Закарпатський гуру мистецтва цигун: "Розум, душу і тіло вилікує… цигун"

admin 02.06.2016 08:43 ЗДОРОВ'Я

Закарпатський майстер східних єдиноборств Петро Ганчак — про таємниці древнього китайського оздоровчого мистецтва


Коли традиційна медицина «опускає руки», люди часто шукають порятунку у знахарів, мольфарів, травників. Однак, виявляється, людина може зцілитися навіть від дуже важкої хвороби за допомогою звичайного, але правильного дихання, яке лежить в основі давнього китайського оздоровчого мистецтва цигун. В Україні людей, які професійно займаються і вчать цієї техніки, — одиниці. Серед них — закарпатець Петро Ганчак, який розповів «ВЗ» таємниці цієї цілющої практики.

З цілителем Петром Ганчаком зустрічаємося в Ужгороді. Хоча мешкає майстер східних єдиноборств подалі від міської метушні у мальовничому гірському селі Буківцеве, що за 35-40 кілометрів від обласного центру. Петро Янович щойно закінчив один із семінарів з айкідо, федерацію якого заснував у Закарпатті. Незважаючи на медичну освіту, він не працює в жодній лікарні. Каже, діяльність українських медзакладів не збігається з його світоглядом. Допомагає людям лікуватися самотужки. Для цього пропонує пацієнтам спеціальні дієти, масажі, цілющі трави і цигун, про який власне і ведемо розмову.

— Петре Яновичу, ви тривалий час, окрім бойових мистецтв, практикуєте цигун. Поділіться, що це за техніка і яку користь вона може принести людині?

—Я прийшов до цієї техніки через біль. Мав проблеми з хребтом. Традиційні методи лікування не допомагали. Вирішив вдатися до мистецтва, розробленого китайцями тисячі років тому. Завдяки цим вправам я привів до ладу свою спину і продовжив заняття. Цигун — це мистецтво розвитку і правильного розподілу енергії в організмі людини. А також — тренування для розуму, душі і тіла. Ця внутрішня техніка є основою більшості відомих нині єдиноборств. Заняття цигуном використовують не лише у лікуванні, а й для того, аби вдосконалювати свій рух фізичний і духовний. Кожен рух у цигуні пов’язаний з тим чи іншим нашим енергетичним меридіаном, яким тече енергія, і допомагає пропускати цю енергію. Адже її застій призводить до хвороби органа і виходу його з ладу.

— Розкажіть детальніше про ці наші енергетичні меридіани

— Це — непомітна, але дуже важлива річ. До прикладу, людина народжується з 64-ма такими меридіанами, якими рухається наша енергія життя до всіх органів, до кожної нашої клітини. До зрілості у нас залишається лише два основні меридіани, від яких відгалужується по кілька другорядних. Куди ж діваються всі інші? Вони зникають після кожного нашого гріха. Людина відчуває це не одразу, але з часом втрата нормального потоку енергії призводить до хвороб…

— Яким чином можна допомогти людині, у якої засмічені ці енергетичні потоки?

— Це — комплексна робота. Спочатку треба збалансувати енергетику людини, відкривши за допомогою спеціального масажу внутрішніх органів шлях додатковому потоку енергії. Потім хворому пропонують спеціальну дієту та фітотерапію, аби заспокоїти і врівноважити організм. Згодом для повного прочищення енергетичних каналів і підтримки нормального стану людини я даю певні техніки цигун. Наприклад, коли хочемо взяти таблетку від болю голови чи нервового напруження, можемо просто виконати певні фізичні вправи і звільнити цей орган, відповідно, змусити його працювати повноцінно. Таблетки мають ще й побічні ефекти, а цигун — ні. Це — насправді цілющі ліки, але в духовній і психологічній обгортці…

Людям важко позбутися своїх поганих вчинків, думок чи слів. Тому моє завдання — взяти меч (про це, до речі написано і в Біблії) і відсікти це все. Звичайно, йдеться про уявний меч…

— Чи є якісь вікові або фізичні обмеження для занять цигуном?

— У заняттях цигуном найголовніше – практикувати під наглядом кваліфікованого учителя. Цигуном займаються не лише хворі люди. Це — і внутрішня техніка бойових мистецтв, і техніка для підтримки здоров’я, і омолоджувальна і заспокійлива практика, якою можуть займатися і молоді, і старі… На мою думку, головне, аби людина мала розуміння того, що і для чого вона робить. А ще треба знати свою конституцію. Тобто кожному типу людини треба знати, що їй потрібно для підтримання енергії. Залежно від типування за аюрведою (з санскриту — мистецтво довголіття. — Авт.), визначається і набір продуктів харчування, і спосіб життя людини, за якого вона буде повноцінно жити.

— Про які типи мова?

— Є три основні типи людей за аюрведою. Це Вата (вітер) — худорляві, як правило, невисокі, Пітта (вогонь) — середньої статури і Капха (вода) — повні або схильні до повноти. Є люди, у яких поєднуються типи, а є й такі, як я, наприклад, у котрих поєднано всі три типи. Треба знати, що людині потрібно, щоб спинити вітер всередині себе або загасити вогонь чи заспокоїти воду…

— У літературі про цигун пишуть, що майстри цієї техніки можуть передавати свою енергію «ци» на відстань і таким чином лікувати людей. Це правда?

— Коли працюю з хворим, я психологічно налаштовую його на позитив — на оздоровлення і цим самим уже передаю йому свою позитивну енергію, або «ци». Торкаючись його чи масажуючи його органи, за допомогою своєї енергії звільняю або відкриваю потік «ци», який застряг всередині. Вірю, що можна налаштуватися з людиною, яка перебуває далеко від тебе, на одну частоту, але щоб на цій частоті лікувати… Я такого не практикував.

— А правда, що внаслідок занять цигуном у людини можуть розвиватися надзвичайні здібності?

— Звичайно. Адже коли всередині немає згустків енергії, які блокують роботу, у тому числі і мозку, тоді вона краще сприймає світ, налаштовується на нього, розвиває свій світогляд, мислить не зашорено, а широко. Така людина може розвинути не лише інтелектуальні здібності…

— Як правильно «налаштовуватися на світ»?

— «Ци», тобто енергія, є у Всесвіті і взагалі у всьому, що нас оточує. “Ци” природи іноді проявляється під час грому, коли бачимо розряд блискавки. Так само нас іноді б’ють струмом окремі люди чи предмети, проявляючи свою енергію. Під час зміни погоди більшість людей, особливо літніх, відчувають головні болі або слабкість. Це тому, що їхня енергія не налаштована на енергію природи або Всесвіту. А от людина, у якої потік «ци» збалансований, не відчує на собі таких погодних змін. Для цього і потрібно займатися цигуном, аби бути в гармонії із Всесвітом…

P. S. Як професійний лікар і як філософ Петро Янович вважає, що хвороба у людини виникає з двох причин. Перша — це родовий гріх, або карма, коли людина генетично народжується хворою. Друга — наслідок порушення психічно-нервового стану людини. Якщо таке порушення сталося, хвороба охоплює вразливі органи (слабке місце людини). Причиною таких порушень є злість, гнів, заздрість, страх, який породжує боротьбу у серці… Аби з цим боротися, на думку майстра, потрібно бути не лише лікарем, а й добрим психологом.

Довідка «ВЗ»
Ганчак Петро Янович народився 15 червня 1960 року. У віці восьми років почав займатися в Ужгороді дзюдо у корейського майстра. У 13 почав займатися боксом, а вже у 17 став майстром СРСР з того ж боксу. Тоді ж став членом олімпійської збірної СРСР. Брав участь в Олімпіаді у 1980-му. Закінчив Міжнародний університет дружби народів імені Патріса Лумумби. Здобув спеціальність медика. Вперше побував у Китаї у 1986-му. Там вчився у майстра-лікаря Фенью-Лі, носія школи орла у провінції Хенань. Другий раз відвідав Піднебесну у 1993 році і продовжував навчання у майстра Лі. А в 1993-1994 проходив перекваліфікацію й отримав спеціальність лікаря китайської медицини, здобувши кваліфікацію джень-цзю-терапії і цигун-терапії. З 1992 року почав вивчати айкідо. Створив у 1999 році на Закарпатті федерацію Айкідо Сінаджо. На сьогодні має 5-й дан айкідо. У 2005 році заснував Закарпатську обласну федерацію ушу, яка входить до Національної української федерації ушу. Почесний президент Закарпатської федерації ушу.

Павло Білецькийwz.lviv.ua

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат