Жувальні гумки з барвниками шкідливі для печінки, кишково-шлункового тракту і шкіри
"Жувальною гумкою можна скористатися тільки у трьох випадках, - коментує гастроентеролог Лоліта Колесник. – Якщо у людини знижена кислотність, якщо у неї синдром Шегрена і з гігієнічних міркувань. Що це означає? Є люди, які скаржаться на сухість у роті. Їм перед вживанням їжі треба подразнити слинні залози, щоб ротова порожнина зволожилась і відповідно була готова до їжі. Адже в ротовій порожнині перетравлюються вуглеводи".
Про це пише Gazeta.ua
Якщо в людини немає таких проблем, каже лікар, то вона може жувати гумку, тільки якщо не встигла почистити зуби вранці після їжі, або, якщо скуштувала якусь пікантну страву на обід, і їй треба освіжити подих.
"Але починати день з жувальної гумки категорично заборонено, - застерігає Колеснік. – Якщо ти пожував жуйку і не поїв після цього через півгодини чи годину, ясна річ, матимеш проблеми зі здоров'ям. Під час жування гумки заводяться слинні залози, тоді заводиться шлунок, відповідно підшлункова залоза і жовчний міхур готується до роботи - всі чекають на їжу. А її немає. Ось тоді починаються гастрити, проблеми з кишечником".
Також гастроентеролог радить звернути увагу на те, з яким смаком ви купуєте жувальні гумки.
"Якщо купуєте жувальні гумки, то вони повинні бути ментолові, - продовжує гастроентеролог. - Мусите пам'ятати, написи на пачках жувальних гумок ще не свідчать про присутність в гумці того чи іншого фрукту. Зате говорить про присутність в жуйках барвників. Тобто там немає ніякого апельсину, лимона, кавуна, у ментолових ще може бути ментол".
"Все, що містить барвники, - це дуже шкідливо для печінки, для кишково-шлункового тракту і для шкіри", - додала Колеснік.
admin
Коментарі :
Додати коментар