Що нового з початком 2014 року?

10.01.2014 21:04 СОЦІО

З 1 січня 2014 року в Україні набули чинності ряд змін, що стосуються різних сфер життєдіяльності. Пропонуємо увазі наших читачів найбільш значимі з них.


ПОДАТОК НА НЕРУХОМІСТЬ

В Україні з 1 січня набуває чинності раніше відкладена законодавча норма Податкового кодексу про обов’язкове оподаткування нерухомого майна. До цього часу платники податків повинні були провести звірення майнових даних.

Можливістю уточнити майнові дані скористалися понад 70 % платників податків. Сповіщення про нарахований податок на нерухомість за 2013 рік будуть розіслані платникам такого податку до 1 липня 2014 року.

До 1 липня 2014 року контролюючі органи визначать суму податку, необхідного до сплати, та вручать платникам податків повідомлення про нарахований податок і платіжні реквізити. Платіжний документ буде виданий на кожен об’єкт оподаткування.

Об’єктом оподаткування служать квартири і будинки, що перевищують площу в 120 кв. м і 250 кв. м відповідно. Квартири і будинки меншої площі є предметом податкової пільги.

Підлягає оподаткуванню сумарна площа квартири і будинку, якщо вона перевищує 370 кв. м. Ставка податку становить 1 % від мінімальної зарплати для сумарної площі нерухомості від 370 кв. м до 740 кв. м і 2,7 % — якщо вона перевищує 740 кв. м.

При цьому власне податок нараховується на кількість метрів, що перевищують «пільгове», не обкладене податком значення. Разом із тим, «пільга» з сплати податку знімається відразу ж, як тільки буде доведено факт отримання доходів із нерухомості — від видавання її в оренду, лізинг або використання в комерційних цілях.

УКРАЇНА ГОЛОВУВАТИМЕ У СНД

Україна з 1 січня після Білорусі почала головувати у Співдружності Незалежних Держав. Відповідне рішення було ухвалене Радою глав держав СНД 25 жовтня 2013 року.

Головування в СНД протягом 2014 року здійснюватиметься Україною в особі представника одночасно в Раді глав держав, Раді глав урядів, Раді міністрів закордонних справ, Економічній раді, Раді постійних повноважних представників держав-учасниць Співдружності при статутних та інших органах Співдружності.

Співголовувати в СНД будуть Республіка Білорусь і Республіка Казахстан.

ПОДОРОЖЧАЮТЬ ПИВО, ГОРІЛКА І СИГАРЕТИ

Президент України підписав Закон № 713-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставок окремих податків». Цей закон Верховна Рада ухвалила 241 голосом 19 грудня. Закон передбачає збільшення податкових надходжень до державного бюджету в 2014 році.

Серед основних нововведень у документі — перенесення передбаченого чинною редакцією Податкового кодексу зниження ставки ПДВ до 17 % на 2015 рік, а також поступове щорічне зниження ставки податку на прибуток протягом трьох років із 19 до 16 %.

При цьому пропонувалося також продовжити на наступний рік «нульовий» ПДВ, а також звільнити від оподаткування ПДВ операції з макулатурою.

Одночасно законопроектом передбачається підвищення ставок акцизного податку на пиво на 35 %, на спирт та інші алкогольні напої — на 14 %, тютюн і тютюнові вироби — на 11,6 %.

У РОСІЇ ГОСТЮЄМО ПО-НОВОМУ

З 1 січня 2014 року набуло чинності нове законодавство Росії про порядок в’їзду і виїзду з країни і про правове становище іноземних громадян у РФ. Згідно з новими правилами, термін тимчасового перебування в Росії іноземних громадян, які прибули до РФ у порядку, що не вимагає отримання візи, не може перевищувати 90 діб сумарно протягом кожного періоду в півроку за винятком випадків, передбачених федеральним законом.

Таким чином, тепер, якщо українець під час свого попереднього перебування в Росії перевищив термін перебування в 90 днів сумарно протягом кожного періоду в 180 днів, йому буде заборонено в’їзд терміном на 3 роки з дня виїзду з РФ.

НОВИЙ АКЦИЗ НА АВТО

В Україні з 1 січня набув чинності акцизний збір на легкові автомобілі, переобладнані з ввезених в Україну непідакцизних вантажних автомобілів. За даними Міндоходів, близько третини ввезених в Україну після переобладнання вантажних автомобілів зареєстровані в органах ДАІ як підакцизні легкові авто. Сума додаткових надходжень до держбюджету від цього податку може скласти близько 300 млн. гривень.

Дане нововведення насамперед торкнеться бізнесу «перегонників» та підприємств із переобладнання.

ЄВРОПЕЙСЬКІ СТАНДАРТИ ДЛЯ ЗАСУДЖЕНИХ

У вересні 2013 року Верховною Радою України прийнято низку законів України, які наближають національне законодавство до європейських стандартів.

Один із цих законів «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо порядку та умов відбування покарань» набув чинності з 1 січня 2014 року. Закон містить ряд нових положень, спрямованих на подальшу гуманізацію умов перебування в місцях позбавлення волі, в першу чергу таких уразливих категорій громадян, як матері з дітьми та засуджені неповнолітні.

Так, законодавчо закріплено, що за дітьми, які перебувають у будинках дитини при виправних колоніях, закріплено право на спілкування не тільки з матір’ю, але і з близькими родичами.

З кримінально-виконавчого законодавства виключено норму, що дозволяла адміністрації установи приймати рішення про припинення перебування дитини в будинку дитини при виправній колонії залежно від поведінки матері (а саме у разі допущення нею злісних порушень порядку відбування покарання).

Зняті обмеження на періодичність короткотривалих побачень засуджених під час відбування покарання у виховній колонії, а кількість тривалих побачень збільшено з 4 до 12 на рік. Крім того, врегульовані положення про можливість проведення таких побачень за межами установи (один раз на три місяці).

Засуджені до довічного позбавлення волі після відбуття 20 років повинні бути переведені у звичайні житлові приміщення і не повинні відокремлюватися від інших засуджених.

ДОБУТЕ З НАДР — НАШЕ

1 січня 2014 року опубліковано Закон № 665-VII «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо коштів від використання (реалізації) державної частини виробленої продукції відповідно до угод про розподіл продукції».

Закон вносить зміни до статей 29, 69 і 71 Бюджетного кодексу України, згідно з якими кошти від використання (реалізації) частини виробленої продукції, яка залишається у власності держави відповідно до угод про розподіл продукції, передаються органу місцевого самоврядування, на території якого розташована ділянка надр, у розмірах, передбачених такою угодою, проте не менш 10 % цих коштів, у такій пропорції:
50 % — обласній раді, 25 % — районній раді, 25 % — сільській (селищній) раді.

ДОСТАВКА ПРЕСИ ПОДОРОЖЧАЄ

Підвищені на 45—52 % тарифи на доставку вітчизняних періодичних видань за передоплатою набули чинності з 1 січня 2014 року. Зокрема, вартість доставки однієї газети формату А3 (4 смуги) збільшується з 11,61 коп. до 16,83 коп. для загальнодержавних видань, із 8,79 коп. до 12,74 коп. — для обласних і з 7,70 коп. до 11,17 коп. — для місцевих і районних видань.

Крім того, вартість доставки одного примірника журналу (за кожні повні або неповні 50 г ваги) збільшується з 46,44 коп. до 67,32 коп. для загальнодержавних видань, із 35,14 коп. до 50,96 коп. — для обласних і з 30,81 коп. до 44,68 коп. — для місцевих і районних видань.

БЕНЗИН БУДУТЬ РОЗБАВЛЯТИ

З 1 січня 2014 р. набула чинності норма закону про обов’язкове додавання в бензини 5 % біоетанолу. У той же час експерти спиртової та нафтової галузі не бачать варіантів виконання даного закону у встановлені терміни. Згідно з відкритими джерелами, обсяги виробництва біоетанолу в Україні не перевищують 50—60 тис. т, у той час як для реалізації зазначеної норми необхідно близько 225 тис. т. Крім того, не розроблені необхідні підзаконні акти, які врегулюють технічні та правові питання.

***

ДО ТЕМИ
Половина витрат українців припадає на їжу

Частка витрат на продукти харчування у витратах українських сімей становить близько 50,2 %, що є максимальним показником серед країн Європи. Про це йдеться в дослідженні агентства «Рейтинг».

У складеному аналітиками рейтингу Україна опинилася на останній, 40-й позиції. Вище розташувалися Молдова і Сербія (43,2 % і 42,9 % відпо­відно). При цьому частка витрат на дозвілля і культуру для українців складає всього 2 %.

За словами дослідників, у країнах з високим рівнем життя частка витрат на продукти харчування, як правило, низька і становить 10—15 % від сукупних витрат сімей. Решту коштів люди витрачають на дозвілля, подорожі, комунікації, якісну медицину і освіту, техніку та одяг і т. ін.

До таких країн належать, наприклад, Люксембург (8,8 % витрат йде на їжу), Великобританія (9,1 %) і Швейцарія (9,6 %), які розташувалися в першій трійці рейтингу. Витрати на дозвілля і культуру при цьому складають 7,2 %, 12,1 %, 9,1 % відповідно. До числа лідерів увійшли також вельми успішні країни Північної Європи — Данія і Норвегія.

У бідних країнах, жителі яких мають низькі доходи (а ціни там часто досить високі), спостерігається кардинально інша картина. Тут вартість їжі є основним елементом витрат, інші потреби фінансуються на основі з залишкового принципу.

Заробітчани по всьому світу переказали рідним понад 500 мільярдів

Трудові мігранти по всьому світу відправляють сім’ям на батьківщину понад 500 млрд. доларів на рік, що майже втричі більше рівня 2000 року. Про це свідчить нове дослідження Pew Research Center. Як повідомляється, такий приплив коштів забезпечує істотну підтримку економіці найбідніших країн світу, складаючи в середньому 8 % їхнього ВВП.

Кількість міжнародних мігрантів зросла в 2013 році до 232 млн. осіб із 154 млн. у 1990 році. При цьому найпопулярнішим напрямком міграції залишаються США, що набагато випереджають інші країни світу. Зараз у США працюють близько 20 % від загального числа трудових мігрантів світу (46 млн. осіб).

Підвищеною популяр­ністю користується і Росія, яка перебуває на другому місці — 11 млн. мігрантів. Німеччина за два десятиліття перемістилася з шостої позиції на третю.

Як відомо, українські мігранти за рік перераховують до України в середньому 4—5 млрд. доларів.

У 2013 році кількість емігрантів з України зросла вдвічі

За минулий рік кількість людей, які емігрували з України, зросла більш ніж удвічі — на 157 % порівняно з даними 2012 року, повідомляє ТСН із посиланням на дані Державної служби статистики.

Громадянство України на громадянство інших країн за минулий рік змінили 18,7 тис. осіб. Шукати кращого життя українці їдуть до країн ЄС, США, Канади, Австралії та Ізраїлю.

Водночас знизилася кількість людей, які отримали паспорти з українським громадянством, — 41,6 тис., що на 20 % менше, ніж у 2012 році.

Раніше повідомлялося, що за кількістю емігрантів Україна поступається тільки Мексиці (11,9 млн.), Індії (11,4 млн.), Росії і Китаю (11,1 і 8,3 млн. відпо­відно). За даними Світового банку, Україна втрачає не тільки різноробочих, а й дипломованих фахівців. У доповіді говориться, що за кордоном працюють 3,5 % від загальної кількості українців, які мають вищу освіту.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат