Фіксація цирконієвих коронок: особливості процесу



Високоміцні матеріали для виготовлення зубних коронок стають все більш популярними на практиці в стоматології. Так, металокерамічна коронка - це металевий "ковпачок" з облицюванням із шару кераміки. Введення в стоматологію діоксиду цирконію дало змогу замінити метал на більш привабливий, але не менш міцний аналог. Цирконієві коронки вирізняються своєю якістю, однак встановлення та фіксація цирконієвих коронок має свої певні тонкощі, які важливо брати до уваги.

Ілюстрація: https://www.cis.ua/implantatsiya-zubov/

Про цирконієві коронки

Діоксид цирконію - це хімічна сполука, яку застосовують в ортопедичній стоматології вже понад 10 останніх років, завдяки його перевагам, серед яких також природний вигляд та біосумісність. Коронки з цього матеріалу виготовляють не ручним способом, а за допомогою комп'ютерного обладнання високої точності, яке забезпечує швидкий і якісний результат.

Подібна технологія дає змогу створювати каркас коронки за методикою лазерного сканування. На базі отриманої інформації задаються налаштування для майбутнього зуба. Далі цифрові дані передаються на верстат, де зі спеціальних заготовок виточують коронки.

Не можна забувати про показники допустимих значень. Так, для пацієнта показник приблизно в 30 мкм означає максимально точне стикування зуба з коронкою.

Етапи встановлення

Щоб встановити цирконієві коронки, потрібно кілька візитів до стоматологічної клініки. Залежно від тяжкості пошкодження, у процедуру можуть входити такі пункти:

  1. Діагностичний огляд. Візуальний, рентгенівський знімок, у разі потреби - томографія та інші обстеження.
  2. Лікування каналів. Перед установкою коронки потрібно обов'язково почистити канали та видалити нерви.
  3. Зняття зліпків. Для виготовлення ексклюзивної коронки. В окремих випадках може знадобитися імплант.
  4. Обточування зуба. Проводиться для пацієнтів з легкою або середньою тяжкістю ураження зуба, коли штифт не потрібен і коронку планується встановити на хворий зуб.
  5. Підгонка. І потім остаточна фіксація цирконієвих коронок за допомогою стоматологічного цементу.

У середньому встановлення коронки з діоксиду цирконію вимагає близько 4 відвідувань стоматологічної клініки, що загалом може зайняти близько кількох тижнів. Більш точну інформацію про протезування стоматолог зазвичай надає після завершення діагностики.

Безпосереднє встановлення коронки

Коли зліпок знято, і все виготовлено, відбувається безпосереднє встановлення коронок з діоксиду цирконію. Зазвичай уся процедура займає не більше, ніж пів години. Дуже важливо, щоб готова коронка сіла так само добре, як до цього - її зліпок.

Якщо готову коронку встановлено правильно, вона буде щільно прилягати до лінії уступу і залишиться абсолютно нерухомою. Під час чинення тиску не буде ні ковзання, ні бульбашок повітря. Залишок живого зуба буде ідеально стикуватися зі штучною "стелею" коронки. Тільки після завершення цієї попередньої перевірки ортопед може з чистою совістю "садити" коронку на стоматологічний цемент.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат