Українці на заробітках: що кажуть польські й угорські ЗМІ про наплив "заробітчан"

admin 04.08.2017 10:28 ПОДІЇ

 

Деякі експерти навіть вважають, що Польщі слід посилити імміграційну політику. Деякі експерти навіть вважають, що Польщі слід посилити імміграційну політику.

Запровадження в Україні безвізового режиму стало темою обговорення в багатьох країнах Європи. У багатьох країнах українців підозрювали в нелегальному працевлаштуванні і говорили, що "безвіз" для України - це в першу чергу швидкий спосіб влаштуватися на роботу в Євросоюзі. Що розповідали в ЗМІ у сусідніх з Україною західних країнах - Польщі, Угорщині та Словаччині, повідомляє "Страна".

Хоч офіційно працювати з одним лише біометричним паспортом не можна -   потрібна спеціальна віза і дозвіл на роботу, багато хто працює нелегально або напівлегально. "Напівлегально" - тому що, приміром, Польща і Угорщина часто закривають очі на відсутність документів в українців, оскільки мають потребу в дешевій робочій силі. Що обурює багатьох місцевих, які нарікають, що українці збивають їм зарплати.

Підняли ставки

Про наплив українських заробітчан після введення безвіза пише польський Newsweek. "З 11 червня громадяни України можуть в'їжджати без віз в Європейський Союз. Правда, тільки на три місяці і без права на роботу, але це і так вже починають відчувати деякі польські компанії. Уряд повинен якомога швидше виробити нову імміграційну політику, тому що українські робітники - майже у кожної другої польської компанії", - стверджує Марцин Качмарчик, журналіст Newsweek.

Причому зарплати українців зросли. Якщо до безвіза, у травні, наші заробітчани отримували 9 злотих "брудними" (64 грн), то у липні, за даними агентств з працевлаштування, вже 12 злотих (86 грн) - це підвищення ставки на цілих 33 відсотків.

На польських сайтах з працевлаштування на сезонні роботи шукають працівників з України на зарплату 2,4 тис злотих (17 тис. грн), раніше вони отримували близько 1,8-2 тис. злотих (13-14 тис. грн).

Особливо в ціні будівельники. Зарплата українських мулярів з травня по липень збільшилася на чверть - від 20 до 25 злотих "брудними" на годину (від 145 до 180 грн). Штукатурам до безвізу платили 25 злотих в годину, наразі - 30 злотих.

Експерти пояснюють зростання оплати праці "заробітчан" декількома факторами. По-перше, це збільшення мінімальної заробітної плати та погодинної заробітної плати в цілому в Польщі. "Крім того, почалися сезонні роботи. По-друге, польські роботодавці постійно шукають і хочуть наймати працівників з східних країн, і, нарешті, зіграла роль лібералізація візового режиму для українців",- цитує Newsweek спеціаліста з працевлаштування Івону Залуську.

У Польщі робочих рук не вистачає. За даними Євростату, рівень безробіття в Польщі - один з найнижчих в Європі, і становить 4,5% (середній показник в Євросоюзі - 7,8%).

Тікають на багатий Захід

Свої працівники поїхали на вищі зарплати в Німеччину, а тепер в багатші країни кинулися і українці. Правда, якщо поляки їдуть офіційно, то багато хто з українців - нелегально. Тому їм і стали платити трохи краще в Польщі, щоб не їхали далі на Захід.

"Введення безвізового режиму для громадян України призвело до нервозності на польському ринку праці. Роботодавці стали побоюватися , що українських працівників притягнуть на вищі зарплати в Західній Європі", - розповідає Newsweek Кшиштоф Інглот, гендиректор польського кадрового агентства, яке, в тому числі підбирає кадри в Україні.

Експерт упевнений, що для трудової еміграції українці будуть вибирати насамперед Польщу. "По-перше, це законна зайнятість в поєднанні з гарантованою соціальною допомогою. Доходи в кілька разів вище, ніж в Україні, а також соціально-культурна близькість. Тільки у другому кварталі кількість зайнятих у нашій компанії українців зросла на 30% порівняно з аналогічним періодом минулого року", - говорить Инглот.

Тим не менш польські роботодавці все одно втрачають українців. Видання наводить у приклад бізнесмена Адама, який працює близько Щецина в компанії з виробництва пластикової упаковки, яка експортується в Німеччину.

"Близько двох років у мене працює дюжина робітників з України. У червні п'ятеро з них попрощалися зі мною. Вони сказали, що збиралися у відпустку в Бельгію для роботи у будівництві, на яку їх влаштував знайомий. Там вони будуть заробляти в чотири рази більше, ніж у мене. Я не знаю, чи вони повернуться восени", - нарікає Адам.

Зараз у Польщі - близько 1,5 мільйона українських заробітчан, а до кінця року чекають ще півмільйона. "Якщо не українські працівники, польський ринок і економіка стануть", - сказав Newsweek Владислав Косіняк-Камиш, член Польської селянської партії, колишній міністр праці і соціальної політики Польщі.

Облави на українських нелегалів

При цьому нинішній міністр сім'ї, роботи і соціальної політики Ельжбета Рафальска підкреслює, що скасування візового режиму для країн ЄС для громадян України не є еквівалентом дозволу на роботу.

На українських нелегалів вже почалися облави.

Як пише 2 серпня видання Fakt у статті "Українці працювали по-чорному", правоохоронці посилили перевірки іноземних працівників у Польщі. "Особливо українців, яким з 11 червня не потрібні візи для в'їзду в Польщу та Європейський Союз, - пише видання. - В містечку Ясло (100 км від кордону з Україною, - Ред.) зловили двох громадян цієї країни 46 і 53 років, які працюють нелегально в ремонтно-будівельній компанії".

Як розповіла Ельжбета Пікор з Бещадського відділу прикордонної охорони, у них не було необхідних дозволів, але бос не заперечував. Українці отримали роботу без яких-небудь формальностей. "Ніхто не очікував рейду і контролю. Їх зобов'язали повернутися в Україну протягом місяця з забороною відвідувати Польщу протягом наступного року", - сказала Пікор.

Роботодавцю загрожує штраф у розмірі до 5 тис. злотих (36 тис. грн). А кілька тижнів тому в прикордонному районі під Жешувом виявили кілька десятків нелегальних робітників з України, які нелегально працювали у польській національній мережі магазинів одягу.

Деякі експерти навіть вважають, що Польщі слід посилити імміграційну політику. "Її треба зробити аналогічною, як   у Канаді, Австралії, Ізраїлі, щоб залучити людей певної кваліфікації", - каже Марек Кочко, віце-президент Національної торгової палати.

На українських нелегалів вже почалися облави.
На українських нелегалів вже почалися облави. Фото: Ualife.net

"Ввели культ Бандери і забрали робочі місця"

А прості поляки тим часом сперечаються на місцевих форумах, чи потрібно їм стільки українців і чим обернувся безвіз.

Користувач Leon на сайті biznes.onet.pl обурений напливом працівників з України: "Вони забрали наші робочі місця, змушуючи поляків емігрувати, ввели культ Бандери, везуть контрабандою зброю і наркотики, контролюють проституцію, користуються привілеями, нападають на нас, грабують і   вбивають. Не так давно п'ятеро українців зґвалтували молоду польську жінку (мається на увазі випадок річної давності, коли в Гданську шістьох українців від 19 до 33 років звинуватили у зґвалтуванні неповнолітньої громадянки Польщі, - Ред.) Вони вимагають введення української мови в школах. У Вроцлаві вже є український футбольний клуб. Йде українізація. За 30-40 років тут вже не буде польського, буде Україна".

"Українці живуть по троє-п'ятеро в одній квартирі, працюють по 12 годин на день 6 днів на тиждень за 9 злотих на годину, у них немає вибору. Я сподіваюся, що за кілька років ситуація з бідністю в Україні покращиться, і всі повернуться додому. У Росії, до речі, живуть і працюють в кілька разів більше українців, ніж у Польщі", - захищає українців користувачка Марина.

"Я шукаю роботу, а в оголошеннях пишуть, що "Потрібні українці". Я не можу знайти роботу в своїй власній країні. Потрібно збільшити податки для роботодавців, які віддають перевагу при працевлаштуванні українцям", - пише ще один користувач.

"З червня українці можуть вже їхати в Німеччину і заробляти 8 євро в годину замість 8 злотих", - додає інший, мовляв, скоро буде відтік українців з Польщі.

Угорці чекають безвизу столярів і програмістів

В Угорщині, де також не вистачає своїх робітників, особливо в будівництві і на виробництві, теж чекають напливу українських працівників. Про це пишуть всі провідні угорські ЗМІ (Index, Napi, HVG), посилаючись на запит міжнародної юридичної компанії Baker & McKenzie і відповідь на нього Міністерства економіки Угорщини.

Угорські експерти роз'яснили: правила для українців спростили ще протягом року, зараз нічого не змінилося. З липня 2016 року українці могли поїхати в Угорщину навіть по туристичній візі і працевлаштуватися там за спрощеною процедурою без оплати дозволу на роботу. Тобто не чекати отримання робочої візи в Україні.

З червня 2017 року, після введення безвіза, українці можуть шукати роботу в Угорщині аналогічно, але вже їхати туди просто з біометричним паспортом та працевлаштуватися на місці за спрощеною процедурою.

В урядовій газеті Magyar Közlöny була опублікована норма, яка дозволяє громадянам третіх країн, в тому числі України та Сербії, працювати в Угорщині без спеціального дозволу.

Правда, працювати "по безвізу" можна лише протягом 90 днів перебування в ЄС, передбачених правилами, пише видання Index з посиланням на роз'яснення від Baker & McKenzie та угорського міністерства економіки. А вже потім - повинні отримати вид на проживання.

Але ці зміни стосуються в першу чергу програмістів, інженерів, будівельників, водіїв, швачок, столярів і медсестер - тобто фахівців, яких не вистачає в Угорщині. Тому щоб знайти роботу в Угорщині за спрощеною процедурою, потрібно показати   диплом, трудову книжку або інші документи.

У той же час частина угорців насторожено ставиться до українського безвізу. Мовляв, варто чекати напливу нелегалів. Видання Karpathir наводить у приклад Грузії, де 55 тисяч осіб грузинів, які подорожували по безвізу, не повернулися, що є порушенням правила 90-денного терміну.

"Тепер цікаво подивитися, що буде з українцями, які отримали безвізовий режим з 11 червня. Тому що якщо буде багато зловживань, ЄС може переглянути всю систему", - вважає видання.

Фото: Ualife.net

ukranews.com

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат