Фінгербординг: спорт на столі

Наталія Каралкіна, фото Медіацентру УжНУ 14.11.2014 13:34 СПОРТ

В Ужгороді діє перший в Україні громадський фінгер-парк.

Один із найновіших видів спорту на Закар­патті перейняли сту­денти-туристи. Молодь факультету туризму та міжнародних комунікацій УжНУ кілька років тому вирішила дати волю своєму хобі. Студенти створили гурток з фінгербордингу і спорудили настільний майданчик для тренувань. Спочатку тренувалися в аудиторіях, а згодом вийшли на міські площі.

Щодо фінгербордингу досі знайдеться чимало скептиків як серед спортсменів, так і серед городян, які спостерігають змагання фінгербордистів. Цей вид спорту відносно молодий — 16 років із часу винайдення. Першим фінгербордистом був юнак із Каліфорнії. Через погану погоду хлопець не міг кататися на своєму скейтборді, тому вирішив змайструвати модель скейтборду і спробував «покататися» на ньому двома пальцями. Вийшло доволі цікаво та ще й різні трюки вдалося зробити. Після цього батько хлопця — працівник лялькової індустрії — запустив міні-скейти у виробництво.

Фінгербординг у 8 разів менший, ніж звичайний скейтборд. З самого початку виробництва моделей для нього намагалися чітко відповідати відомим брендам скейтбордів.

В Україні фінгербординг ще не дуже популярний. Для прикладу, в Ужгороді ним займаються близько десяти людей. Натомість у Росії невдовзі відбудуться змагання, на які з’їдуться спортсмени з усього світу, що, у свою чергу, підтверджує поширеність фінгербордингу.

Про фінгербординг, який розвивається в Ужгороді, газеті «РІО» розповів студент факультету туризму та міжнародних комунікацій УжНУ, один із популяризаторів фінгербордингу в Ужгороді Юрій Левчук. Хлопець не приховує, що фанатів цей вид спорту поки що має небагато. Тому Юрій сьогодні займається навчанням всіх охочих до такого спорту — організував фінгер-школу, планує чергові змагання.

Віднедавна в Ужгороді неподалік Падіюну діє перший в Україні громадський фінгер-парк, де Юрій проводить навчання і тренується зі своїми друзями. «Фінгербординг є зменшеною копією звичайного скейтборду. І трюки такі, як на скейтборді, тільки виконання пальцями — вказівним і середнім. Перші змагання з фінгербордингу в Ужгороді відбулися наприкінці червня. Приїжджали хлопці з Одеси, Львова. Працювала літня фінгер-школа, в мене були учні, які досить добре вивчили фінгербординг», — розповідає один із популяризаторів фінгербордингу.

Юрій переконаний, що майбутнє в цього виду спорту є. Він планує рекламувати фінгербординг, залучати максимальну кількість людей, для чого використовує і соцмережі. Охочих приїхати на змагання з фінгербордингу в Ужгород доволі багато. Змагання мають відбутися влітку. Тож до того часу є змога не тільки навчитися, а й добре повправлятися з фінгербордингу в міському фінгер-парку, а там дивись — і виграти змагання!

Наталія Каралкіна, фото Медіацентру УжНУ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СПОРТ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат