Аналітика від іноземних ЗМІ: "Час відступити перед російським вовком"

admin 11.09.2014 13:37 ПОДІЇ

Західні ЗМІ пишуть про потребу угоди між Заходом і Росією, про необхідність більшої військової допомоги для України та про настрої мешканців Донбасу.


США не хочуть посилювати військову допомогу Україні

США "покладаються на економічні санкції та загрозу міжнародної ізоляції" Росії і "не бажають" посилити військову допомогу Україні "через страх, що це може призвести до військової ескалації і спровокує Москву", пише New York Times.
"Наразі Сполучені Штати надали лише скромний пакет нелетальної допомоги Києву, більшість з якої ще не прибула до України", - зазначає видання, додаючи, що допомога вартістю в 70 млн доларів складається з харчових пайків, рацій, аптечок та бронежилетів.
Крім того, веде далі видання, США пообіцяли провести курс підготовки для 700 воїнів Нацгвардії України, але не раніше ніж у 2015 році.

"Для порівняння, українські сепаратисти воюють з урядовими військами за допомогою російських танків, артилерії, протитанкової зброї і, як каже НАТО, тисяч російських військових", - пише New York Times.
Газета повідомляє, що Україна попросила у США дрони, протиповітряні системи, антитанкову зброю, закодовані радіостанції, а також підготовку спецназу та медиків для роботи в умовах ведення бою.
"Україна зробила чимало запитів стосовно різних видів допомоги, і ми розглядаємо їх усі, щоб зрозуміти, як можемо далі допомогти Україні", - цитує видання речника Держдепу Джен Псакі.

Втім, адміністрацію критикують навіть у США, веде далі видання, адже та допомога, яка надається зараз, "скерована на поліпшення стану української армії через 3-5 років", а Україна потребує її негайно.
"Навіть якщо адміністрація Обами не готова надіслати летальну зброю, кажуть експерти, вона могла би надіслати військових офіцерів, які б допомогли Києву планувати операції, навчати військових медиків і ділитися розвідданими про рух російських і сепаратистських військ", - підсумовує New York Times.

Схід вірить іcторіям про українських "фашистів"?

Кореспондент Irish Times провів кілька годин з мешканцями Ясинуватої, які ховаються від артобстрілів у вологому підвалі технікуму.
"Дехто з нас ховається тут уже понад два місяці. Люди з алергією та астмою. Вони не можуть залишатися вдома, бо вікна та двері повибивало вибухами. Але що тут за життя? Гляньте на мою онучку – росте під землею, як картопля", - цитує видання мешканку міста Наталю.
Видання стверджує, що багато з тих, хто ховається у підвалі, вважають революцію, яка усунула Віктора Януковича у лютому, "переворотом політиків із центральних і західних регіонів".
"Вони вірять часто отруйно упередженому російському телебаченню, яке вже дев'ять місяців розповідає, що їх переслідують "фашисти", які діють за підтримки США та ЄС, ненавидять російськомовних і хочуть заборонити їхню мову - попри те, що російська домінує у багатьох проурядових регіонах, включно з Києвом", - веде далі видання.
Газета зазначає, що люди не вірять твердженням Києва про те, що тут воюють російські війська. Натомість вважають, що "київським військовим допомагають американські танки і польські снайпери". Більше за те, місцеві мешканці називають сепаратистів "хоробрими захисниками власної землі, яку топчуть сили смертельної київської "хунти".
Видання попереджає, що не українську армію, а Кремль вважають тут "захисником і потенційним рятівником".
"Тактика погано підготовленої, керованої та озброєної армії лише ще більше налаштувала мешканців сходу проти уряду. А смерті, поранення та розруха, які сіє українська артилерія, дають людям нові підстави боятися та обурюватися Києвом. Повстанці також стріляють снарядами, але більшість місцевих мешканців, як і російські ЗМІ, звинувачують у цьому українських силовиків", - підсумовує Irish Times.

"Час відступити перед російським вовком"

"Час відступити перед російським вовком", - пише Daily Telegraph. Пояснюючи метафору, видання додає: "Захід помилково заліз в український ліс і розлютив російського вовка тільки для того, щоб зрозуміти, що ми не можемо йому протистояти. Тож зараз треба подумати, як звідти вийти."
Видання стверджує, що політика Заходу побудована на двох неправильних засновках. Перший - необхідність "зупинити реваншистську Росію", яка після Криму та східної України може піти на Естонію чи Польщу. На думку газети, аналогії між Путіним і Гітлером є "дитячою політикою", адже Путін не "фанатик", а "прагматичний відбудовувач статусу своєї країни у світі".
"Звісно, захоплення Криму було нелегальним та дестабілізуючим. Та це була панічна відповідь на унікальний комплекс обставин, а не спроба відбудувати СРСР", - пише видання.
На думку Daily Telegraph, неправильним є і другий засновок політики Заходу щодо Росії – про те, що економічні санкції можуть її зупинити.
"Ми запроваджували санкції шість разів після Другої світової війни. Вони ніколи не спрацьовували, не спрацюють і цього разу", - переконане видання, адже попри "деяку економічну шкоду", "єдиним" політичним наслідком їх стало те, що "росіяни згуртувалися навколо свого президента і переконали Путіна, що це битва, яку він не може програти, якою б не була ціна".
Вийти із кризи дозволила б угода з Росією, веде далі газета.
"Багато коментаторів зазначали, що цілі Росії – нейтральна Україна та конституційні гарантії для населення Донбасу - не є такими, які неможливо прийняти. Ми укладаємо угоди з Китаєм, Іраном, Північною Кореєю. Як би некомфортно це було, але прийшов час укласти угоду з Путіним. Частина її має бути легкою: Україна в жодному разі та за жодних умов не має вступити до НАТО у передбачуваному майбутньому. Перемовини про припустимий рівень автономії для Східної України будуть значно важчими", - підсумовує Daily Telegraph.

Чи ратифікують угоду з ЄС?

"У Києві побоюються зриву ратифікації угоди з Євросоюзом", - пише російська "Независимая газета".
Видання посилається на думку українських політиків і експертів, які вважають, що Росія "доклала чимало зусиль, скерованих проти євроінтеграції України".
"Для них ратифікація угоди – це провал. І це може спровокувати загострення ситуації", - переконаний експерт Володимир Горбач.
Саме з такою позицією Кремля видання пов'язує заплановані візити до України низки єврочиновників: президента Європарламенту Мартина Шульца, єврокомісара Штефана Фюле та президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу.
"Політологи зазначають, що європейські гості зможуть не тільки провести офіційні переговори, а й поспілкуватися з представниками влади та великого бізнесу", - веде далі газета.

На думку віце-президента Інституту Горшеніна Олексія Лещенка, економічна частина угоди буде випробуванням не тільки для українських олігархів та економіки в цілому, а й стане неабияким викликом для Росії, адже після розриву коопераційних зв'язків з українськими підприємствами на російському кордоні буде велика кількість товарів з ЄС.
"Це може вдарити по інтересах російських виробників, адже в нас немає буферної зони", - цитує видання пана Лещенка.
Експерт також додає, що для "зупинки чи гальмування" ратифікації Росія може застосувати проти України "заходи не лише економічного характеру".

Ілля Глущенков, Служба моніторингу ВВС

pravda.com.ua

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат