Новий в.о. ректора УжНУ Ващук встановлює нові правила

admin 07.09.2012 19:12 ПОДІЇ

Сьогодні в залі економічного факультету Ужгородського національного університету зібралися декани всіх факультетів, представники профкому вишу, а також місцевих ЗМІ та влади.   Причиною цього став наказ, згідно з яким Міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник 6 вересня 2012 року призначив на посаду в. о. ректора УжНУ професора Федора Ващука. Першими його урочисто привітали на цій посаді голова Закарпастької ОДА Олександр Ледида   та міський голова Ужгорода Вікор Погорєлов.

Аби виступити перед присутніми, слово взяв Віталій Ніколайчук, який досі   виконував обов’язки ректора УжНУ. Віталій Іванович подякував за взаєморозуміння, запевнив, що разом із новим керівництвом сприятиме діяльності вишу, аби вивести університет   на новий щабель розвитку.

Натомість Федір Григорович подякував очільнику ВНЗ за здійснення клопіткої праці в несприятливі часи, а також за проведення вступної кампанії-2012. Новий в. о. ректора зазначив, що в майбутньому будь-які суперечливі питання вирішуватиме з деканами, викладачами, радниками: «Тепер ми долатимемо труднощі разом!». Ф.Ващук також наголосив, що немає сенсу звинувачувати попереднє керівництво вишу в якихось гріхах, адже необхідно спільно вирішувати нові питання.

На зустрічі було виголошено й перші ініціативи нового очільника альма-матер. За словами Федора Григоровича, з понеділка планується затвердити документ, який передбачатиме можливість приймати в УжНУ студентів інших ВНЗ, які здобуватимуть освіту як контрактники з умовою   попередньо встановленого розміру оплати за навчання. Таким чином до нового опалювального сезону передбачається поповнити рахунки вишу суттєвими коштами. Крім того, якщо студент не склав іспит, його автоматично не відраховуватимуть із вишу: передбачається переведення на повторний навчальний рік з оплатою за повторне складання сесії. Цю ідею охоче сприйняли присутні, адже подібна тенденція спостерігається і у вишах Європи.

Слід зазначити, що на зустрічі було порушено питання щодо престижності окремих факультетів. Ф.Ващук закликав забути про це, тому що всі підрозділи є необхідними: «Класичний університет не може існувати без таких спеціальностей, як хімія, фізика, математика…». Очільник також звернувся до молоді з готовністю співпрацювати: «Студенти до ректора заходитимуть без черги!».

Наприкінці декани факультетів привітали нового в. о. ректора. Вони висловили сподівання на взаємоповагу та співпрацю. В.Ніколайчук, який відтепер виконуватиме обов’язки першого проректора, теж закликав усіх згуртуватися для досягнення поставлених цілей, а Ф.Ващук, у свою чергу, пообіцяв сумлінно виконувати свою роботу.


Для довідки:

Федір Григорович Ващук народився 22 жовтня 1959 року.   Український учений у галузі інформатики. Доктор технічних наук, професор. Академік АН ВШ України з 1999 р., академік Академії інформатики України (1996). Народився в Мукачеві. З 1976 по 1981 роки навчався в Ужгородському університеті за спеціальністю «Математика», отримав кваліфікацію: «Математик», «викладач». З 1979 р. — лаборант УжДУ, з 1981 по 1986 р. працював стажистом — викладачем, молодшим науковим співробітником, протягом 1986 — 1989 рр. навчався в аспірантурі УжДУ. У 1990 р. у спеціалізованій вченій раді Ленінградського держуніверситету успішно захистив кандидатську дисертацію «Приложение теории целочисленных р-адических представлений для описания некоторых классов групп». З 1989 по 1992 р. працював асистентом кафедри педагогіки та психології. З 1992 по 1994 р. навчався в докторантурі УжДУ. В 1994 р. присвоєно вчене звання доцента кафедри алгебри. З 1994 по 1996 роки працював директором Закарпатського філіалу дослідницького центру Міносвіти України. У 1995 р. організував і очолив Ужгородський природничо-гуманітарний коледж. Тоді ж захистив докторську дисертацію на тему «Моделирование процеса исследования и системы формирования психосоциальной сферы». У 1996 р. на базі коледжу організував Ужгородський інститут інформатики, економіки і права, де був призначений ректором. У 1997 р. постановою КМ України інститут реорганізовано в Ужгородський державний інститут інформатики, економіки і права (УжДІІЕП). Професор кафедри інформатики та інформаційних технологій (1997). У 2004 р. на базі УжДІІЕП утворено Закарпатський державний університет. До нині працював ректором, завідувачем кафедри загальної інформатики та математичного моделювання ЗакДУ.
У 1994 — 1995 рр. — радник першого заступника голови Закарпатської обласної ради з виконавчої роботи. Голова ради керівників вищих навчальних закладів, наукових та освітніх установ Закарпатської області. Член Ради ректорів Європи.
Автор 120 праць, зокрема 8 монографій і навчальних посібників.
Нагороджений державними та відомчими нагородами: нагрудним знаком «Відмінник освіти України» (1995), почесною грамотою МОН України (2001), орденом «За заслуги» III ступеня (2004), Почесною грамотою Верховної Ради України (2005), нагрудним знаком «Петро Могила» (2005), почесними грамотами Закарпатської обласної державної адміністрації та Закарпатської обласної ради. У 1999 р. присвоєно почесне звання «Заслужений працівник народної освіти України». Указом Президента України у червні 2009 р. за вагомий особистий внесок у розвиток конституційних засад української державності, багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм у захисті конституційних прав і свобод людини та громадянина нагороджений орденом «За заслуги» II ступеня.

Сайт УжНУ

admin

Коментарі :


13.09.2012 10:16 Оксана

Сама маю диплом ЗакДУ. Проблем із роботою не мала ніколи. І переважна більшість тих, хто вчився зі мною, також працевлаштовані професіонали своєї справи. Оголошення, про які Ви згадуєте, можна порівняти з тими, які дискримінують людей за ознакою статі, віку тощо. Тому головна проблема - це не диплом ЗакДУ або УжНУ. Проблема - в бажанні вчитися і працювати. З такими студентами-мажорами, як у нас в країні, скоро подібні оголошення можна буде писати і про дипломи престижного КІМВ.


10.09.2012 12:58 Випускниця

Раніше на Закарпатті був один вуз. Більшість краян - випускники ужгородського університету. Мені, як і багатьом іншим випускникам, боляче спостерігати, що наша альма-матер "застрягла" у часі. Адже за роки, що пройшли від нашого випуску, практично нічого не змінилося... Хочеться, щоб університет став сучаснішим, як з боку приміщень, так і організації навчання. Відрадно, що новий очільник має намір дещо реформувати університет. Чула від знайомих схвальні відгуки про роботу ЗакДУ. Сподіваюсь, що на черговому ювілеї з нагоди нашого випуску, знайдемо улюблений університет оновленим і ще більше радітимемо його успіхам.


09.09.2012 16:01 читач

Незнаю кому як, а студентам потрібні (звичайно крім першокласних педагогів) добрі умови для навчання, зайдіть до УжНу і гляньте чи відповідать нормам аудиторії або вибачте "сан вузли" а загляність у ЗакДУ та порівняйте...я б хотіла щоб моя дитина навчалася у теплих, сучасних аудиторіях


09.09.2012 15:59 талю

Повністю підримую пані Оксану....


09.09.2012 15:58 123

Петро -   не компетентні в деяких питаннях, та не брешіть, "чув дзвін... і так далі"...


09.09.2012 13:01 Петро

А ви ще не зустрічали оголошень про роботу з приміткою"з дипломом ЗакДУ не приходити"? А як на рахунок підготовки диломованих юристів для братньої Чехії, чиї дипломи скасовані судом? Тепер черга УжНУ.


09.09.2012 12:03 Оксана

У ЗакДУ хочеш вчитися-вчись. У студентів є всі умови, починаючи із бібліотеки і мультимедійних аудиторій, і закінчуючи туалетами, що також важливо. Хто не хоче вчитися - буде платити всюди, незалежно від вузу і ректора.


09.09.2012 11:49 Петро

Освіту Закарпаття чекає суттєве "покращення". Все бабло в одну кишеню. Всі викладачі, всякі там вчені-політологи і т.п. співають хором одну пісню. Всім по... хто як вчиться, аби платив. Наука в ж..пу. Федя особисто вирішує хто в нас професор а хто г..но. Але головна задача дня - вибори. Судентські гуртожитки (дві виборчі дільниці)дають 101% за ПР. Покращення так і пре. Але чому лиш про погане, буде й позитив. Туалети мабуть будуть чисті...  


08.09.2012 14:31 123

Нарешті в нашій альма-матер навкдуть порядок. Боляче було спостерігати, до чого розкрали і довели національний університет Вегеш і компанія. Накралися, набрехалися, і зараз ще шось намагаються нашкодити. Все, що буде робити Ващук, буде в інтересах студентів. Вони тепер дійсно зможуть навчатися у нормальних умовах і у порядних викладачів. Успіхів!


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат