"Мутні схеми" родинних прокурорів та митників: як конфіскат в Україні потрапляє в руки "своїх"

admin 22.02.2017 09:27 КРИМІНАЛ

Контрабанда в Україну пливе рікою. ДФС переможно звітує – на кордоні затримали та вилучили. Але далі тиша. Бо саме за таких умов конфісковані товари потрапляють до рук "своїх" людей.

Контрабанда в Україну пливе рікою. ДФС переможно звітує – на кордоні затримали та вилучили. Але далі тиша. Бо саме за таких умов конфісковані товари потрапляють до рук "своїх" людей. Куди ж зникає увесь цей конфіскований крам та чи потрапляє бодай дещиця з того до державного бюджету.

Український кордон – мов решето. Обсяги контрабанди навіть важко уявити. В деяких заявах фігурують суми в 6-7 мільярдів гривень. Вилучені на кордоні товари проходить довгий та заплутаний шлях. Це великий і прибутковий бізнес для тих, хто в темі і в системі.

Приходить контейнер, власник не звернувся, проходить 90 днів – він підлягає переміщенню на склад митниці. І отут основні схеми по розкраданню цього товару і закладені,
– розповідає екс-заступник начальника Одеської митниці Семен Кривонос.

Власних складів у митниці немає, тому кожного року вона проводить тендер та укладає угоди на зберігання майна. А от виграють такі конкурси далеко не випадкові фірми.

На сайті ДФС України ми знайшли перелік вилученого митницями майна, яке перебуває в реалізації. Там же вказані підприємства які це майно зберігають.

10 гривень – це вся сума, яку власники складів отримують за зберігання майна від митниці за цілий рік. Враховуючи те, що вартість оренди 1 квадратного метра складських приміщень варіюється від 25 до 60 гривень на місяць, то виходить, що ці фірми працюють собі у збиток.

Читайте також: Журналісти знайшли "золоте дно" екоінспекції: резонансне розслідування

За кожною фірмою стоять впливові теперішні і колишні посадовці. Журналісти перевірили засновників і зв'язки фірм що зберігають конфіскат, і обрали кілька найцікавіших. Найбільше вразила фірма "Гарант Луцьк".

У Луцьку діє Міжнародний благодійний фонд сприяння органам прокуратури Волинської області "Правопорядок і законність". У 2005 році благодійний фонд заснував підприємство "Гарант Луцьк", яке зберігає та продає майно, яке вилучає митниця та інші правоохоронні органи. Співзасновник благодійного фонду – Сергій Супрун. За сумісництвом – начальник відділу матеріально-технічного забезпечення та соціально-побутових послуг прокуратури Волинської області. Простіше кажучи – завгосп обласної прокуратури.

За адресою, яка вказана у реєстраційних документів, ніякої фірми не виявилося. Як і конфіскованих речей, які нібито передали на зберігання.

Ще одна область, де процвітає контрабанда – Закарпатська. У регіоні, що межує із трьома країнами, а нелегальні товари конфісковуються щодня, офіційно з митниками працює одна-єдина фірма "Ізумруд". Лише вона має право зберігати та реалізовувати вилучене майно.

Відповідно до юридичного реєстру засновником ТОВ "Ізумруд" є Микола Писарчук. Його донька – дружина сина скандальновідомого прокурора Івана Царя, дружина Галина Цар довгий час була мером Чопу. Зять Писарчука – Іван Цар (молодший), нині прокурор обласної прокуратури, а його дядько Богдан Яворський – займає посаду начальника відділу провадження у справах про порушення митних правил управління боротьби з митними правопорушеннями Закарпатської митниці ДФС.

Та, схоже, така монополія має добрячий зиск. Діяльністю фірми зацікавилась військова прокуратура і викрила справжню схему.

Та коли прокурор та його підслідний сидять у сусідніх кабінетах, а до того ще й мають родинні зв'язки, марно сподіватися, що вони відмовляться від спокуси поділитися між собою.

Більше про те, як "мутні" схеми дозволяють набивати кишені "сімейним підрядам", та чому простому українцю не вдасться купити конфісковане майно – дивіться у розслідування журналістів ЦРУ:
http://24tv.ua/mutni_shemi_rodinnih_prokuroriv_ta_mitnikiv_yak_konfiskat_v_ukrayini_potraplyaye_v_ruki_svoyih_n784921


http://24tv.ua

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

КРИМІНАЛ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат