Все більше українок їздять народжувати за кордон: ціни, умови, враження

admin 08.09.2016 08:16 ЗДОРОВ'Я

Щороку по кілька сотень наших громадянок народжують дітей у Польщі, Угорщині й Чехії. Більш заможні українки їдуть на пологи у США, Швейцарію, Францію, Ізраїль на інші країни, пише газета "Експрес".


...Подружжя Олени та Юрія із Львова щойно дізналися про вагітність, одразу вирішили, що пологи відбуватимуться за кордоном. Оскільки мали знайомих, які народжували у Польщі, і чули хороші відгуки, то, не вагаючись, зателефонували в одну із клінік в Жешуві та про все домовилися. До жодних посереджників не зверталися. Під час вагітності на огляди їздили раз на місяць. Обходився кожен такий огляд у 100 злотих. А от за самі пологи заплатила 4500 тисячі злотих.

"У цей час іншій українці робили кесарів розтин і вона три дні ще після цього перебувала в клініці, — розповідає Олена. — Обійшлося їй це у 7040 злотих. У клініці нас забезпечили всім необхідним — від памперсів для малюка, до білизни і харчування для нас.

Перебуваючи у пологовому, почувалася наче на відпочинку. Це не дивно, адже на стінах — фотошпалери з мотивами пляжу, моря і заходу сонця, ліжка дуже зручні. Ні про що не доводилося хвилюватися. Медперсонал про все подбав. Чоловік міг постійно зі мною перебувати".

Єдиний дискомфорт — це попереднє проживання у хостелах. Їхали до Польщі власним автомобілем за тиждень до планової дати пологів. А вийшло так, що довелося майже три тижні жити у хостелах. За це заплатили ще близько 2 тисяч злотих. Отож, загалом витрати на пологи і допологові обстеження склали близько 8000 злотих (тобто близько 50 тисяч гривень).



26-річна Валерія після пошуків у мережі та консультацій жінок, які народжували за кордоном, вирушила на пологи до Ізраїлю. У цій країні клініки влаштовують для подружніх пар справжні тури, щоб вони побачили умови, в яких доведеться народжувати. Майбутня мама вибрала одну із клінік у Тель-Авіві.

"У цій медустанові величезна пологове відділення і дуже привітний медичний персонал, який в будь-який момент прийде на допомогу і відповість на всі запитання, які вас цікавлять, — каже жінка. — Проблеми мовного характеру не виникло, багато лікарів розмовляють російською мовою. Можна також спілкуватися англійською.

Передпологові палати невеликі, на три ліжка, але кожна відокремлена невеликою ширмою. Мені довелося пробути близько трьох діб у цій палаті. У пологове відділення мене відправили, коли почалися перейми. Тут є персональні палати для кожної породіллі. В кімнаті є туалет з душовою кабінкою і телевізор. Чоловік завжди був поруч. В Ізраїлі породіллям часто роблять епідуральну анестезію (ін"єкцію в спину).

Народжувати з такою анастезією значно простіше. Коли на світ з"явилася наша донечка, то чоловік перерізав пуповину і дитину одразу поклали мені на груди. Після пологів дали відпочити і лише після цього перевели з пологового залу в післяпологову палату. Немовлята постійно перебувають у дитячій кімнаті, куди допускаються тільки батьки, які мають спеціальні браслети на руці. Одяг для немовляти, на час, поки ви знаходитесь в клініці, видається лікарнею, своє знадобитися при виписці. Виписали нас через день після пологів".

Оскільки пологи пройшли без ускладнень, то послуги клініки обійшлися близько у 5 тисяч доларів. Переліт обійшовся у майже 800 доларів. Завдяки тому, що у Валерії живуть родичі в Ізраїлі, їм не доводилося багато витрачати на житло. Оскільки вони приїхали в цю країну за три тижні до пологів, то проживання у готелях, де номер на добу коштує близько 2000 гривень, обійшлося б дуже дорого. Лише три доби чоловік Валерії винаймав готельний номер.



Чимало українських жінок народжують у США.

"Місяць тому народила сина в США. У штаті Род-Айленд, — розповідає Міка Бачмага, студентка магістерської програми з громадського здоров"я університету Браун. — Природні пологи тут коштують близько 20 тисяч доларів. А допологовий медичний супровід обійшовся мені десь у 400 доларів".

Молода мама у захваті від лікарняних умов у США. Розповідає, що медперсонал клініки дуже фаховий і уважний до пацієнтів.

"У лікарні після пологів ми пробули 2 ночі й неповні 2 дні, — каже співрозмовниця. — Там усі післяпологові палати індивідуальні і в усіх є крісло-розкладачка для тата чи партнера. На пологах зі мною був чоловік і ще дві близькі подруги. Одна з них — тренер із пологів, яка допомагає мамі при народженні дитини. У палаті є туалет і душ. Останній спільний для двох палат. Із кожної є окремі двері. Якщо дитина здорова, то вона постійно з мамою від моменту народження і до виписки. Та якщо мамі треба відпочити, то можна попросити медсестер забрати дитину в ясла на кілька годин. Медсестри приходять прослідкувати за станом мами і малюка кожну годину. Допомагають зі всім і всьому вчать: як змінювати підгузки, як тримати дитину, як мити".

З першого ж дня приходить консультант з лактації, слідкує, щоб дитина правильно смоктала молоко, вчить маму годувати правильно і моніторить чи є в мами достатньо молока, щоб до виписки знати чи дитина отримує необхідну кількість їжі.

"Обов"язковою умовою виписки з лікарні є правильно встановлене в машині дитяче крісло, — розповідає Міка Бачмага. — Охорона і працівники паркінгу лікарні проходить тренінги із монтування дитячих автокрісел і можуть навчити батьків правильно його встановлювати. Якщо немає автокрісла або дитину в нього не посадили (навіть якщо малюка забирають на таксі), з паркінгу лікарні не випустять. Здивувала мене увага до комфорту нової мами навіть у найдрібніших деталях. Наприклад, після природніх пологів породіллі дають прокладки, компреси з льодом, спреї зі знеболювальним і пластикові пляшечки-пшикалки, які заміняють туалетний папір. Дрібниця, але життя полегшила набагато. Друге —це те, що тут мам після пологів не змушують дотримуватися дієти".



У США, виявляється, після пологів жінка може їсти все. Навіть шоколад і цитрусові у розумних кількостях. Лікар радить стежити за дитиною, і якщо є алергічні прояви чи проблеми з травленням, тільки тоді слід виключати можливі алергени з раціону мами.

"До речі, у лікарняній кухні можна замовити святкову вечерю для батьків після народження дитини, в яку входить вино для мами і тата й страви на вибір: або стейк з грибовим соусом і овочами, або паста з креветками тощо", — розповідає молода мама, яка народжувала у США.

Щоправда, тим, хто вирушає у США народжувати, слід врахувати, що за переліт двом особам доведеться заплатити близько 13 тисяч доларів. Номери у готелях можна знайти за ціною й менше 100 доларів. Проте майже всі авіакомпанії не допускають на борту своїх літаків жінок після 32-го тижня вагітності, а народжують на 38-42-му.

Існує чимало фірм, які пропонують допомогу в організації пологів за кордоном. Зокрема, найбюджетніші пологи у США обійдуться у 15 тисяч доларів. Та зазвичай ціна становить від 30 до 50 тисяч доларів.

В Українській Асоціації Медичного Туризму повідомляють, що все більшої популярності набуває можливість пологів саме в Польщі і Чехії, особливо для Західної України. За умови придбання страхового поліса пологи в Польщі можуть бути навіть безкоштовними, як і для своїх мешканок. Але орієнтуючись на іноземців і на їх бажання, отримати більш комфортні умови та уважне ставлення, багато клінік пропонують додаткові платні послуги. У середньому вартість пологів в умовах приватної клініки у Польщі — від 1000 доларів. При патологічних пологах ціна може зрости у кілька разів. У Чехії стартова ціна стандартного медичного пакету близько 2000 євро.

"При виборі країн, в яких українки можуть народжувати дитину, слід враховувати низку факторів. Зокрема, сприятливі і стабільні економічні умови, рівень медичної допомоги, рівень смертності новонароджених, рівень соціального забезпечення, рівень освіти, особливо медичного персоналу, — розповідає Віолетта Янишевська, президент української Асоціації медичного туризму. — Тому зовсім не дивно, що українки найчастіше їдуть народжувати у США, Німеччину, Канаду, Швейцарію, Великобританію, Францію, Норвегію, Данію та Швецію. Крім цього, народжена в США дитина автоматично отримує громадянство. Після повноліття такі діти обирають майбутнє громадянство на власний розсуд".



Загалом, за словами Віолетти Янишевської, найдорожче обійдуться для українок пологи в Швейцарії. Але майбутні мами із задоволенням платять за високий рівень медичного персоналу та сервіс рівня п"ятизіркового готелю. Вартість пологів в Швейцарії стартує від 20-22 тисяч доларів. Разом з перельотом і проживанням в США пологи обійдуться близько у 15 тисяч доларів.

Щоправда у зв"язку з "бебі-бумом" у деяких штатах мають намір обмежити можливості пологів для іноземців.

"За останні два роки через нестабільну економічну й політичну ситуацію в країні й девальвацію гривні спостерігаємо деякі зміни в тенденціях вибору країни для народжування, — каже президент УАМТ. — Якщо до кризи українки вибирали такі країни, як США, Німеччину, Канаду, Іспанію, Францію, Швейцарію, то зараз все частіше їдуть народжувати у Польщу, Латвію, Угорщину, Туреччину, Ізраїль. Можливість отримання якісних медичних послуг, якісного сервісу, збалансованого харчування, комфортних умов у палатах, сучасного обладнання, при необхідності сумішей для дитини в закордонних клініках спонукає все більше українок народжувати за кордоном. На вартість пологів суттєво впливає рівень клініки, умови перебування, перебіг пологів та стан майбутньої мами й немовляти. Кесарів розтин та необхідність інтенсивної терапії може збільшити вартість пологів на декілька тисяч умовних одиниць в залежності від вибраної країни.

Середня вартість пологів у США становить близько 7-10 тисяч доларів. Якщо враховувати вартість проживання (до та після пологів), переліт, то вартість може збільшуватися майже вдвічі. Вартість звичайних пологів в Німеччині обійдеться в 9-15 тисяч доларів. Якщо стан майбутньої мами або дитини вимагає інтенсивного догляду, то вартість зростає в кілька разів.

Вартість пологів в Туреччині коливається від 2 до 4 тисяч євро. Причому ціна безпосередньо залежить від популярності бренду клініки та її розташування. Багато українок воліють народжувати у Франції, де високий рівень сервісу та медичного обслуговування, а також є можливість післяпологової реабілітації жінки. Однак і вартість пологів одна із найвищих — від 10 до 25 тисяч доларів. А пологи в Ізраїлі обійдуться від 4-5 до 12-13 тисяч доларів в залежності від стану породіллі і дитини".



До слова, у той час, як українки вибирають закордонні клініки, іноземки також приїжджають в Україну на пологи.

"Переважно до нас з цією метою їдуть жінки з країн СНД, Східної Європи, Ізраїлю, Німеччини, — каже Віолетта Янишевська. — Вартість пологів для іноземців стартує від 3 тисяч доларів. В Україні є три приватні клініки, де завдяки високому рівню медичного обслуговування та сучасному обладнанню, комфортним умовам та якісному сервісу народжують як українські жінки, так і вагітні з інших країн".

Богданна МАРТИНИК
http://svitua.com.ua/

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат