Диво-ягоди від сотні недуг уже на ринках Закарпаття

admin 21.07.2015 09:58 ЗДОРОВ'Я

Незважаючи на літню спеку, закарпатці активно торгують дарами лісу. Вже тиждень, як продають північну ягоду, яку в області називають яфиною.

До речі, тільки на Закарпатті, в селі Гукливе Воловецького району, є єдиний у світі пам’ятник чорниці, і тільки тут у серпні проходить фестиваль «Верховинська яфина».
На Хустщині теж полюбляють смачні цілющі плоди диво-куща. Тож містяни охоче купують чорницю, літрова баночка якої коштує 30 гривень, пише КО.
– Уже о 4-й ранку разом з дітьми йдемо на полонину, аби нарвати яфин, – розповідає березівчанка Анна. – До 8-ї години наповнюємо плодами два-три відра. Тож о 9-й я вже на ринку. За день можу продати 10–12 баночок. Безумовно, це непоганий заробіток для родини. Тим більше враховуючи, що я ніде не працюю, а синів потрібно готувати до школи.
Інша продавчиня, Марія Пилип із Виноградівщини, нахвалює покупцям товар.
– Яфини здавна були для горян не тільки найпоширенішим продуктом харчування, але й хорошим джерелом прибутку. Крім того, це справжня «домашня аптечка», яка, благотворно впливає на клітини мозку, серце, лікує зір, цукровий діабет те ще сотню інших захворювань, – запевняє жінка. – До речі, чорні ягоди вважають найкращим профілактичним засобом проти раку.
Не скупляться на позитивні відгуки про чорницю й покупці. Зокрема літня хустянка Тамара Орос запевняє, що кожен рік купує не менше трьох літрів яфин.
– У самої лазити горами вже немає сил. Але охоче заготовляю на зиму плоди чорниці. Чоловік має проблеми з кишечником, а кращого засобу для лікування кишково-шлункового тракту, напевно, не існує, – ділиться думками 70-річна жінка. – Щоб відновити моторику кишечника, застосовую простий засіб: 200 г ягід заливаю пляшкою горілки і після того, як «медикамент» настоїться, приймаємо з чоловіком по 2–3 ложки на добу. До речі, в такому заспиртованому вигляді яфини не втрачають лікувальних властивостей навіть два роки.
Поруч із торговцями молода мама намагається збити ціну чорниці і їй таки вдається купити три літри по 25 гривень.
– Беру для дитини, – стверджує пані Валентина. – Донечка дуже любить пудинг із ягідним варенням та молочний коктейль. Правда, частину яфин я перемішую з цукром і «відправляю» на зиму до морозильної камери. Розморозивши, плоди можна їсти свіжими або варити з них компоти.
Загалом закарпатці – люди винахідливі, тож чорні ягоди широко використовують у кулінарії. З ними роблять і млинці, і вареники, і гомбовці, і пироги, і тістечка, навіть домашню горілку…
На жаль, чорниця – продукт сезонний, плодоноситиме ще всього кілька тижнів. Тож усім, хто ще не встиг заготовити ягоди, багаті на дубильні речовини, лимонну та яблучну кислоти, калій, кальцій, фосфор, магній, натрій, мідь, залізо, каротин, пектин, антиоксиданти та інші корисні мікроелементи, краще не баритися, бо можна проґавити плоди, які вважають лісовим джерелом вітамінів.

karpatnews.in.ua

admin

Коментарі :


 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Червень
Січень
Лютий
Березень
Квітень
Травень
Червень
Липень
Серпень
Вересень
Жовтень
Листопад
Грудень
2025
1950
1951
1952
1953
1954
1955
1956
1957
1958
1959
1960
1961
1962
1963
1964
1965
1966
1967
1968
1969
1970
1971
1972
1973
1974
1975
1976
1977
1978
1979
1980
1981
1982
1983
1984
1985
1986
1987
1988
1989
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
2025
2026
2027
2028
2029
2030
2031
2032
2033
2034
2035
2036
2037
2038
2039
2040
2041
2042
2043
2044
2045
2046
2047
2048
2049
2050
НдлПндВтрСрдЧтвПтнСбт
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат