Війні за будинок Фунданича — кінець?

10.03.2018 22:39 РАТУША

Суд став на бік забудовника, вирішивши, що будинок не був пам’яткою архітектури.

Найгучніший минулорічний будівельний скандал в Ужгороді — знесення будинку торговця Циріла Фунданича на вулиці Волошина — здається, закінчився програшем громади. Виявляється, ще у листопаді минулого року забудовник Сергій Фаркаш виграв суд, рішення якого чітко зазначає: будинок не був пам’яткою архітектури, тому міг бути знесений. Як так сталося і що з будинком буде далі — з’ясовував «Про Захід».

Нагадаємо: старовинний будинок 1900 року зведення, в якому у міжвоєнний період працював магазин ужгородського торговця Циріла Фунданича, знесли у червні минулого року. Громадськість, яка сподівалася на реконструкцію будівлі, ці роботи неабияк збурила, адже будинок Фунданича був однією з родзинок вулиці Волошина. Цінність будинку полягала і в єдиній збереженій довоєнній вивісці з прізвищем власника магазину.

Коли половину будівлі знесли, у продовження робіт втрутилися обласна прокуратура і Державна архітектурно-будівельна інспекція. З’ясувалося, що Сергій Фаркаш подав на погодження консультативної ради з охорони культурної спадщини при голові Закарпатської ОДА проект, за яким обіцяв зберегти фасад першого поверху будівлі, звівши додатково другий поверх. Тоді забудовник отримав дозвіл на реконструкцію будівлі з надбудовою другого поверху, але на ділі, ні про яке збереження фасаду першого поверху не йшлося — його просто понищили екскаватором.

Ужгородська міська прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом знищення історичного будинку на вулиці Волошина, 47, наклавши заборону на продовження демонтажних робіт. Але забудовника це не зупинило і вже незабаром будівля була знищена остаточно.

На думку правління охорони культурної спадщини ОДА, закон був порушений однозначно, адже будинок Фунданича ще у 2011 році був внесений до списку нововиявлених пам’яток архітектурної спадщини. Та той список   так і не був внесений до Державного реєстру пам’яток. Річ у тім, що наразі в Україні формується новий Державний реєстр, аби внести до нього пам’ятку, потрібно виготовити нову докладну пам’яткоохоронну документацію, а це додаткові кошти і час. Так, наразі з 1800 пам’яток на території Закарпаття до Державного реєстру за новими вимогами внесені лише 55. Робота просувається, але повільно, сказав спеціаліст із охорони культурної спадщини обласного управління Томаш Сопко.

На основі цього суддя Закарпатського окружного адміністративного суду Сергій Рейті 10 листопада 2017-го скасував один пункт наказу управління культури ОДА, яким будинок Фунданича був внесений до списку нововиявлених пам’яток архітектури. Таким чином формально ця будівля за документами стала не історичною, а звичайною, яку власник міг знести.

ТЕГИ : будинок фунданичаУжгород

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат