Оливкова олія укріплює кістки і виводить малі камені

admin 08.10.2012 14:01 ЗДОРОВ'Я

Столичний дієтолог 53-річна Лариса Чопенко погоджується, що будь-яка олія в малих дозах корисна для жовчного міхура, коли порушений відтік жовчі. При цьому виходять малі камені.

"Олія стимулює жовч рухатися по каналах, нормалізує функцію міхура. Для цього треба споживати 2-3 столові ложки олії на добу разом з основною їжею або по ложці за півгодини до їди зранку".

Каже, для цього найкраще підійде оливкова олія. Вона також покращує стан судин, травлення. Підвищує апетит, надає сил при втомі.

"Треба купувати ту олію, яку виробляють із холодним віджимом. Коли її виготовляють, не застосовують тепло. Це для олії дуже важливо, бо при нагріванні вона виробляє канцероген. А він підвищує ризик захворіти на рак аж у 10 разів. Нагрівати не можна будь-яку олію. А на сковорідці температура досягає більше 250 градусів. Тому краще продукти тушити, а олію додати до киплячої води".

Менше оливкового масла треба їсти тим, у кого є холецистит. Через жовчогінний ефект вона часто посилює недугу.
"Один пацієнт скаржився, що за рік мав цілих чотири переломи. То руку зламає, то ногу. У їжу додав таблетки кальцію, щоб укріплювати кістки. Крім цього, я призначила йому щодня їсти 2-3 столові ложки оливкового масла – воно добре укріплює кісткову тканину, допомагає кальцію засвоїтись".

Для зниження холестерину корисне льняне масло. Воно багате на поліненасичені жирні кислоти Омега 3 і Омега 6. Вони також полегшують стан при гастриті й коліті, підвищує імунітет і знижує холестерин.

"Але у льняної олії є великий мінус. Воно швидко окислюється і тоді лише шкодить. На льняній олії не можна смажити. При високій температурі кислоти переходять у канцероген. Її не можна довго зберігати навіть у холоді, бо корисні жири швидко окислюються.

Льняну олію краще тримати в холодильнику не більше трьох тижнів, у скляній темній пляшці з міцною кришкою. На добу радить споживати його не більше 1-2 столових   ложок. Найкраще додавати у салат раз на день або пити по ложці зранку.
"У Франції давно заборонили продавати льняне масло у пляшках. Замість цього купують саме насіння льону, також - зародки вівса і пшениці. Там кислоти зберігаються у кращому стані. Не окислюються, доки не подіяти на них температурою. Перед вживанням зерна льону можна лише настояти ніч у воді, але не варити".

Щоб покращити травлення й обмін речовин, знизити холестерин, настояне у воді насіння льону їдять зранку по 1-2 чайні ложки. Такий курс може тривати роками.

Катерина ГОНЧАРОВА, Gazeta.ua

admin

Коментарі :


 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Червень
Січень
Лютий
Березень
Квітень
Травень
Червень
Липень
Серпень
Вересень
Жовтень
Листопад
Грудень
2025
1950
1951
1952
1953
1954
1955
1956
1957
1958
1959
1960
1961
1962
1963
1964
1965
1966
1967
1968
1969
1970
1971
1972
1973
1974
1975
1976
1977
1978
1979
1980
1981
1982
1983
1984
1985
1986
1987
1988
1989
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
2025
2026
2027
2028
2029
2030
2031
2032
2033
2034
2035
2036
2037
2038
2039
2040
2041
2042
2043
2044
2045
2046
2047
2048
2049
2050
НдлПндВтрСрдЧтвПтнСбт
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат