9 закарпатців захворіли на менінгококову інфекцію у 2015 році

admin 01.12.2015 09:49 ЗДОРОВ'Я

Щорічно серед населення Закарпатської області реєструються випадки менінгококової   інфекції. На жаль, для дітей раннього віку, при несвоєчасному зверненні за медичною допомогою, це захворювання закінчується смертельно.

«Шлях передачі збудника – повітряно-крапельний. Виділенню менінгококів сприяють кашель, чхання, нежить. Хворіють люди різного віку, проте найчастіше – діти віком до 5 років. Можуть спостерігатись як спорадичні випадки, так і епідемічні спалахи, здебільшого в дитячих колективах. Найвищий ризик захворюваності припадає на весну та осінь, коли організм ослаблений та схильний до хвороб застудного характеру», - інформує заступник начальника управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА Тетяна Міцьо.
Одним з найпоширеніших варіантів генералізованої інфекції є менінгококовий сепсис. Саме цей варіант менінгококової інфекції найчастіше має блискавичний перебіг, який у переважній більшості випадків швидко призводить до розвитку синдрому Уотерхауза-Фрідеріксена - крововиливу в надниркові залози - та загибелі.

«Починається захворювання гостро з ознобу, гарячки, підвищення температури тіла до 39-41 °С. Спостерігається виражена інтоксикація — головний біль, ломота в м’язах та суглобах. Вже через 12–48 годин від початку хвороби з’являється характерна ознака — геморагічна висипка, що локалізується на тулубі, кінцівках, сідницях. Загалом висипка характеризується появою плям   та крововиливів в шкіру, - каже Тетяна Міцьо. -   Блискавична - гіпертоксична форма менінгококової інфекції   відзначається бурхливим початком, різким ознобом, відчуттям холоду, страху, швидким підвищенням температури тіла до 40–41 °С. Вже за кілька годин з’являється геморагічна висипка з синюватим відтінком та некрозом у центрі. Виявляється блідість шкіри, місцями на тулубі виникає плямисте забарвлення. У хворого збільшується задишка, тахікардія, падає температура тіла, артеріальний тиск. Смерть настає через 6–24 годин від початку хвороби».

Діагностика менінгококової інфекції ґрунтується на клінічних та епідеміологічних даних. Важливими клінічними ознаками цієї хвороби є: гострий початок недуги, виражені симптоми загальної інтоксикації, висока температура тіла, озноб, порушення сну, біль в очних яблуках, м’язах, оглушіння або збудження, головні болі, судоми, блювота, млявість та висипи на тілі, - наголошують медики.
При появі подібних ознак захворювання потрібно негайно звернутися до лікаря. В жодному разі не вдаватися до самолікування. Своєчасне звернення за медичною допомогою та діагностика дозволяють врятувати хворому життя.

Основними профілактичними заходами проти менінгококової інфекції є раннє виявлення та ізоляція хворих, санація виявлених менінгококових носіїв, дотримання правил особистої гігієни. При можливому ризику інфікування менінгококами існує специфічна профілактика шляхом вакцинації, але, на жаль, дане щеплення не входить до переліку обов’язкових вакцинацій в Україні.

Довідково:
Показники стану захворюваності населення на менінгококову інфекцію в краї впродовж останніх 3 років:
–   в 2012 році на цю недугу захворіло 13 осіб, з них 9 дітей (до 17 років);
–   в 2013 році – 16 осіб, в т.ч. 11 дітей;
–   в 2014 році – 14 осіб, з них 11 дітей;
– за 9 місяців п.р. – 9 осіб, в т.ч. 7 дітей.

admin


За матеріалами прес-служби Закарпатської ОДА

ТЕГИ : менінгокок

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат