За три роки на Закарпатті не було спалахів небезпечних захворювань

admin 04.06.2013 15:04 ЗДОРОВ'Я

У вівторок, 4 червня, в обласній адміністрації відбувся брифінг начальника головного управління Держсанепідслужби у Закарпатській області Володимира Марковича.


У 2011-2012 роках було проведено реорганізацію Держсанепідслужби України, у тому числі і в Закарпатській області. В області утворено Головне управління Держсанепідслужби у Закарпатській області та Державна установа «Закарпатський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України».

- Значна кількість коштів наразі йде на уже лікування захворювань. Виправити цю ситуацію можна перемістивши акцент саме на профілактику, що ми й намагаємося зараз робити, - зазначив Володимир Маркович. - Варто зазначити, що останні 3 роки в області не спостерігалося спалахів небезпечних захворювань. Цього вдалося досягнути, зокрема, плану заходів щодо забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя, який розробляється щорічно.

Зацікавило журналістів питання стосовно погоджених санепідслужбою місць для купання на відкритих водоймах у літній період:

- Наразі нами погоджено тільки кілька таких місць. Це, зокрема, озеро у селі Дідово, ужгородський кар’єр, косівські термальні родовища. Зараз розглядаємо на погодження місце на річці Уж. Основна вимога – це облаштування місць для відпочинку. Наразі таких обмаль.

Перевіряють санепідеміологи і якість харчів у закладах громадського харчування. У І кварталі 2013 року проведено 365 досліджень харчової продукції за санітарно-хімічними показниками, з них не відповідало нормативам – 9 (2,4 %) та 481 дослідження харчових продуктів за мікробіологічними показниками, з яких не відповідало нормативам – 6 (1,2 %). З квітня територіальні відділення ДУ «Закарпатській обласний лабораторний центр Державної санепідслужби України» та його лабораторія в м. Ужгороді   досліджували на визначення показників безпеки   зразки капусти, помідорів, огірків, редиски, картоплі, петрушки, кабачків, кропу, буряку, полуниці, черешні. На вміст нітратів було досліджено 124 зразки, всі відповідали гігієнічним показникам, тобто в жодному випадку вміст нітратів не перевищував максимально допустимий рівень.

- Ми зосереджуємо увагу не тільки на якості продуктів, а й перевіряємо персонал. Щороку близько 16 тисяч працівників сфери обслуговування проходять спеціальні навчання. Адже людський фактор у сфері громадського харчування має теж велику вагу, - зауважив Володимир Маркович.

З початку року поки що не зафіксовано отруєнь грибами. Минулоріч було 2 випадки, коли закарпатці постраждали від вживання неїстівних грибів. Проте до летальних наслідків це не призвело. За словами Володимира Марковича, закарпатці добре обізнані з тим, які гриби можна вживати, а які ні. Тож випадки отруєння фіксують більше у південних чи східних регіонах країни.


Прес-центр ОДА

admin

Коментарі :


 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Червень
Січень
Лютий
Березень
Квітень
Травень
Червень
Липень
Серпень
Вересень
Жовтень
Листопад
Грудень
2025
1950
1951
1952
1953
1954
1955
1956
1957
1958
1959
1960
1961
1962
1963
1964
1965
1966
1967
1968
1969
1970
1971
1972
1973
1974
1975
1976
1977
1978
1979
1980
1981
1982
1983
1984
1985
1986
1987
1988
1989
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
2025
2026
2027
2028
2029
2030
2031
2032
2033
2034
2035
2036
2037
2038
2039
2040
2041
2042
2043
2044
2045
2046
2047
2048
2049
2050
НдлПндВтрСрдЧтвПтнСбт
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат