На Закарпатті медики виїжджають за кордон: з Берегівської лікарні за рік звільнилося 86 працівників

admin 05.08.2015 10:21 ЗДОРОВ'Я

Закарпатські лікарі і раніше виїжджали працювати за кордон. У першу чергу до сусідніх країн - в Угорщину та Словаччину, адже тут не мали проблем із знанням мови.

Але якщо у минулі роки цей процес був майже непомітним, то нині медики просто масово пакують валізи і їдуть геть з рідної країни. Чимало назавжди.
На Закарпатті медики виїжджають за кордон з Берегівської лікарні за рік звільнилося 86 працівників
Особливо багато медиків за останній час виїхало з Берегівщини. Про це нещодавно заявив Василь Скрип, який до недавнього часу очолював управління охорони здоров'я Закарпатської ОДА. Нібито за три місяці – звільнилося понад 60 лікарів, більшість для працевлаштування за кордоном.
Підтвердити або спростувати цю інформацію Mukachevo.net звернулося до головного лікаря Берегівської ЦРЛ Івана Малеша.
– Справді, за шість місяців цього року з нашої лікарні звільнилося 86 працівників. Але це не лише медики, лікарі, а й медсестри, технічний персонал. Серед них власне лікарів-фахівців семеро. Не всі з них виїхали за кордон – деякі працюють у приватних клініках.  
Тому інформація, розповсюджена у ЗМІ не зовсім вірно відображає дійсність. Утім проблема існує, і викликає занепокоєння.
Найголовніша причина звільнень – мала заробітна плата. Дивіться: до нас у лікарню цього року нам направили після інтернатури лише двох лікарів – педіатра та стоматолога. Не дивно, що молоді фахівці не бажають йти працювати – початкова зарплата в них нині складає 1550 гривень.   Натомість у Словаччині молодий лікар може одразу розраховувати на зарплату у 1000 євро на місяць, – зазначає Іван Малеш.
Саме до Словаччини прямують й більшість закарпатських медиків, які вирішили виїхати працювати за кордон. Адже там визнають диплом, отриманий в Україні, без додаткової нострифікації.
– Аби зберегти кадри потрібно проводити індексацію зарплати –і не лише для лікарів, а для всього персоналу лікарні.   Наразі кілька населених пунктів Берегівщини – взагалі не мають навіть фельдшерів в амбулаторіях. Це Дийда, Гут, Боржава, Шом та інші. Є вакансії і в центральній лікарні. Зокрема це терапевти, педіатри тощо.   І знову проблема, у першу чергу, в малій заробітній платі. Людей потрібно зацікавити не покидати робочі місця. Це питання слід вирішувати на державному рівні. Адже ситуація досить складна – масових звільнень поки що немає, але з розмов лікарів чую про це практично щодня... І така ситуація не лише на Берегівщині, а по всьому Закарпаттю, – каже Іван Малеш.



Mukachevo.net

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат