Іван Бушко: «Прагнення русинів до самовизначення – не сепаратизм»

admin 28.03.2014 14:19 ПОДІЇ

Останні кілька тижнів у світлі кримських подій вже неодноразово вибухав скандал із сепаратистськими закликами закарпатських русинів. Мало кому відомий у Закарпатті, зате, схоже, затребуваний у Росії русин Петро Гецко звертався до президента Росії Володимира Путіна, виступав на російському телебаченні і все розповідав про те, як важко живеться русинам в Україні, як їх утискають, асимілюють і не дають можливості зберегти свою мову та культуру.

Щоправда, не все у Закарпатті так, як розповів цей чоловік. Про утиски, пропагандистську політику та справжнє життя русинів розповів закарпатський народний депутат Іван Бушко, який завжди позиціонував себе русином і послідовно виступає за визнання свого народу.

- Іване Івановичу, що Ви можете сказати про сепаратистські заклики Петра Гецка, прем’єр-міністра республіки Підкарпатська Русь, якого в Україні і не знає ніхто? І які це може мати наслідки для Закарпаття?

- Через становище, у якому опинилися русини, існують поодинокі випадки крайнього радикалізму, однак, вони не відображають реальних настроїв у регіоні.

Одна з найбільших проблем, які сьогодні мають перед собою закарпатські русини, окрім свого невизнання, це те, що десятки років поспіль світові їх демонстрували як радикально налаштованих сепаратистів, які не визнають нічийого керівництва над собою і прагнуть жити незалежною державою. В Україні переважно закарпатських русинів пов’язували з окремими сепаратистами. Але, на щастя, той час минув, і ситуація змінилася. Інакше б не відреагували так бурхливо і пересічні закарпатці, і регіональні політики, журналісти на слова русина в ефірі російського ТВ. Щодо наслідків, то не думаю, що дійде до російських військ, хоча вороже налаштувати до нас жителів інших регіонів це може. Але внести смуту, якісь коливання у закарпатське життя – ні, я в це не вірю. На щастя, у нас уже перестали ставити знак рівності між словами русин та сепаратист, і навіть молодь усвідомлює своє коріння.

- Російські журналісти б’ють на те, що Україна єдина не визнала русинів, і це при тому, що років 70 тому вони складали 65-70% населення всього Закарпаття.

Звалюючи вину на українське керівництво, росіяни намагаються приховати свою участь у цьому процесі?

- Росія, будучи у складі Радянського Союзу, відіграла вагому роль в офіційному «зникненні» русинів як національності. Перепис, зроблений у 1941 році на території Закарпаття, зафіксував, що 74,7% населення краю складали русини. А згідно з переписом 1946 року, який досі ховають десь у архівах КДБ Росії, всі вони стали українцями, тобто русинів взагалі не стало, ніби їх ніколи й не було. А це ж корінний народ з тисячолітньою історією, багатющою культурою, ученими-просвітителями, які з нашого карпатського краю несли передові ідеї науки у різні країни, зокрема, й до тої ж Росії. Тому в даній проблемі винне не лише керівництво України останніх двох десятиліть.

- До речі, про корінний народ. На минулому засіданні Верховної Ради депутати визнали кримських татар корінним населенням Криму. Чи не можна подібну процедуру зробити і з закарпатськими русинами? І чи не пришвидшить це процес їх визнання?

- Перша річ, на якій треба зробити наголос – це те, що прагнення русинів до самовизначення – не сепаратизм, як це позиціонують окремі політики, а прагнення історичної справедливості. ООН неодноразово закликала українську владу визнати русинів національною меншиною, так зробили більше двадцяти країн світу. Але вище керівництво держави це ігнорувало. Саме тому і відбувається нині в Закарпатті те, що відбувається. З’являються окремі радикали-русини, які розкидуються сепаратистськими гаслами. Отже, це фактично результат тривалої бездіяльності центральної влади.

Є ще один документ, про який варто нагадати. Це Декларація ООН про права корінних народів, вона русинам може стати у нагоді на шляху до самовизначення. Саме опираючись на неї, Верховна Рада прийняла Постанову про визнання кримських татар корінним народом. Що це означає? Визнання державою народу як корінного дає йому право на самовизначення, політичну, економічну, правову, соціальну та культурну самобутність. Це свого роду запобіжник примусової асиміляції або іншого небажаного впливу на духовно-культурні цінності. Тому замість проголошення безглуздих сепаратистських заяв, які лиш на руку агресору, краще зайнятися питанням визнання русинів корінним народом Закарпаття, як це зробили кримські татари. Вже ближчим часом ми плануємо підготувати відповідну постанову Верховної Ради України. Її прийняття стане важливим кроком до відновлення історичної справедливості в самоутвердженні русинської нації на Закарпатті.

admin


За матеріалами Прес-служба народного депутата України Івана Бушка

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат