Податкова інфоромує про операції з продажу транспортних засобів

admin 04.12.2012 17:46 ПОДІЇ

Порядок оподаткування податком на доходи фізичних осіб операцій з продажу об’єктів рухомого майна, в тому числі   транспортних засобів, встановлено статтею 173 Податкового кодексу України, згідно з якою дохід від таких операцій оподатковується за ставкою 5%.

Як виняток, під час продажу легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера, якщо така операція відбувається вперше протягом звітного року, дохід оподатковується за ставкою 1%. Дохід від продажу протягом звітного року другого та наступних об’єктів легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера, оподатковується за податком на доходи ставкою 5%. Кількість продажів легкового автомобіля, мотоцикла та моторолера визначається платником податку - продавцем самостійно в заяві, про що зазначається також у договорі купівлі-продажу.

Доходи від операцій продажу вантажного автомобіля, мікроавтобуса, автобуса, трактора незалежно від кількості таких операцій протягом звітного року   оподатковуються за ставкою 5%.

Під час здійснення операцій з продажу транспортних засобів нотаріус посвідчує відповідний договір за наявності оціночної вартості такого рухомого майна та документа про сплату податку до бюджету стороною договору, а інформацію про такий договір (в т.ч. про вартість майна та суму сплаченого податку) подає щоквартально до податкового органу за місцем розташування робочого місця нотаріуса.

Якщо фізична особа продає транспортний засіб юридичній особі або фізичній особі-підприємцю, то така юридична особа або підприємець зобов’язані виконати функцію податкового агента - утримати податок на доходи фізичних осіб та подати інформацію про виплачений дохід і сплачений податок до податкового органу.

Довідково: з 1 січня 2013 року до статті 173 Податкового кодексу України будуть внесені зміни згідно з Законом від 02.10.2012р. №5413-VI. Дохід від продажу протягом року одного легкового автомобіля та/або мотоцикла та/або моторолера не оподатковуватиметься.

Відділ взаємодії із ЗМІ та громадськістю
ДПС у Закарпатській області

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат