Не на жарт розговорився Фірташ: "Поверніть Крим, тоді ми розплатимося за газовими боргами"

admin 30.05.2014 13:20 ПОДІЇ

Олігарх Дмитро Фірташ відповів на запитання кореспондента Die Welt.

Майже всі вони так чи інакше були пов'язані з Україною - президентськими виборами, анексією Криму, майбутнім країни. Під кінець розмови Фірташа запитали і про претензії, які висуває йому американське правосуддя.

Проголосувати на виборах бізнесмен не зміг, оскільки не встиг зареєструватися, як це наказує новий закон, але якби голосував, то "за демократію", тобто за Петра Порошенка, пояснив він. "Порошенко зараз у найскладнішій ситуації, яка будь-коли випадала на долю українського президента. У нього немає часу на розкачку - відразу ж після вступу на посаду доводиться ухвалювати рішення".

"Країна має бути сильною, незалежною і нейтральною, - переконаний Фірташ. - Адже у нас два типи політиків: одні хочуть затягти нас у Росію, інші - в Європу. Мені не вистачає українського погляду", - з жалем зазначив він. Водночас Фірташ не сумнівається, що "Україна потребує європейських цінностей. Ми не хочемо жити, як росіяни. Ми хочемо скористатися можливостями, які є в Європі, хочемо мати право безвізового в'їзду до Європи, ми зацікавлені в максимальній інтеграції з Європою. Ми - європейська держава".

"Але як підприємець я повинен діяти прагматично", - продовжив мільярдер, а це, на його думку, означає використання в своїх інтересах "пострадянської важкої промисловості", російського ринку збуту та енергоносіїв, передає видання.

До Угоди про асоціацію з Європою у Фірташа двояке ставлення: "Це був класний сигнал. І всі ж ми, українці, повинні як слід задуматися, чи можемо ми в нинішньому стані пригодитися Європі. Думаю, Європі було б більше користі від України, яка зберігає нейтралітет за зразком Швейцарії. Україна могла б стати мостом між Європою і Росією. У моїй країні така позиція не дуже популярна. Люди вірять, що Європа їм відбудує всю країну. Але за нас цього ніхто не зробить".

Військової операції проти прихильників відокремлення східних регіонів країни Фірташ не схвалює: "Ми називаємо це антитерористичною операцією, але насправді це війна, війна, в якій одні українці б'ються з іншими. Це неправильно. Крім того, наша армія не готова. Спочатку було багато добровольців, які бажали записатися в армію, але, коли почали прибувати перші труни, патріотизму побоювалися".

"Я б порадив українському прем'єру поставити Путіну умову: "Поверни нам Крим, тоді ми розплатимося за газовими боргами. Якщо Росія закрутить нафтогазовий вентиль, вона позбавить себе експортних надходжень на 300 млрд доларів щороку. Ми не проти того, щоб платити. Але у нас відібрали територію. От ви забрали у мене квартиру, і що, я повинен продовжувати платити за газ і електрику?" - запитує Фірташ.

На місці Порошенка Фірташ "поїхав би на схід, щоб говорити з людьми і дати їм власний уряд, але на правах частини України. "Ми повинні знайти рішення спільно з Росією, інакше ця пожежа палахкотітиме довго. Якщо ж ми зробимо перший крок, це може суттєво зміцнити нашу позицію".

"Я за децентралізацію України, - заявив співрозмовник Die Welt. - У людей має бути можливість обирати собі мерів і губернаторів, щоб ті могли розв'язувати специфічні для регіону проблеми". Тому з організаторами референдумів у Луганську і Донецьку Фірташ "розходиться в думках лише в одному: їм не можна було дозволяти ставати окремою республікою. Країна повинна залишатися цілісною".

Криму теж не слід було виходити зі складу України, переконаний олігарх. "У ситуації є два боки - політична і ділова. З політичного погляду ми Крим втратили. Ми всі знаємо, що президент Росії Володимир Путін його не поверне, принаймні не так скоро. На найближчі 7-8 років про це можна забути. Про це мені говорили і депутати німецького Бундестагу. Вони казали: ми, німці, в 1945 році втратили частину Німеччини. І ми не просили скасувати поділ, бо знали, що це неможливо. Невже ви не бачите, що Криму вам Путін не віддасть?"

Розташовані на території Кримського півострова підприємства Фірташа, як і раніше, платять податки в українську скарбницю. "Але Росія погрожує нам наслідками, якщо ми не реєструватимемося в РФ, - розповів він. - Ми розуміємо, що мається на увазі. Своєму менеджменту я віддав розпорядження готуватися". "Якщо ви зареєструєтесь у Росії, то в Україні вас стануть вважати зрадником. Якщо не зареєструєтесь, то втратите підприємства", - зауважив кореспондент. "Мене не хвилює, ким мене вважатимуть. Депутати приходять і відходять, а мої заводи залишаються", - відповів Фірташ.

На запитання "Чого Путін хоче від України?" підприємець відповів: "Ви краще запитайте, чого хочуть американці. Вони все сильніше стискають кільце навколо Росії. Польща, Чехія, потім Крим. Для росіян це було неприйнятно. Уявіть собі, що Росія встановила б ракетні системи в Мексиці". - "Але в Україні немає американських ракетних систем". - "Систем немає. Але Путін давно при владі, а Америка в останні роки намагалася притиснути Росію. Тепер вони (Росія) хочуть показати, хто вони такі і що вони можуть. Я вважаю, що це велика помилка... Відступитися (Путін) вже не може, але й тягнути цю ношу довго навряд чи вийде. Економіка Росії не така сильна, щоб пережити ізоляцію".

На завершення розмови журналіст запитав Фірташа, чому він "добровільно не здасться американській владі". "Я ніколи не був у Сполучених Штатах, і у мене немає там ділових зв'язків. Американський ордер на арешт став для мене абсолютною несподіванкою. Вони могли в будь-який момент зі мною зв'язатися. Я не ховався, їздив по Європі. Не знаю, що їм від мене потрібно. Думаю, у всього цього політичне підґрунтя. Американців неправильно поінформували", - сказав Фірташ.

Переклад InoPressa

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат