Контейнери для роздільного збирання сміття з’явилися знову

25.04.2014 13:47 РАТУША

Спроби навчити ужгородців роздільному сортуванню сміття робилися під час попередньої каденції мера Сергія Ратушняка. Навіть розроблялися посібники для школярів, а контейнери стояли на території деяких шкіл.


І ось добра призабута справа знову ожила: в Ужгороді з’явилися спеціальні контейнери для роздільного збору твердих побутових відходів.

23 квітня на набережній поблизу Лінгвістичної гімназії відбулася інформаційно-презентаційна кампанія «Зробимо місто чистим!». Ужгородцям було представлено нові контейнери європейського зразка для селективного збирання ресурсоцінних складових побутових відходів, а саме картону, пластику та скла.

Організували презентацію підприємство «АВЕ Ужгород»
із міською радою, а учні Лінгвістичної гімназії й вихованці Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді організували конкурс «Хто правильно та скоріше розділить сміття», провели показові виступи й майстер-клас із роздільного збирання відходів. Діти також представили свої власні художні роботи, створені зі... сміття, наприклад чарівні сукні, «пошиті» зі старих газет, тощо.

Ужгородцям продемонстрували сучасні зразки поводження зі вторинною сировиною, що має слугувати соціальним орієнтиром для захисту навколишнього природного середовища, адже Ужгород — європейське місто і йому не чужі надбання цивілізованого світу. Перехожим роздавали кольорові пам’ятки, як правильно сортувати сміття до контейнерів.

З січня 2013 року, відколи компанія АВЕ почала займатися збиранням та вивезенням сміття в Ужгороді, було запроваджено селективний збір сміття, однак проводився він дещо по-іншому. Сортування досягалося за рахунок різного графіка збору відходів від приватного населення й великих підприємців. Нові ж контейнери дадуть змогу вдосконалити цю систему для простого населення та малих підприємців, до яких було невигідно запускати окремі машини. У подальшому підприємство АВЕ сподівається, що контейнери для сортування вдасться розмістити по всьому місту.

Невдовзі в обласному центрі планується встановити близько двох десятків таких контейнерів, які стануть, так би мовити, «острівцями сортування сміття». На кожному «острівці» розмістять по три контейнери: для пластику, паперу та скла. Відтак відсортовані таким чином відходи відправлятимуть на переробку до різних заводів у Україні, зокрема до Миколаївського заводу, де переробляють папір.

Для інформації. 1 тонна макулатури зберігає від вирубування 17 дерев, 1 тонна вторинних полімерів (пляшка ПЕТ та поліетиленові кульки) економить 16 тонн сирої нафти, а 1 тонна склобою економить 300 кг кальцинованої соди та 1250 кг первинних матеріалів для шихти.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат