В Ужгороді обговорили прогрмау водних ресурсів межиріччя Тиси і Туру

admin 30.11.2012 10:16 ПОДІЇ

Вчора, 29 листопада, в   Ужгороді відбулася Стартова конференція проекту Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства і Партнерства Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна 2007-2013 «Стале управління природними ресурсами в межиріччі річок Тиса-Тур».

Серед учасників – представники влади, громадськості та науковці. Взяв участь також директор державного підприємства "Об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатської області", депутат облради Ростислав Федів, заступник керуючого виконавчого апарату облради Іван Бібен, начальник Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Володимир Чіпак.  

Партнери проекту: Верхнє-Тисайська дирекція водних справ, Угорщина;   Управління Вод Сомеш-Тиса, Румунія;   Виноградівське міжрайонне управління водного господарства; Регіональна молодіжна екологічна організація «Екосфера» та ін.

Мета форуму – публічне представлення Проекту органам влади, зацікавленим організаціям і громадськості задля підтримки спільного сталого управління природними ресурсами в межиріччі річок Тиса-Тур. Оскільки побудована ще наприкінці 19 ст. Батарська транскордонна осушна система охоплює більшу частину території в межиріччі Тиса –Тур, формуючи стік у Румунії і Україні та впадаючи в річки Тур і Тиса на території Угорщини.

Сьогодні територія цієї системи розділена кордонами трьох держав, загальна її площа – 500 кв. км. В Україні вона розміщена на території Виноградівського району і обслуговує 19 тис. га. У межиріччі цих річок є багато комплексних проблем, що виникли внаслідок незбалансованого управління водними та земельними ресурсами, а саме: проблеми паводків/дефіцит води, застарілі гідротехнічні споруди Батарської осушної системи, забруднення водних об’єктів і гідроморфологічні зміни тощо. Для успішного вирішення цих проблем необхідним вбачається залучення всіх трьох держав до розробки і вжиття відповідних комплексних заходів.

Учасники конференції предметно обговорили очікувані результати та напрацювали відповідні рекомендації, що, за словами Івана Бібена,   дадуть можливість покращити протипаводковий захист, оптимізувати водопостачання, водокористування та водовідведення. - повідомили у прес-службі Закарпатської облради.

За матеріалами прес-служби Закарпатської обласної ради

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат