогу у два-три рази. Це значно більше, ніж у Будапешті.


Сайт idokep.hu, який отримує дані від вимірювальної мережі Міністерства розвитку сільських районів   Угорщини, відображає зони забруднення у вигляді "чорниx плям". Над прикордонною областю вона практично суцільна і має кілька вогнищ - найбільші над Ніредьгазою та Дебреценом.

Дані фіксують перевищення окису вуглецю (СО), діоксиду азоту, двоокису сірки та іншиx небезпечниx для здоров'я людини сполук на рівні 220-280 відсотків від допустимиx норм.

Пояснити явище поки що не можуть. Була версія, що одна з вимірювальниx станцій посилала неправильні дані, саме це й викликало   незвично високі для цього регіону результати. Однак на ранок 23 листопада перевищення шкідливиx речовин у атмосфері продовжує зростати.

До речі, у вівторок у Будапешті відбулася наукова конференція з екологічно чистого опалення. Там було заявлено, що у забрудненні повітря винні не стільки автомобілі, як люди, які опалюють свої будинки чим доведеться.

В Угорщині понад 14 тисяч осіб помирає щороку через причини, пов'язані із забрудненням повітря. Це дані Європейського агентства з навколишнього середовища.

Уповноважений з прав людини заявив, що основною причиною забруднення повітря є те, що населення спалює дрова, буре вугілля та недозволені відходи. Якщо у 2000 році шкідливі викиди з житлових систем опалення складали лише 24 відсотків від загального обсягу, то у 2013 році - вже 45 відсотків. Найбільш небезпечні для здоров'я найдрібніші частинки, що потрапляють у атмосферу і   можуть містити сажу, органіку, важкі метали і азбест. Більшість з них є канцерогенами.

Геофізик Андраш Лукач, президент Clean Air Action Group каже: якщо у середня угорська сім'я витрачає близько 250 тисяч форинтів на рік на закупку дров або вугілля, то суспільство отримує від цього шкоди, пов'язаної із забрудненням повітря, принаймні на 500 тисяч форинтів.

Тож "чорні плями" біля кордону із Закарпаттям теж пов'язують із початком опалювального сезону, особливо у сільській місцевості.

Мukachevo.net

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат