В УжНУ тепер навчатимуться студенти комерційних вишів і за неуспішність не відраховуватимуть

Наталія Каралкіна, Rionews 10.09.2012 14:52 ПОДІЇ

Адміністративні зміни, які очікують УжНУ найближчим часом, озвучив новопризначений в.о. Ректора Федір Ващук під час зустрічі з професорсько-викладацьким складом і студентами філологічного факультету та факультету РГФ. Відтепер іноземну мову вивчатимуть з 1 по 5 курс, на відміну від дворічного навчання, яке досі було на філфаці. Ще одним не менш важливим предметом, з якого наприкінці навчання студенти складатимуть іспит, стане “Ділова українська мова” та “Інформаційні технології”. Замість факультету РГФ в УжНУ створять Інститут іноземної філології, а журналістам додадуть спеціальність “Міжнародна інформація”.

Філологічний факультет відчує на собі певні зміни, пов’язані з розширенням кількості кафедр. На відділенні журналістики планують створити ще одну спеціальність — “Міжнародна інформація”. З цією метою додають ще одну ставку заступника декана, яку займатиме Ганна Тарканій, головний редактор інформаційно-аналітичного сайту “Заголовок”, колишня випускниця кафедри журналістики УжНУ.  

Під час зустрічі з новопризначеним ректором прозвучали побажання щодо розширення навчальної площі факультету РГФ. Михайло Рошко, в. о. декана цього підрозділу, зазначив, що студенти тривалий час відвідують пари у дві зміни через недостатню кількість аудиторій.   Федір Ващук пообіцяв усунути незручності найближчим часом і знайти для географічного факультету, який також розміщений на цьому поверсі, приміщення у новому корпусі УжНУ.

Відтепер навчатися в УжНУ зможе молодь комерційних вишів нашої області, що має водночас відобразитися на оптимізації вищої освіти.

Федір Ващук вважає, що майже 45 мільйонів гривень наразі відтягують в університету філіали, яких на Закарпатті налічується вже 46. Тож під час зустрічі з працівниками обох факультетів він попросив доброзичливо поставитися до новоприбулих студентів.

Від викладачів в. о. ректора вимагає не ставити студентів у безвихідне положення і наголошує, що хабарництво буде суворо каратися.

Не менш важливою новація полягає у тому, що відтепер студентів не відраховуватимуть за численні перескладання. Наразі накладено мораторій на відрахування студентів на підставі нескладеної сесії. Викладачі УжНУ поставилися до таких умов досить критично.

Щодо розширення повноважень професорсько-викладацького складу університету, Федір Ващук повідомив, що 90 % студентів комерційних вишів будуть навчатися на заочному відділенні. “Європейський підхід полягає у можливості надання студентові багатьох шансів на освіту, — повідомив в. о. ректора. —Якщо не пройде процес зарахування студентів, доведеться створювати центри УжНУ в районах. Наразі всі зусилля мають бути спрямовані на відновлення економічної потужності УжНУ”.

На запитання про те, чи буде в УжНУ така ж система знань, як і в ЗакДУ, колишній ректор цього вишу, відповів “ні”.

Найближчим часом обіцяють і покращення умов у студентських гуртожитках за рахунок вкладання додаткових спонсорських коштів, оскільки традиційні класичні методи пошуку державних коштів вже давно не діють, вважає Федір Ващук. За попередніми підрахунками, видатки університету мають становити 15 %, а чистий дохід — 85 %.


Наталія Каралкіна, Rionews

Коментарі :


10.09.2012 20:43 свідок чуда

хіба ващука-комерсанта   цікавить рівень освіти? на закарпатті вона вже нижче нікуди, а попереду взагалі на нас чекає чудо-невідраховані вчасно горе лікарі, юристи,стоматологи і т.п.чудо-фахівці.ура ващукові


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат