С. Ратушняк: “Обленерго і Закарпатгаз — пилососи, які висмоктують фінанси в офшорні зони"

rionews, фото Я. Немеша 12.03.2014 14:41 ПОДІЇ

Підприємці області обурені діями монополістів обленерго та Закарпатгазу. Сьогодні про це йшлося на черговому засіданні у прес-центрі “Нове Закарпаття”.

Так, за словами Віталія Постолакі, керівника ТзОВ «Екобуд», відносини, які сьогодні диктує обленерго навряд чи можна назвати лояльними. Мова йде про авансову передоплату, яку вимагає підприємство за електроенергію у повному розмірі фактично спожитої електроенергії. Тоді як, за словами підприємця, невідомо, чи у наступному місяці підприємство використає таку саму кількість електроенергії або меншу. “Авансові платежі — непотрібні”, — вважає В. Постолакі. Апелюючи тим, що обленерго таким чином використовує власне монополістичне становище на ринку.
Підприємець, політик та лідер “Нового Закарпаття” Сергій Ратушняк стосовно озвученої проблеми зазначив:
“Середній і малий бізнес в останні роки став осередком якихось дикунських експериментів, об’єктом здирництва, неповаги, залякування. А в останні три роки — період Януковича — бізнес взагалі відбирався, якщо не з автоматами в руках, то з допомогою слідчих. Не винятком залишилася і наша область. Але нам пощастило щодо того, що бізнес малорозвинений, крупного бізнесу в області нема, а вся увага місцевої еліти прикута виключно до контрабанди, бо це і є тут основне джерело доходів та наддоходів.

Що маємо на сьогодні? ПДВ. У всьому світі — це податок на внутрішнього споживача, не стосується експорту і виплачується автоматично. До нього жоден із чиновників не може доторкнутися, це автоматична система. У нас ПДВ, який у держбюджеті складає близько 50 %, є предметом і за формою — “воровським общаком” тих, хто прийшов до влади.

Що стосується податку на прибуток. Це взагалі свята святих. Я би взагалі не прив’язувався до цього податку і радів би тому, що на підприємстві працює більше людей, які мають змогу отримувати вищу зарплату. Чимало величезних компаній зі світовим іменем, до прикладу Microsoft, насправді сплачують дуже мало податків. А інколи взагалі не сплачують. Більше того, ще й отримують допомогу від держави. Все тому, що там працює мільйон людей, які отримують 2 тис. доларів зарплати, люди, які виходять на прохідну і вони складають внутрішнього інвестора 2 млрд. доларів. Вони одразу їх починають витрачати в малому бізнесі.

Протягом півроку, відоме підприємство “Ріо-Кола”, яке призупинило свою діяльність при правлінні Януковича, не мало прибутку. Ринок задавлений, всі супермаркети за кожну позицію, за кожну полицю вимагають готівковий кеш — хабар у приватній структурі — вимагання. Ми призупинили свою діяльність, але півроку виплачували податок на прибуток за підсумками минулого і позаминулого років. Сьогодні нова влада. Але якщо ми виплачували наперед податок, то фактично нам повинні повернути його або зняти з нас цей податок на прибуток на наступні півроку.

Щодо монополістів, до того ж не державних — обленерго та Закарпатгаз. Це повністю бандитські структури. Весь їхній прибуток вимивається в офшорні зони. Тобто, це пилососи в руках держави, які висмоктують фінанси, а це — кров економіки. Як може існувати бідна фінансово за кількістю держава, але багата потенційно, з якої всі ці структури висмоктують гроші?
Нас зобов’язують заявляти про споживчу потужність газу та електроенергії. Ніде у світі такого немає. До прикладу, хіба ми заявляємо про споживчу потужність на місяць на рік бензину, молока, ковбаси? Ні. А тут ми повинні заявити. І повинні за це заплатити наперед на два, на три місяці. Якщо ви не використали ту потужність, про яку заявили, то все одно повинні заплатити. Тобто, якщо ви не випили молоко, не з’їли ковбасу, ви все одно повинні заплатити, бо ви про це заявили. Далі, якщо ви використали більше, ніж заявили, то за ті кіловати, які перевищили ліміт, ви сплачуватимете вдвічі, втричі вищу вартість.
На противагу такій практиці наших підприємств — приклад Західної Європи. Щойно починаєш щось будувати, ще не встигаєш вирити котлован, як до тебе приходять представники щонайменше п’яти підприємств, які пропонують постачати електроенергію. А конкурують вони в тому, що ви будете платити не наперед на 2—3 місяці, а вони вас кредитують на місяць-два-три. І проплату за перший кіловат ви зробите через 4 місяці. І, звичайно, оплата виключно по факту. Ось вам порівняння роботи нашого монополіста і досвід європейських приватних підприємств.
Жодних попередніх оплат немає. Це є стабільність.

До мене постійно звертаються десятки підприємців із аналогічними скаргами. Зважаючи на всі ці передумови, у мене є ряд пропозицій до уряду:
По-перше, негайно повернути всі борги підприємцям. Навіть за рахунок золотовалютного резерву України. Саме те, що стосується ПДВ і передплати, яку отримала держава з податку на прибуток. Немає значення скільки це буде — мільярд, два чи три. Це відправна точка, з якої почнеться нове дихання нового тіла економіки України.
На сьогодні багато заяв звучить від нової влади, але я не чув заяви про те, що бізнес перестануть обкладати здирницькими податками і бізнес почне більше платити, що позначиться на підвищенні пенсій і зарплат. Сьогодні про це ніхто не заявляє. А саме це є результатом того, що реформи відбулися і ми дійсно почали по-новому жити.
По-друге, я закликаю перейти на автоматизоване повернення ПДВ. Без участі чиновників. Це мають робити комп’ютери.
По-третє, негайно потрібно відмінити акти, підзаконні акти, постанови Кабміну, які були створені під державні монополії обленерго і облгаз, якими вони зараз керуються, вимагаючи попередню оплату. Необхідно перейти на виключно оплату використаного газу та електроенергії за фактом. Спожив — заплатив.
І насамкінець, впровадити абсолютно чіткі та прозорі європейські ринкові умови”.

rionews, фото Я. Немеша

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат