Аналітика: Саботаж та репресії у митниці (ДОПОВНЕНО)

admin 06.04.2012 10:04 ПОДІЇ

У розпорядженні "Економічної правди" опинилися документи і свідоцтва, які підтверджують, що на митницях у зв'язку розпорядженням Віктора Януковича збільшити збори не тільки утворилися черги і не тільки штучно завищуються платежі для суб'єктів ЗЕД, - в митних органах з'явилися "саботажники" та почалися кадрові чистки.

резидент Віктор Янукович 7 березня оголосив про свої нові соціальні ініціативи, зокрема, про підвищення пенсій, виплати вкладів Ощадбанку СРСР та про програму з видачі іпотечних кредитів під 2-3% річних.

З цього дня багато експертів і політиків (навіть з числа провладної більшості) почали говорити про те, що на ідеї Януковича знадобиться близько 16 млрд грн., яких в держбюджеті просто немає.

Зокрема, "Економічна правда" зверталася за коментарями до бюджетного комітету парламенту, який повністю підконтрольний Партії регіонів, де нам повідомили, що готові говорити про що завгодно, тільки не про соціальні ініціативи Януковича, бо грошей в бюджеті на це немає, а "брехати народу не хотілося б ".

Щоб знайти гроші, Кабмін готує ряд законопроектів, які забезпечили б надходження додаткових грошей.



А тим часом Державна митна служба (ДМС) отримала вказівку збирати як мінімум в два рази більше грошей, ніж зазвичай. І відомство Ігоря Калетника почало виконувати команду президента.

Як уже повідомляла "ЕП", в березні митниця практично припинила обслуговувати суб'єктів ЗЕД, які ввозили і вивозили вантажі через митну територію України. Паралізація роботи була викликана тим, що митниця штучно завищує платежі в бюджет

На цьому тижні ми отримали підтвердження ще кільком фактам - Держмитслужба звільняє своїх співробітників, які намагалися ігнорувати наказ Януковича і самої служби про завищення цін.

У розпорядженні "ЕП" опинився наказ тимчасово виконуючого обов'язки голови ДМС Олександра Дороховського від 28 березня 2012 про звільнення сімох співробітників Київський регіональної митниці.

Чому перший заступник ДМС Дороховський був в.о. голови служби, нам невідомо - не виключено, що Ігор Калетник в цей час з якихось причин був відсутній на роботі, але, найімовірніше, мова йде про перекладанні неприємних обов'язків на заступника.

Отже, згідно з наказом № 656-к ДМС звільнила сімох співробітників Київської регіональної митниці, серед яких було 5 головних інспекторів сектору по контролю за правильністю оформлення митної вартості товарів відділу митних платежів, один провідний інспектор та старший інспектор того ж відділу.

У своєму наказі начальник ДМС пише, що за результатами перевірки з'ясувалося - ці люди систематично порушували правила визначення митної вартості, розпорядок робочого дня, присягу держслужбовця і тому вони підлягають звільненню з держслужби з 29 березня 2012 року.

Наказ вже виконаний.

Деякі фігуранти цього "розстрільного" списку спочатку хотіли зробити заяву про порушення своїх прав від свого імені, однак дуже швидко передумали. Редакції відомі причини, чому вони не хочуть назвати свої імена, але ми не можемо взяти на себе відповідальність за долю цих людей, тому не називаємо імена наших джерел інформації та імена звільнених. В свою чергу їм відомо, що ми готувалися опублікувати документи і назвати місце їх уже колишньої роботи.

На умовах анонімності наші джерела повідомили наступне.

Коли надійшла вказівка ​​Януковича підвищити збір митних платежів, з електронної автоматизованої системи аналізу та управління ризиками (АСАУР, система, в яку вносяться дані про суб'єкта ЗЕД, що перетинає митну територію України, про вид, кількість та ціну товару та ін.) зникли ціни на товари. Простіше кажучи, інспектори митниці на підставі цих даних повинні були приймати рішення про допущення товарів на територію країни і про нарахування платежів, але без індикативних цін це зробити неможливо - надійшла вказівка ​​визначати вартість самостійно, але з багаторазовим перевищенням колишніх та індикативних цін, які, звичайно, були відомі інспекторам.

"Нам повідомили, що тепер всі цифри потрібно завищувати. Кому, наскільки і як - це потрібно було з'ясовувати по телефону у вищестоящого начальства", - говорить наш співрозмовник. За його словами, при нормально працюючої АСАУР система видавала той чи інший результат - якщо сигнал був негативним, то в такому випадку необхідні були рішення і підпис начальника, який бере відповідальність за прийняття рішення на себе. Коли в АСАУР зникли ціни на товари, це означало, що вся відповідальність повинна лягти на певних співробітників митниці. Фактично, відтепер кожен з них ніс особисту відповідальність - і адміністративну, і кримінальну.

На питання, чому інспектори не могли просто слідувати наказам начальників, наші джерела кажуть, що суб'єкти ЗЕД могли б звернутися до суду. У цьому випадку відповідальність спочатку лягає на митницю, а сама митниця, в свою чергу, перекладає відповідальність на конкретних своїх співробітників, адже хтось повинен бути покараний.

Виходить, що співробітники митниці опинилися в пастці - з одного боку, вони повинні виконувати закони та службові інструкції, з іншого - усні і, швидше за все, незаконні накази керівництва.

Вихід у інспекторів був такий – зроби заявку до органів правопорядку, для ЗМІ, або звільнитися чи піти на лікарняний. Вони обрали останній варіант, хоча ми не можемо стверджувати, що ніхто з них по-справжньому не хворів. У нашому розпорядженні є копії лікарняних листів і навіть виписки з історії хвороби. І наші джерела кажуть, що тимчасова непрацездатність не була вигадкою, тому що навантаження - фізичне і моральне - на співробітників було колосальним, і деякі з митників лікувалися амбулаторно, а інші - в стаціонарних умовах.

Також нам повідомили, що за наказом ДМС всіх суб'єктів ЗЕД, які приїхали в різні митні пункти Києва, потрібно було направляти в головний офіс Київської регіональної митниці на вулицю Лепсе. І саме тут вирішувалися всі питання, саме тут утворилися гігантські черги, а весь відділ оцінки становив всього 14 чоловік. З них 8 пішли на лікарняний.

Наші джерела кажуть, що керівництво митниці саме тоді призначило службову перевірку.


НА ФОТО — Віктор Янукович та Ігор Клетник


У розпорядженні редакції є Акт тематичної перевірки, яку підписав тимчасово в.о. начальника Київської регіональної митниці Ю. Соколов. Як і у випадку з наказом ДМС, наказ підписав в.о., хоча в Київській митниці є постійний керівник - Дмитро Поліщук.

Примітно, що перевірка стосувалася фактів, що мали місце в більшості випадків в березні цього року, тобто після оголошення Януковичем його соціальних ініціатив.

Перевіряючі, як випливає з Акта, почали об'їзд лікарень і поліклінік. В ході цієї перевірки було відзначено, що одному з інспекторів лікарняний лист офіційно не виписувався. Іншим співробітникам інкримінували систематичне порушення трудового розпорядку, нібито вони приходили на роботу та йшли додому не вчасно, а також те, що з порушенням визначали митну вартість товарів.

Наші джерела в митниці сказали, що насправді, звільнені приходили на роботу вчасно, але за наказом керівництва під час їх приходу і відходу з роботи спеціально відключалася система обліку входу і виходу з офісу.

"Людина ходила на роботу, очевидно, перестрибуючи через паркан", - сказав наш співрозмовник.

Тобто робилося все, щоб інспектори або приступили до посиленого збору грошей за наказом президента, або були звільнені.

На жаль, наші джерела не погодилися надати більше інформації, побоюючись за долю звільнених інспекторів Київської регіональної митниці.

Нам не вдалося отримати коментар Держмитслужби. Ми надіслали свої питання Київській регіональній митниці та чекаємо на відповідь.

Андрій Черніков, ЕП
epravda.com.ua

================================================
Ігор Калєтнік: "Легальний бізнес матиме повну підтримку митних органів"

Голова Держмитслужби Ігор Калєтнік зустрівся з надзвичайним та повноважним Послом Чеської Республіки в Україні Іваном Почухом.
        Під час зустрічі сторони зазначили, що товарообіг України з Чехією склав в минулому році понад 2 мільярди доларів. І це суттєве зростання. Однак наші країни мають ще багато можливостей для того, щоб поширювати економічну співпрацю, зазначив Ігор Калєтнік. Адже загальний товарообіг України за перший квартал 2012 - 34,4 млрд. доларів США. І він стабільно зростає. При цьому експорт збільшився на 5 %, у той час як імпорт - на 0,4%. І це свідчить про пожвавлення внутрішнього ринку та посилення позицій вітчизняного виробника, наголосив Ігор Калєтнік.
«Я хотів би, щоб нашу взаємодію сьогодні було піднято на новий рівень і ми могли ще в більш тісному форматі співпрацювати з Чеським посольством» - сказав Голова Держмитслужби.
Він підкреслив, що Держмитслужба постійно співпрацює з усіма дипломатичними установами в Україні та зустрічається з представниками іноземного бізнесу з тим, щоб визначитися з найбільш актуальними питаннями та спільно їх вирішувати.
«Легальний бізнес матиме повну підтримку митних органів» - сказав Голова Держмитслужби. «Адже саме завдяки створенню умов рівної конкуренції, перекриттю каналів «сі рої» та «чорної» контрабанди митниця сприяє тому, щоб офіційні імпортери могли стабільно працювати»
Пан Посол підтримав ініціативу Держмитслужби щодо зустрічі у розширеному складі з представниками чеського бізнесу.
«Зустріч була дуже конструктивною. Спрощення митних процедур і прискорення перетину кордону та захист прав легального бізнесу - серед найважливіших задач, які повинні вирішуватися владою. Мені було цікаво дізнатися про позитивні аспекти нової редакції Митного кодексу, що направлений на підпис Президенту. Велике враження справив і Моніторинговий центр Держмитслужби» - зазначив пан Почух.

Прес-служба Держмитслужби України

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат